Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Στο σκαμνί ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας για την κρίση

Enet

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Γκέιρ Χάαρντε, και τρία μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, που κατηγορούνται για αμέλεια στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, όπως απεφάνθη το Σάββατο η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα της "έκθεσης Αλήθεια" που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία η πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και οι τραπεζίτες της εποχής φέρουν την ευθύνη για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ισλανδίας.

Στην 274 σελίδων έκθεση της, η κοινοβουλευτική επιτροπή εκτιμά ότι εκτός του πρώην πρωθυπουργού στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα πρέπει να οδηγηθούν οι πρώην υπουργοί Οικονομικών, Άρνι Μάτιενσεν, Εμπορίου, Μπιοργκβιν Σίγκουρντσον, και Εξωτερικών, Σόλρουν Γισλαντότιρ.

Η επιτροπή αποφαίνεται ότι οι ανωτέρω επέδειξαν αμέλεια και ζητά "να δικαστούν και να τιμωρηθούν καταλλήλως από το Ανώτατο Δικαστήριο".

Τη Δευτέρα, το Κοινοβούλιο θα μελετήσει την έκθεση και θα διορίσει έναν εισαγγελέα καθώς και τους δικαστές που θα συστήσουν το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1905.

"Πρόκειται για μια σοβαρότατη κατηγορία κατά του πολιτικού μας συστήματος, των πολιτικών ανδρών, του Κοινοβουλίου, του Χρηματιστηρίου και άλλων, πρόκειται για ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε" σημείωσε η πρωθυπουργός Γιοχάνα Σιγκουρντατότιρ, που ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου