Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Λουκέτο από τη Σέλμαν στο εργοστάσιο της Χαλκίδας... Υγιής η μητρική

Άλλο ένα  λουκέτο σε εργοστάσιο, άλλοι 170  εργαζόμενοι στο δρόμο.
Κατά την εταιρεία φταίνε φυσικά οι εργαζόμενοι:

"Πηγές της διοίκησης του ομίλου της Alfa Wood που ελέγχεται μετοχικά στο μεγαλύτερό της μέρος από την οικογένεια του Αντώνη Αδαμοπούλου, χρεώνουν το κλείσιμο του εργοστασίου και στην ακαμψία των εργαζομένων οι οποίοι είχαν αρνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν να δεχθούν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία." γράφουν τα ΝΕΑ.
Η αλήθεια όμως είναι κρυμμένη λίγο πιο κάτω...
"Αλλά δεν είναι μόνο η ελληνική βιομηχανία που χάνει ακόμη ένα ιστορικό εργοστάσιο. Είναι και η περιοχή της Χαλκίδας και γενικότερα της Εύβοιας που μαστίζεται από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Δίπλα στο εργοστάσιο της Σέλμαν που κλείνει είναι και εργοστάσιο της NEOSET που έχει ήδη απολύσει πολλούς εργαζόμενους. Και τα δύο εργοστάσια τα 3 τελευταία χρόνια έχουν απολύσει 1.000 άτομα. Στο εργοστάσιο της Σέλμαν πριν από 3 χρόνια απασχολούνταν 800 εργαζόμενοι και πριν 8 χρόνια 1.200 υπαλλήλους."
Και γι αυτά η ακαμψία των εργαζόμενων φταίει;

Τελικά αυτό το σύστημα μπορεί να κινήσει τις οικονομίες; Μπορεί να θρέψει τους λαούς και τους εργαζόμενους; Αυτή την ερώτηση γιατί δεν την ακούμε παρά μόνο στα κομμουνιστικά στέκια; Ειναι απλά "λόγια των κομμουνιστων" ή είναι η μαύρη αλήθεια που κρύβουν με νύχια και δόντια τα ΜΜΕ μην τυχόν και πάρουμε χαμπάρι τη σαπιλα;



Κι ένα τελευταίο κομμάτι από το άρθρο των ΝΕΩΝ:
"Από την πλευρά του, το σωματείο των εργαζομένων κάνει λόγο για επιχειρηματικά «παιχνίδια»: στα σχέδια των μετόχων του ομίλου της Alfa Wood, υποστηρίζει, είναι η τουριστική αξιοποίηση του ιδιωτικού λιμανιού και της παρακείμενης έκτασης των 200 στρεμμάτων που διαθέτει η Σέλμαν στο Βασιλικό.
Πάντως η μητρική εταιρεία τα πηγαίνει καλά: η Alfa Wood, που έχει επιχορηγηθεί με άλλα 33,8 εκατ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο από το 2002 έως το 2009, αποτελούσε τουλάχιστον μέχρι και πριν το 2011 μια σταθερά κερδοφόρα εταιρεία. Το 2010 είχε κέρδη ρεκόρ ύψους 36,4 εκατ. ευρώ, ενώ έως τότε πραγματοποιούσε κέρδη της τάξης των 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Το 2011, όμως, έκλεισε τη χρήση με ζημιές 31 εκατ. ευρώ."

Σιγά να μη δίνουνε δεκάρα εκεί στη ΣΕΛΜΑΝ για τους εργαζόμενους που μένουν στο δρόμο. Τι κι αν ζουν τι κι αν πεθαίνουν; Σιγά να μη χρησιμοποιήσουν τα κέρδη της μιας χρονιάς για να στηρίξουν την επόμενη που λόγω της κρισης ήταν αδύναμη. Τα κέρδη αποθηκεύονται. Τις ζημίες να τις πληρώσουν οι εργαζόμενοι... οι άκαμπτοι. Οσο για τα αφεντικά ξέρουν τον τρόπο. Η Ελβετία να ναι καλά και το απόρρητό της. Δε θα τους τρομάξει τώρα μια λίστα. Λίστες υπάρχουν, όπως και ληστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου