Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Πορτογαλία: Απεργιακός αναβρασμός

902.gr

Από παλαιότερη απεργιακή κινητοποίηση στην Λισαβόνα (πηγή: ΑΡ)
Για Απεργία στις 8 Νοέμβρη

Νέο κύμα λαϊκών κινητοποιήσεων πυροδοτούν τα νέα μέτρα άγριας λιτότητας που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για το 2014.

Συνδικαλιστικές ενώσεις του δημόσιου τομέα κάλεσαν
ήδη τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε απεργία στις 8 Νοέμβρη, ενώ τα συνδικάτα στον τομέα των μεταφορών ανακοίνωσαν επίσης ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε «15ήμερη απεργία από την 25η Οκτωβρίου ως την 8η Νοεμβρίου» καθώς και σε «πανεθνική διαδήλωση στη Λισαβόνα την 9η Νοεμβρίου».

Επιπλέον, τα συνδικάτα των ταχυδρομικών ετοιμάζονται να απεργήσουν στις 25 Οκτώβρη, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα Πορτογαλικά Ταχυδρομεία μέσα της πώλησης στο χρηματιστήριο του 70% του μετοχικού τους κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους.

Τα συνδικάτα διαμαρτύρονται έντονα για τα νέα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2014, και τα οποία πλήττουν μεταξύ άλλων κυρίως πολλές χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, από την άλλη υπηρετεί πρόθυμα τα προγράμματα της τρόικας των δανειστών καθώς τα σχέδια αυτά εξυπηρετούν και τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας που επιδιώκουν έξοδο από την κρίση μετακυλώντας το κόστος στους εργαζόμενους…

Ως γνωστόν, ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας για το 2014 προβλέπει μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες και στους μισθούς των δημοσίων λειτουργών από 2,5% ως 12% για μηνιαίες αποδοχές που ξεπερνούν ακόμη και τα 600 ευρώ μικτά. Σχεδιάζονται ακόμη απολύσεις του 2% των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2014 (σε σύνολο 575.000) ενώ ήδη από το 2005 έχουν απολυθεί πάνω από 173.000 δημόσιοι υπάλληλοι!

Το ερχόμενο Σάββατο προγραμματίζονται δύο μεγάλα συλλαλητήρια κατά των νέων μέτρων φτωχοποίησης του λαού, το πρώτο στη Λισαβόνα και το δεύτερο στο Πόρτο στο βορρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου