Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Λιγότερα τα μαθήματα για εισαγωγή στα πανεπιστήμια

καφενείο


Σε τέσσερα βασικά μαθήματα και σε ορισμένα επιλογής θα προετοιμάζονται αποκλειστικά οι μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Λυκείου από το μεθεπόμενο έτος για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των αλλαγών στο λύκειο που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, με επόμενο στόχο την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος το 2013-14. Η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε χθες (μιλώντας στο Μega) το περίγραμμα των αλλαγών:
«Από του χρόνου η Α΄ Λυκείου θα έχει καινούργιο πρόγραμμα. Τα παιδιά που θα πάνε του χρόνου στην Α΄ Λυκείου θα φοιτήσουν σε μια Β΄ και Γ΄ Λυκείου τελείως διαφορετική, με πολύ λίγα μαθήματα. Θα έχουν τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα, στα οποία θα κάνουν διπλάσιο αριθμό ωρών στο σχολείο. Θα έχουν λίγα μαθήματα επιλογής, στα οποία θα δουλεύουν με εργασίες, όπως και στα βασικά μαθήματα. Θα αλλάξει ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών. Θα υπάρχουν εξετάσεις εσωτερικές στο σχολείο».

Προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση του λυκείου, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η αξιολόγηση των μαθητών στο καινούργιο αυτό σύστημα δεν θα στηρίζεται μόνο στις εξετάσεις, αλλά θα.........
γίνεται συνυπολογισμός των συνολικών επιδόσεων του μαθητή στο λύκειο, αλλά και ερευνητικών εργασιών, στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου. Μελετάται η δημιουργία Φακέλου Αξιολόγησης του μαθητή που δεν θα βασίζεται μόνο στις εξετάσεις, αλλά στη συνολική του προσπάθεια.

Θα υπάρχει ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων, με στόχο την εμβάθυνση στα διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ενώ έμφαση θα δοθεί στον νέο θεσμό της ερευνητικής εργασίας. Ο μαθητής θα ασκείται στη μεθοδολογία της έρευνας και στη σύνθεση εκτεταμένης εργασίας, η οποία θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη δομή και έκταση, ανάλογα με την τάξη. Η εργασία είναι δυνατόν να εντάσσεται σε κάποιο από τα μαθήματα και να επιλέγεται από τον ίδιον. Ενας καθηγητής θα μπορεί να αναλαμβάνει ως σύμβουλος του μαθητή και να τον καθοδηγεί στην προσπάθεια.

Στις εξετάσεις, που θα παραμείνουν πάντως κεντρικά οργανωμένες για να προστατευθεί το αδιάβλητο, τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν για τη βαρύτητα των μαθημάτων, τους συντελεστές και τον αριθμό εισακτέων, ο οποίος μάλιστα θα συνδεθεί με τη χρηματοδότησή τους. Θα δημιουργηθεί Τράπεζα Θεμάτων, στην οποία θα περιλαμβάνεται πληθώρα ζητημάτων σταθμισμένης δυσκολίας. Η εισαγωγή θα γίνεται πλέον σε σχολές ή και σε πανεπιστήμια, και όχι σε τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στα πανεπιστήμια η βασική ακαδημαϊκή μονάδα θα είναι πλέον η σχολή (και όχι το τμήμα) που θα απονέμει και τα πτυχία με βάση προγράμματα σπουδών. Τα τμήματα θα υφίστανται ως διοικητικές μονάδες συγκεκριμένων επιστημονικών πεδίων, αλλά όχι ως στεγανές κιβωτοί για το πρόγραμμα σπουδών ενός φοιτητή. Η κατανομή των φοιτητών στα επιμέρους προγράμματα σπουδών θα γίνεται μετά το τέλος του πρώτου ακαδημαϊκού έτους, ανάλογα με την επίδοση και τις προτιμήσεις τους, χωρίς να αποκλείεται και η αλλαγή προγράμματος σπουδών σε επόμενα έτη.

Σε λιγότερο χρόνο
Εξάλλου, ανάμεσα στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για τις άμεσες αλλαγές στις εξετάσεις που θα γίνουν από το ερχόμενο έτος με σκοπό να μειώσουν τον χρόνο διεξαγωγής τους, είναι και η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης Μηχανογραφικών Δελτίων τον Μάρτιο, δηλαδή πριν από τις εξετάσεις, όπως συνέβαινε παλαιότερα, και όχι τον Ιούλιο, όπως σήμερα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ι. Πανάρετο, ο μεγάλος αριθμός των σχολών που μπορεί να δηλώσει ο υποψήφιος ακυρώνει την αιτία για την οποία η διαδικασία συμπλήρωσης μηχανογραφικών είχε μετατεθεί σε χρόνο μεταγενέστερο από την ανακοίνωση των βαθμολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου