Ενδεχόμενη πτώχευση της Ιταλίας προβλέπει το βρετανικό think tank Centre for Economics and Business Research (CEBR), ενώ θεωρεί πως η Ισπανία θα τα καταφέρει χωρίς να φτάσει σε πτώχευση.
Η αποτυχία των Ευρωπαίων ηγετών να επιλύσουν τα οικονομικά προβλήματα πριν από τον Αύγουστο άφησε την Ιταλία και την Ισπανία σε δύσκολη θέση, αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών.
Η δυναμική των δύο χωρών διαφέρει σημαντικά και για το λόγο αυτό το CEBR αναλύει ένα καλό και ένα κακό αποτέλεσμα για την καθεμία.
Για την Ισπανία, ακόμα και το κακό σενάριο προβλέπει πως το χρέος σε ποσοστό του ΑΕΠ δεν θα ξεπερνά το 75%. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από το μην αναγκαστούν οι τράπεζες σε κεφαλαιακές απώλειες από το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, κάτι που θα οδηγούσε σε ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου από την κυβέρνηση. Παράγοντας κλειδί για την ισπανική οικονομία είναι ότι οι εξαγωγές παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά την ενίσχυση του ευρώ. Επομένως, η Ισπανία μπορεί να αποφύγει τη χρεοκοπία και την αναδιάρθρωση εκτός αν παρασυρθεί από τη μετάδοση της κρίσης.
Αντίθετα, για την Ιταλία οι υπολογισμοί είναι διαφορετικοί. Το ποσοστό του χρέους διαμορφώνεται στο 128%. Εάν οι αγορές συνεχίζουν να οδηγούν το κόστος δανεισμού της χώρας κοντά στο 6% και αν η ανάπτυξη παραμείνει κοντά στο 0, οι υπολογισμοί του CEBR δείχνουν πως έως το 2017 το ποσοστό θα ανέλθει πάνω από το 150%. Ακόμα και στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού επιστρέψει στο 4%, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τόσο αναιμικός που το χρέος θα διατηρηθεί κοντά στο 123% το 2018.
Το CEBR επισημαίνει πως λόγω της αισιοδοξίας των αγορών για θετικά μεγέθη ανάπτυξης, το κρίσιμο όριο των αποδόσεων των ομολόγων πάνω από το οποίο το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο είναι το 7%. Στην πραγματικότητα, όμως με τους υφιστάμενους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της συμμετοχής των χωρών στο ευρώ, το μέγιστο όριο είναι περίπου 4%-5%.
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου