Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

O ισπανικός εμφύλιος μέσα από αφίσες

blogArt

Περίπου 100 αφίσες της περιόδου 1936-1939 θα παρουσιάσει η έκθεση Αφίσες από τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, στο Ινστιτούτο Θερβάντες.


Στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, η εξουσία, στη προσπάθειά της να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της συνταγματικής εξουσίας και να συγκρατηθεί το φασιστικό κίνημα που διαφαινόταν στην Ευρώπη αναθέτει την προπαγάνδα στους καλύτερους καλλιτέχνες αφισών της εποχής και τίθεται εθελοντικά στα χέρια ενός κινήματος καινοτόμου πρωτοπορίας. Έτσι, οι δημιουργοί μπόρεσαν να δουλέψουν και να δημιουργήσουν εντελώς ελεύθεροι.

Καλλιτέχνες όπως οι Renau, Bardasano, Amster, Oliver, Melendreras, Sim, Pedrero, Babiano, Ballester και Garay μεταξύ άλλων, συνδυάζουν καινοτόμες τεχνικές όπως το κολάζ και το φωτομοντάζ, χρησιμοποιούν ριζοσπαστικά το χρώμα και παράγουν έργα που εκπλήσσουν για την τόλμη το πειραματισμού και τη δυναμική τους.

Η συλλογή αποτελεί μία εξαιρετική μαρτυρία της παραγωγής αφισών της δημοκρατικής πλευράς χάρη στο εύρος και στην ποικιλία των θεμάτων, των δημιουργών, των εκδοτικών φορέων και οργανισμών, που την συνθέτουν. Τα έργα της συλλογής, η οποία είναι μία επιλογή από τη συλλογή του Ιδρύματος Pablo Iglesias, φανερώνουν την αισθητική αντίληψη της αβαν-γκάρντ πρωτοπορίας της τέχνης της εποχής καθώς και την επιρροή του ρωσικού κονστρουκτιβισμού.


Το ενδιαφέρον για την έκθεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν μεγάλο, φιλοξενήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως Ουτρέχτη Μιλάνο Βερολίνο Λυόν, Φρανκφούρτη, πριν έρθει στην Αθήνα, η οποία είναι και ο τελευταίος σταθμός για αυτή την περιοδεία.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και την ταινιοθήκη της Ελλάδος στους χώρους του Ινστιτούτου / της Ταινιοθήκης της Ελλάδος θα προβάλλονται τα έργα ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 23/09 μέχρι 23/10. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου