Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Τα «αόρατα» παιδιά

της Κάλι Καρά

Πρόσφατη έκθεση για την παιδική εργασία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) αποκαλύπτει ότι 168 εκατομμύρια παιδιά, ανήλικοι προλετάριοι, εργάζονται προκειμένου να ζήσουν κάνοντας και επικίνδυνες εργασίες ρισκάροντας την υγεία τους, την ασφάλεια και τη σωματική τους ανάπτυξη, πέφτοντας συχνά και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Παρόλο που γεωγραφικά, ο μεγαλύτερος αριθμός παιδιών που δουλεύουν, βρίσκεται στην περιφέρεια της Ασίας, του Ειρηνικού και της υποσαχάριας Αφρικής (η αναλογία είναι μεγαλύτερη στον κόσμο και ξεπερνά το 21%) η έρευνα έδειξε ότι σε απόλυτους αριθμούς οι χώρες μεσαίου εισοδήματος έχουν μεγαλύτερους αριθμούς παιδιών που δουλεύουν.

61 εκατομμύρια παιδιά, 32 εκατομμύρια κορίτσια, 29 εκατομμύρια αγόρια που δεν πάνε σχολείο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στην πρωτεύουσα Ντόχα του Κατάρ, όπου πρόσφατα έγινε διήμερη διεθνής συνάντηση κορυφής, με «υψηλούς» προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στον αναπτυξιακό στόχο του ΟΗΕ (EDUCATE A CHILD) που λήγει το 2015 και θέλει όλα τα παιδιά του κόσμου να καταφέρουν να πάνε στο δημοτικό!

Στη χώρα μας, το από χρόνια θεσμοθετημένο Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν λειτουργεί για να μας δώσει στοιχεία.
Σύμφωνα, όμως, με τη Eurostat, το 2012 δεν γράφτηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσο όρο το 11,4% των μαθητών, δηλαδή περίπου 70 χιλιάδες παιδιά και έφηβοι σταμάτησαν το σχολείο.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαρροή μαθητών από τα Επαγγελματικά Λύκεια, μετά την ηλικία των 15 ετών, οπότε δεν είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση. Είναι αναμενόμενο τα νούμερα αυτά να πολλαπλασιαστούν μετά τις πρόσφατες «μεταρρυθμίσεις» της συγκυβέρνησης στην Παιδεία.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι σε ποσοστό 70% τα παιδιά που σταματούν το σχολείο με κάποιο τρόπο εργάζονται.
Ο βοηθός συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Ελλάδα, υποστηρίζει με βάση εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν, ότι είναι δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που εργάζονται παράνομα, αριθμός που ξεπερνά τις 100.000.
Τα χιλιάδες αυτά ανήλικα εργάζονται ανασφάλιστα, κακοπληρωμένα με χαμηλά μεροκάματα, πέντε - δέκα ευρώ, και δεν είναι καταγεγραμμένα από την πολιτεία, είναι «αόρατα». Ορατά είναι μόνο σε αυτούς που αυγατίζουν τα κέρδη τους από τον ιδρώτα τους, ενώ έπρεπε να κάθονται στα θρανία της μάθησης.
Είναι αυτονόητο, ότι ο ένοχος για το ότι ο τόσος πλούτος που παράγεται από τους εργαζόμενους όπου γης, συσσωρεύεται σε μια χούφτα πλουτοκράτες ενώ βυθίζονται στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και τη στέρηση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός.

Είναι χρέος ο αγώνας της εργατικής τάξης για τα δικαιώματα των παιδιών. Nα αποκτήσουν δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στη μόρφωση, στην πρόνοια, στην Υγεία. Nα ικανοποιηθούν οι καθημερινές ανάγκες τους σε τροφή, ρούχα, κατοικία ώστε να μην αναγκάζονται να αναζητούν το μεροκάματο για να επιβιώσουν και να συνθλίβονται στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα ήρθε η ώρα, οργανωμένα - ταξικά να ανατρέψουν το σύστημα και τις πολιτικές που γεννούν και τρέφουν την εκμετάλλευση, που βυθίζουν στη φτώχεια και την αμορφωσιά τα παιδιά τους.

πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου