Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Η απάντηση Τσίπρα για τη Βραζιλία που λέει πολλά

 «Η εναλλαγή στην κυβέρνηση με την κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι απλά μια συνηθισμένη εναλλαγή. Θα είναι αλλαγή καθεστώτος» είπε ο Α.Τσίπρας στην "εφημερίδα των συντακτών".
Η "αλλαγή καθεστώτος" είναι μια νέα "έξυπνη" ανακάλυψη στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να σταθεί ανάμεσα στο ζήτημα κυβέρνησης και εξουσίας.

Για να μην κουραζόμαστε με ολόκληρη τη συνέντευξη του Α.Τσίπρα αντιγράφουμε μία απάντηση που νομίζω ότι δείχνει τι είδους "αλλαγή καθεστώτος" εννοεί.

- Στη Βραζιλία, επί κυβερνήσεως Λούλα, ασκήθηκαν πτυχές της οικονομικής πολιτικής οι οποίες για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι σήμερα «κόκκινο πανί».


Και για την περίπτωση της Βραζιλίας έχουν γραφτεί αρκετές στοχευμένες ανακρίβειες. Η πιο χαρακτηριστική, ότι ο Λούλα πέτυχε όχι γιατί ήταν αριστερός, αλλά επειδή στην πορεία έβαλε νερό στο κρασί του και τα βρήκε με το ΔΝΤ. Και σε αυτή την περίπτωση, διέκρινα έναν εκνευρισμό και μια ανησυχία από μερίδα του Τύπου, ίσως όχι αδικαιολόγητη. Η Βραζιλία είναι επίσης ένα κακό παράδειγμα για τους υποστηρικτές του μνημονιακού μονόδρομου, αφού μια αριστερή κυβέρνηση και ένας αριστερός ηγέτης -που όταν εκλέχτηκε είχε την ίδια αντιμετώπιση από το εκεί κατεστημένο με αυτήν που έχει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα- κατάφερε όχι μόνο να σταθεροποιήσει την οικονομία, αλλά να πετύχει ένα αναπτυξιακό θαύμα. Είναι τελείως ανακριβές ότι ο Λούλα τα βρήκε με το ΔΝΤ. Κατ' αρχάς η συμφωνία που είχε στα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης Λούλα η Βραζιλία με το ΔΝΤ, δεν έχει καμία σχέση με το πρόγραμμα που σήμερα εφαρμόζεται στην Ελλάδα και που στη Βραζιλία εφαρμόστηκε επί Καρντόζο και την έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το ουσιαστικό όμως είναι ότι η μεγέθυνση της οικονομίας της Βραζιλίας επί Λούλα στηρίζεται σε μια οικονομική πολιτική που αντίκειται στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Με ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης, αύξηση των εργαλείων παρέμβασης, ενίσχυση του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών δαπανών.

--                 --               --                --                --                --                          

Y.Γ.: Κάτι μου λέει πως αν τον ρωτούσαν για τη φοβερή φτώχεια και τις φρικτές φτωχογειτονιές θα απαντούσε πως αν δεν υπήρχε η "μεταρρύθμιση Λούλα" όλοι αυτοί δεν θα ζούσαν τώρα...
Προφανώς ήταν η μοναδική "εφικτή λύση". Μονόδρομος...
ΥΓ2: Με λίγα λόγια για άλλους το θέμα είναι η "οικονομία"(αναθέρμανση, μεγένθυση κλπ. κλπ) Για άλλους πάλι το θέμα είναι αυτό που βλέπουμε στη φωτό που προφανώς το 'αναπτυξιακό θαύμα" του  Λούλα δεν άγγιξε και δεν έλυσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου