Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ενρίκο Λέτα - (Tα αποτελέσματα των συμβιβασμών, και η USB)

από το Ριζοσπάστη

Η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, την οποία στηρίζουν το σοσιαλδημοκρατικό Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του Μπερλουσκόνι Λαός της Ελευθερίας και το κόμμα του πρώην τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μόντι, αφού ξεπέρασε τους πρόσφατους τριγμούς με την απειλή της στήριξης των υπουργών και του κόμματος του Μπερλουσκόνι, προχώρησε την Τρίτη στην κατάρτιση νέου αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Τα αστικά κόμματα που έχουν αναλάβει τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης προχώρησαν στην εξυπηρέτηση των συλλογικών συμφερόντων του κεφαλαίου με σημαντικές φοροελαφρύνσεις που φθάνουν τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 - 2016. Παράλληλα σε πάγωμα των μισθών των εργαζομένων στο Δημόσιο, που ήδη έχουν υποστεί απώλειες, περικοπές στη δημόσια διοίκηση και σειρά ιδιωτικοποιήσεων που θα πλήξουν κοινωνικές υπηρεσίες.



Ολη αυτή η επίθεση στους εργαζόμενους με τα φιλομονοπωλιακά μέτρα «πατάει» στο γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες (που τώρα ψελλίζουν ότι πρόκειται να αντιδράσουν) ήταν ο «δούρειος ίππος» του κεφαλαίου για το πέρασμα της λογικής της ταξικής συνεργασίας. Ηταν αυτοί που καλούσαν στο όνομα της «βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» οι εργαζόμενοι να δεχτούν μειώσεις μισθών, περικοπή δικαιωμάτων.

Το αισιόδοξο στην Ιταλία είναι ότι μέσα σε αυτό αρνητικό κλίμα υποχώρησης και συμβιβασμού υπάρχουν ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις που σηκώνουν το ανάστημά τους. Αυτό έδειξαν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν την Παρασκευή τα πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η Ενωση Συνδικάτων Βάσης (USB), που παλεύει με τη γραμμή της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζει το ΚΚ - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, που προβάλλει την ανάγκη δημιουργίας ταξικού πόλου που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταση του κινήματος ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου