Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η αντιφασιστική συναυλία στο Πέραμα

Είναι μεγάλη τιμή για τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε συναυλίες σαν αυτή που έγινε στη Ζώνη την Κυριακή. Ηταν μια υπέροχη βραδιά σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα(ένα μεγάλο μηχανουργείο) όπου ο κόσμος ήταν διπλάσιος από πέρσι όταν είχα ξανά συμμετάσχει. Και μιλάμε βέβαια για την εργατιά της περιοχής. Πραγματικός κόσμος.

Το ρεπορτάζ είναι από το Ριζοσπάστη της Τρίτης. Το αναδημοσιεύουμε με μικρή καθυστέρηση σήμερα

Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία
«PsyClinicTactiX & Totem»
«Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά». Με το σύνθημα αυτό να αντηχεί «άνοιξε» η μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που έγινε την Κυριακή το βράδυ με τίτλο τους στίχους του Φώντα Λάδη: «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον. Δε θα πεθάνει μόνος. Τσάκισέ τον». Το κατάμεστο από κόσμο, μηχανουργείο, με τον πρώτο λόγο να τον έχει η νεολαία, το περιεχόμενο της συναυλίας και ο τόπος που έγινε, οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν, ήταν ηχηρή απάντηση στους φασίστες που με εντολή των αφεντικών τους, εφοπλιστές, εργολάβους, συνολικά τους καπιταλιστές στοχοποιούν τους εργάτες και τα δικαιώματά τους, για να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους, ενώ δε διστάζουν ακόμα και να δολοφονήσουν.

Μία από τις ξεχωριστές στιγμές ήταν όταν οι χιλιάδες που βρίσκονταν στο μηχανουργείο, όρθιοι και αρκετοί από αυτούς με υψωμένες γροθιές, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

Πρώτοι στην εξέδρα ανέβηκαν «PsyClinicTactiX & Totem». Ο Totem (Πέτρος Πουντίδης), φίλος του Παύλου Φύσσα, πριν ξεκινήσει το τραγούδι του αναφέρθηκε στο διάλογο που είχε με το φίλο του λίγο πριν τον δολοφονήσουν οι φασίστες, όταν ο Παύλος, χωρίς να γνωρίζει ότι και ο ίδιος είχε γίνει στόχος, του έλεγε να «προσέχει τους φασίστες». Ακολούθησε ο Γιώργος Μεράντζας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θα είναι «παρών όπου μπορεί» συμβάλλοντας από την πλευρά στους αγώνες των εργατών. Σειρά είχαν οιΜανόλης Ανδρουλιδάκης, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Ρίτα Αντωνοπούλου, «Kollektiva», Γιάννης Λάρδης - Γεωργία Λάμπρη. Ενώ ο Γιώργος Σαρρής, λίγο πριν τραγουδήσει «Στης ανάγκης τα θρανία», ανέφερε: «Τέχνη και καλλιτέχνες έχουν καθήκον να είναι εξάρτημα, εργαλείο, βοήθημα της ταξικής πάλης».

Γ. Λάμπρη - Γ. Λάρδης
Σε όλη τη διάρκεια τα αντιφασιστικά συνθήματα, όπως και τα συνθήματα για το δίκιο του εργάτη, με κυρίαρχο το «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», εναλλάσσονταν με τα τραγούδια ηλεκτρίζοντας διαρκώς την ατμόσφαιρα.

Το πρωί της Κυριακής η έκθεση πλημμύρισε από τα γέλια και τη ζωντάνια των παιδιών, καθώς οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν το θεατρικό παραμύθι «Ενας παράξενος μουσικός» από την ομάδα«Τρομπετίνι» και δημιουργικά εργαστήρια ζωγραφικής. Οι μικροί θεατές παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην παράσταση, χόρεψαν, ζωγράφισαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.

Ο Γ. Μεράτζας
Από το κατάμεστο μηχανουργείο της ΝΑΥΣΙ
Οι Β. Λέκκας και Μ. Ανδρουλιδάκης

Η Αφρ. Μάνου


Η Ρ. Αντωνοπούλου
«Kollektiva»
Ο Γ. Σαρρής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου