Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Η Ελλάδα πίσω στις αγορές! -4,06 δις από δημοπρασία εντόκων

Τρίβει τα χέρια η ΕΚΤ που κερδίζει 900εκ.ευρώ!

Η Ελλάδα πίσω στις αγορές! Ναι! Ειναι γεγονός.
Αντλήσαμε πάνω από 4 δίς σε έντοκα γραμματια με επιτόκιο 4,43% τη στιγμή που ολόκληρη Ισπανία δανείζεται με 7% και η Ιταλία με 6,5%. Αρα... είμαστε καλύτερα από τους 2 εταίρους που δεν είναι σε μηχανισμό...ή μήπως όχι;
Παρ'όλα αυτά το Χρηματιστήριο δεν αντιδρά και παραμένει γύρω στο μηδεν με ανύπαρκτο τζίρο.
Κατι δεν πάει καλά λοιπόν.
Προφανώς πρόκειται για άλλη μια σικέ έκδοση όπου προσυμφωνημένα κάποιοι (Primary Dealers) αγοράζουν,  με πολύ καθαρό στόχο την αποπληρωμή από το Δημόσιο του κερδοσκοπικού ομολόγου των 3,2 δις της ΕΚΤ που λήγει στις 20 του μήνα που τρέχει. Να θυμίσουμε οτι πρόκειται για ομόλογο που δεν συμμετείχε στο PSI και που αγοράστηκε από την ΕΚΤ κοψοχρονιά στα 2,3 δις για να εξοφληθεί στο 100% μόλις λίγους μήνες μετά αποκομίζοντας κέρδος σχεδόν 1 δις από τη φτωχή Ελλαδίτσα, δηλαδή τους φτωχούς εμάς! Αυτό θα πεί βοήθεια από τους εταίρους.

Το η Ελλάδα πίσω στις αγορές το σκέφτηκα, επειδή το είχα δει πριν καιρό σε ανάλογη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Ιρλανδίας, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν οτι η Ιρλανδία τα πάει καλά επειδή είναι υπάκουη. Η εκδοση τότε μάλιστα ήταν της τάξης των 500-600 εκ.ευρώ και όχι τέτοιου μεγέθους (3,3δις που υπερκαλύφθηκαν 1,35 φορές) όπως η δική μας.

Αυτοί που ξερουν γράφουν πως "Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012."
Για να ακριβολογούμε πάντως τα λεφτά τα δίνουμε εμείς και κανένας άλλος. Από ας θα τα πάρουν στο τέλος. Μη χανλόμαστε με τα δανεικά.Εμείς είμαστε και ο δανειστής και αυτός που πληρώνει το λογαριασμό. Οι άλλοι απλά κερδίζουν ενω εμείς χάνουμε.Αυτό είναι όλο με πολύ απλά λόγια.

3 σχόλια:

  1. Βασικά επειδή 3 χρόνια τώρα που ασχολούμαι σχετικά, είσαι ο πρώτος που ασχολείται με το θέμα των βασικών διαπραγματευτών (Primary Dealers). Αυτοί, όπως τους δίνει ο ΟΔΔΗΧ και η ΤτΕ για την τρέχουσα περίοδο είναι οι:

    ALPHA BANK SA

    BANCA IMI SPA

    BARCLAYS BANK PLC

    BNP PARIBAS SA

    CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

    CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

    DEUTSCHE BANK AG

    EFG EUROBANK ERGASIAS SA

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

    EMPORIKI BANK

    GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL

    HSBC BANK PLC

    ING BANK NV

    JP MORGAN SECURITIES LTD

    MERRILL LYNCH INTERNATIONAL

    MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC

    NOMURA INTERNATIONAL PLC

    ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC

    SOCIETE GENERALE

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ

    UBS LTD

    UNICREDIT BANK AG

    Ουσιαστικά αυτοί κάνουν παιχνίδι και κανονίζουν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλαγα και ειδικά στις εκδόσεις γραμματείων μικρού χρόνου, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΤτΕ (http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/HDAT_Regulation.pdf), ο οποίος συμμορφώνεται με της ΕΚΤ και τις ευρωσυνθήκες. Σαφώς και είναι μιλημένο το παιχνίδι σε αυτή την κλειστή αγορά. 25 μανατζαραίοι διάολε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με 2-3 τηλεδιασκέψεις πλέον. Θες 30 για τους από πίσω που κινούν τα νήμματα του ιμπεριαλιστικού παιγνίου; Οκ, αυτοί οι 30, γεννούν, καταστρέφουν ή συντηρούν το πλασματικό κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα. Γουστάραν να μην καταγράψει ζημιές η ΕΚΤ και να έχει κέρδη; Προσφέραν κεφάλαιο με αυξημένο τόκο. Συνήθως είναι οι ελληνικές τράπεζες, γι' αυτό και οι μεγάλες χασούρες από το PSI φαντάζομαι, αλλά ποτέ δεν ανακοινώνονται οι πλειοδότες. Μυστικά του κράτους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δωσανε με επιτόκιο 4,43% για να εξυπηρετήσουν ομόλογο του 3%. Ακόμη κι εκεί κερδισμένοι. Βεβαια κι έτσι ακόμα δε σημαίνει κάποιου ειδους εμπιστοσύνη στην ελλ.οικονομία(τα λεφτά ήταν πάρα πολλά για έκδοση εντόκων), απλά δε γινόταν αλλιώς. Ειναι αυτό που είπαν τότε ότι "θα βρεθεί κάποιος τρόπος" χωρίς να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Ολο αυτό ήτανε στα πλαίσια του να λυθεί το θέμα με το ακούρευτο ομόλογο της ΕΚΤ που έληγε και υπήρχε και μια συζήτηση για το αν πρεπει ή όχι να πληρωθεί και τι θα σήμαινε αυτό για τη συνέχεια. Τελος πάντων, λεπτομέρειες.
    Αυτό που έχει σημασία για όλους είναι το να καταλάβουν όλοι από που έρχονται τα δανεικά. Τα δανεικά δεν έρχονται από "αποθήκες χρήματος" κάποιων, όπως φαντάζονται οι πολλοί.Ουτε φυσικά είναι "ανύπαρκτα εικονικά" λεφτά, όπως απλοικά λένε κάποιοι άλλοι. Τα δανεικά έρχονται από το μέλλον. Δηλαδή από όλους εμάς.Αντιστοιχούν σε πλούτο που ΘΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ από άλλους στο μέλλον. Εκεί είναι η όλη απάτη αυτού του τρόπου ανάπτυξης που τα φορτώνει όλα σε μας τους ηλίθιους. Γι αυτό αξίζει να γραφτούν απλά, σύντομα και κατανοητά άρθρα. Τα παιδιά μας και το μέλλον φορτώνονται στην πλάτη τους 100άδες δις μιας ΜΗ ΛΥΣΗΣ. Υποχρεώνονται να παράγουν πλούτο και να μην πληρώνονται αλλά να πληρώνουν κι από πάνω.Εκεί πηγαίνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστά, τώρα πλέον πάνε μέρα με τη μέρα, βλέποντας και κάνοντας και στο τέλος οι πιο αδύναμοι θα εγγράψουν ζημιές και θα απορροφηθούν, όπως άρχισαν να κάνουν τώρα με τις ελλ. τράπεζες και τις 2-3 που επιβάλλει η ΕΚΤ. Όμως οι απαιτήσεις τους θα παραμείνουν, έστω αναδιαρθρωμένες, όπως με τις παλιότερες ελληνικές χρεοκοπίες, για να πάμε στη 2η παράγραφο με τις μελλοντικές προσδοκίες τους και τη δικιά μας απλήρωτη εργασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή