Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Το σκάνδαλο Ταπί, σκιά στην εικόνα της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ

Έθνος
Η... «ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ» ΤΟΥ ΔΝΤ

Δικαστήριο του Παρισιού διέταξε έρευνα σε βάρος της.Τους προσεχείς μήνες -ίσως και χρόνια- η Λαγκάρντ θα μπαινοβγαίνει στα δικαστήρια καταθέτοντας ακόμη και ως ύποπτη, σύμφωνα με τη γραμματέα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

">H δικαστική περιπέτεια δεν παύει να είναι  ενοχλητική  για τη Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ στο Reuters
H δικαστική περιπέτεια δεν παύει να είναι "ενοχλητική" για τη Λαγκάρντ, σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ στο Reuters
Η... "κατάρα της καρέκλας" του ΔΝΤ χτύπησε την Κριστίν Λαγκάρντ προτού καλά καλά τη ζεστάνει.
Τους προσεχείς μήνες -ίσως και χρόνια- η επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα μπαινοβγαίνει σε δικαστικές αίθουσες καταθέτοντας ακόμη και ως ύποπτη, σύμφωνα με τη γραμματέα της Ενωσης Γάλλων Δικαστών και Εισαγγελέων, Βιρζινί Ντιβάλ. Μπορεί αυτό να μην επηρεάζει τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ, όπως είπε ο δικηγόρος της. Μπορεί το ΔΣ να τη στήριξε πλήρως εκδίδοντας αμέσως ανακοίνωση. Μπορεί οι πιθανότητες καταδίκης της να είναι απειροελάχιστες. Ομως η δικαστική της περιπέτεια δεν παύει να είναι "ενοχλητική", σύμφωνα με ανώνυμη δήλωση ανώτατου στελέχους του ΔΝΤ στο Reuters.
Υστερα από καταγγελίες βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δικαστήριο του Παρισιού διέταξε έρευνα σε βάρος της Λαγκάρντ για το σκάνδαλο Ταπί. Δηλαδή του επιχειρηματία, πρώην υπουργού του Μιτεράν και προέδρου της Μαρσέιγ, που αργότερα έγινε "κολλητός" του Σαρκοζί. (Η δικαστική παραγγελία αναμενόταν τον Ιούνιο, αλλά πάγωσε λόγω της προεκλογικής μάχης για το ΔΝΤ.)
Η Λαγκάρντ ελέγχεται για "κατάχρηση εξουσίας και δημόσιου χρήματος", επειδή ως υπουργός Οικονομικών το 2008 ενέκρινε αποζημίωση 285 εκατ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί από την Credit Lyonnais.
O αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας θεωρούσε ότι εξαπατήθηκε το 1993 από την τράπεζα στη διαδικασία πώλησης μετοχών του στην Adidas.
Το σκάνδαλο Ταπί, σκιά στην εικόνα της σιδηράς κυρίας του ΔΝΤ
Το 2006 έχασε στο ανώτατο δικαστήριο, αλλά το σύστημα "Σαρκοζί - Λαγκάρντ" τον έσωσε σαν από μηχανής θεός, αφαιρώντας την υπόθεση από τη Δικαιοσύνη και παραπέμποντάς την σε διοικητική επιτροπή, που αποφάνθηκε υπέρ του. Αυτό που ξένισε ιδιαίτερα ήταν ότι η Λαγκάρντ αγνόησε τις ενστάσεις της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου.
Φυσικά δεν υπάρχει η παραμικρή υπόνοια χρηματισμού της πρώην υπουργού.
Ομως ακόμη και η εξόφθαλμη επίδειξη πολιτικής εύνοιας με δημόσιο χρήμα αρκεί για να θαμπώσει το κύρος της.
"MONDE": Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥ
"Ο Σαρκοζί οργάνωσε την ασυλία του"
Ο Νικολά Σαρκοζί θα μπορούσε εξίσου να βρει τον μπελά του για το σκάνδαλο Ταπί, αλλά φρόντισε έγκαιρα "να οργανώσει την ποινική του ασυλία", όπως σχολιάζει η "Monde".
Ως πανίσχυρος υπουργός Εσωτερικών, στις 24 Φεβρουαρίου 2007 (λιγότερο από τέσσερις μήνες πριν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας) ο Σαρκοζί φρόντισε να τεθεί σε ισχύ μια "φωτογραφική" τροποποίηση στο άρθρο 68 του Συντάγματος, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Σιράκ.
Με αυτή δυσχεραίνεται η παραπομπή του προέδρου της Δημοκρατίας (πλην της περίπτωσης εσχάτης προδοσίας), αφού, πέραν του ότι απολαμβάνει ποινική ασυλία, απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής και της Γερουσίας για να τον απαλλάξουν από τα καθήκοντά του.
Εως τότε τη δίωξη του προέδρου αποφάσιζε ένα σώμα 12 βουλευτών και 12 γερουσιαστών. Η πράξη για την οποία ελέγχεται η Λαγκάρντ τελέστηκε στις 16 Ιουνίου 2007, αμέσως μετά την εγκατάσταση του Σαρκοζί στα Ηλύσια. "Στο πολιτικό μας σύστημα είναι αδιανόητο να έλαβε η υπουργός Οικονομικών μια τόσο σοβαρή απόφαση χωρίς τη συγκατάθεση του "υπερ-προέδρου"", επισημαίνει η "Monde", συμπληρώνοντας ότι "στο καθεστώς "μονοκρατορίας" που είχε εγκαθιδρύσει ο Σαρκοζί, η Λαγκάρντ δεν μπορεί παρά να ενέργησε κατόπιν εντολών του".
Η εφημερίδα διαπιστώνει με θλίψη ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας ένας πρόεδρος είναι πλήρως ανεξέλεγκτος νομικά για κάθε δημόσια ή ιδιωτική πράξη, με εξαίρεση εγκλήματα αρμοδιότητας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου