Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Το Μνημόνιο, δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαία πολιτική...

Γράφει ο Δευκαλίων
Στις 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 ανακοινώθηκε ότι η επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers θα χρεοκοπούσε, ήταν η ημέρα που «ο καπιταλισμός σταμάτησε να λειτουργεί».
Τις αμέσως επόμενες ημέρες επιβεβαιώθηκε η θέση του Λένιν «ο καπιταλισμός έχει τα μέσα να ξεπεράσει την κρίση», μέσα από την συντονισμένη διεθνή κυβερνητική παρέμβαση που είχε την εξής μορφή.
Οι κυβερνήσεις δάνειζαν τις τράπεζες κρατικά κεφάλαια προκειμένου αυτές να μην ακολουθήσουν την μοίρα της Lehman Brothers. Που εύρισκαν όμως οι κυβερνήσεις αυτά τα...
επί πλέον (από τις ανάγκες εκτέλεσης των εθνικών προϋπολογισμών), κρατικά κεφάλαια;
Τύπωσαν χρήμα (ΗΠΑ), ή εξέδωσαν ομόλογα (Ε.Ε.), τα οποία πούλησαν στην συνέχεια στις διεθνείς χρηματαγορές.
Δύο ήταν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής:
α) Οι τράπεζες διασώθηκαν με κρατικό χρήμα
β) η δημοσιονομική θέση (δημόσιο έλλειμμα και δημόσιο χρέος) των κρατών επιδεινώθηκε δραματικά (ο λόγος ΑΕΠ/Δημόσιο Χρέος των ανεπτυγμένων χωρών εκτινάχθηκε από το 70 % στο 100 %) και έκτοτε βαίνει συνεχώς αυξανόμενος. Ουσιαστικά οι λαοί χρεώθηκαν τότε ακόμα περισσότερο για να σωθούν οι τράπεζες.
Τότε και σωστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή για την διάθεση του πακέτου 28 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.
Τι γίνεται σήμερα δύο χρόνια μετά. Η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την πολιτική της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, χρηματοδοτώντας το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα με ακόμα περισσότερα δις ευρώ. Αυξάνει έτσι ακόμα περισσότερο και εκτός των προβλεπόμενων στο περιβόητο μνημόνιο το ήδη πολύ μεγάλο Ελληνικό Δημόσιο Χρέος.
Σήμερα, στα πλαίσια της ΔΕΘ έγινε στην Θεσσαλονίκη εκδήλωση που διοργάνωσε η Eurobank, στην οποία μίλησε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Ν. Καραμούζης (ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ) και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης.
Ο κ. Ν. Καραμούζης δήλωσε στα πλαίσια της εκδήλωσης «Το Μνημόνιο, δεν είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαία πολιτική διότι απαριθμεί, ιεραρχεί και θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων, που η χώρα μας δεν τόλμησε για χρόνια να προωθήσει».
Θα αναρωτηθεί λοιπόν ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης
• «Η περικοπή των πενιχρών συντάξεων ήταν μεταρρύθμιση; Και γιατί ήταν αναγκαία μεταρρύθμιση και πολιτική; »
Θα αναρωτηθεί επίσης ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης
• «Γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε μία ακόμα μεταρρύθμιση; Όπως υποχρέωσε τους συνταξιούχους να χάσουν μέρος των πενιχρών τους συντάξεων Να υποχρεώσει και τους μεγαλομετόχους των Ελληνικών Τραπεζών να κάνουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα που έχουν πάρει; Μειώνεται με αυτήν την αναγκαία μεταρρύθμιση και πολιτική το Δημόσιο Χρέος και ανακουφίζεται δραστικά ο ήδη ταλαιπωρημένος Ελληνικός Λαός. Εξ’ άλλου ακόμα και στην μητέρα του σύγχρονου καπιταλισμού στις ΗΠΑ οι τράπεζες ήδη επιστρέφουν η επέστρεψαν τα κρατικά κεφάλαια. Γιατί και στην Ελλάδα δεν γίνεται το ίδιο;»
Στα προαναφερόμενα ερωτήματα η απάντηση είναι απλή. Την έχει ήδη δώσει ο Δευκαλίων από τις 10 Σεπτεμβρίου 2010.
«Σύντροφοι» ο ηθικός, ιδεολογικός και πολιτικός κατήφορος που έχετε πάρει δεν έχει ούτε όριο ούτε φραγμό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου