Τρίβει τα χέρια η ΕΚΤ που κερδίζει 900εκ.ευρώ!
Η Ελλάδα πίσω στις αγορές! Ναι! Ειναι γεγονός.
Αντλήσαμε πάνω από 4 δίς σε έντοκα γραμματια με επιτόκιο 4,43% τη στιγμή που ολόκληρη Ισπανία δανείζεται με 7% και η Ιταλία με 6,5%. Αρα... είμαστε καλύτερα από τους 2 εταίρους που δεν είναι σε μηχανισμό...ή μήπως όχι;
Παρ'όλα αυτά το Χρηματιστήριο δεν αντιδρά και παραμένει γύρω στο μηδεν με ανύπαρκτο τζίρο.
Κατι δεν πάει καλά λοιπόν.
Προφανώς πρόκειται για άλλη μια σικέ έκδοση όπου προσυμφωνημένα κάποιοι (Primary Dealers) αγοράζουν, με πολύ καθαρό στόχο την αποπληρωμή από το Δημόσιο του κερδοσκοπικού ομολόγου των 3,2 δις της ΕΚΤ που λήγει στις 20 του μήνα που τρέχει. Να θυμίσουμε οτι πρόκειται για ομόλογο που δεν συμμετείχε στο PSI και που αγοράστηκε από την ΕΚΤ κοψοχρονιά στα 2,3 δις για να εξοφληθεί στο 100% μόλις λίγους μήνες μετά αποκομίζοντας κέρδος σχεδόν 1 δις από τη φτωχή Ελλαδίτσα, δηλαδή τους φτωχούς εμάς! Αυτό θα πεί βοήθεια από τους εταίρους.
Το η Ελλάδα πίσω στις αγορές το σκέφτηκα, επειδή το είχα δει πριν καιρό σε ανάλογη δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Ιρλανδίας, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν οτι η Ιρλανδία τα πάει καλά επειδή είναι υπάκουη. Η εκδοση τότε μάλιστα ήταν της τάξης των 500-600 εκ.ευρώ και όχι τέτοιου μεγέθους (3,3δις που υπερκαλύφθηκαν 1,35 φορές) όπως η δική μας.
Αυτοί που ξερουν γράφουν πως "Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012."
Για να ακριβολογούμε πάντως τα λεφτά τα δίνουμε εμείς και κανένας άλλος. Από ας θα τα πάρουν στο τέλος. Μη χανλόμαστε με τα δανεικά.Εμείς είμαστε και ο δανειστής και αυτός που πληρώνει το λογαριασμό. Οι άλλοι απλά κερδίζουν ενω εμείς χάνουμε.Αυτό είναι όλο με πολύ απλά λόγια.
Βασικά επειδή 3 χρόνια τώρα που ασχολούμαι σχετικά, είσαι ο πρώτος που ασχολείται με το θέμα των βασικών διαπραγματευτών (Primary Dealers). Αυτοί, όπως τους δίνει ο ΟΔΔΗΧ και η ΤτΕ για την τρέχουσα περίοδο είναι οι:
ΑπάντησηΔιαγραφήALPHA BANK SA
BANCA IMI SPA
BARCLAYS BANK PLC
BNP PARIBAS SA
CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD
CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD
DEUTSCHE BANK AG
EFG EUROBANK ERGASIAS SA
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ
EMPORIKI BANK
GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL
HSBC BANK PLC
ING BANK NV
JP MORGAN SECURITIES LTD
MERRILL LYNCH INTERNATIONAL
MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL PLC
NOMURA INTERNATIONAL PLC
ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC
SOCIETE GENERALE
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ
UBS LTD
UNICREDIT BANK AG
Ουσιαστικά αυτοί κάνουν παιχνίδι και κανονίζουν τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλαγα και ειδικά στις εκδόσεις γραμματείων μικρού χρόνου, σύμφωνα με τον κανονισμό της ΤτΕ (http://www.bankofgreece.gr/BoGDocuments/HDAT_Regulation.pdf), ο οποίος συμμορφώνεται με της ΕΚΤ και τις ευρωσυνθήκες. Σαφώς και είναι μιλημένο το παιχνίδι σε αυτή την κλειστή αγορά. 25 μανατζαραίοι διάολε μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με 2-3 τηλεδιασκέψεις πλέον. Θες 30 για τους από πίσω που κινούν τα νήμματα του ιμπεριαλιστικού παιγνίου; Οκ, αυτοί οι 30, γεννούν, καταστρέφουν ή συντηρούν το πλασματικό κεφάλαιο που αφορά την Ελλάδα. Γουστάραν να μην καταγράψει ζημιές η ΕΚΤ και να έχει κέρδη; Προσφέραν κεφάλαιο με αυξημένο τόκο. Συνήθως είναι οι ελληνικές τράπεζες, γι' αυτό και οι μεγάλες χασούρες από το PSI φαντάζομαι, αλλά ποτέ δεν ανακοινώνονται οι πλειοδότες. Μυστικά του κράτους...
Δωσανε με επιτόκιο 4,43% για να εξυπηρετήσουν ομόλογο του 3%. Ακόμη κι εκεί κερδισμένοι. Βεβαια κι έτσι ακόμα δε σημαίνει κάποιου ειδους εμπιστοσύνη στην ελλ.οικονομία(τα λεφτά ήταν πάρα πολλά για έκδοση εντόκων), απλά δε γινόταν αλλιώς. Ειναι αυτό που είπαν τότε ότι "θα βρεθεί κάποιος τρόπος" χωρίς να φτάσουμε σε αδιέξοδο. Ολο αυτό ήτανε στα πλαίσια του να λυθεί το θέμα με το ακούρευτο ομόλογο της ΕΚΤ που έληγε και υπήρχε και μια συζήτηση για το αν πρεπει ή όχι να πληρωθεί και τι θα σήμαινε αυτό για τη συνέχεια. Τελος πάντων, λεπτομέρειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που έχει σημασία για όλους είναι το να καταλάβουν όλοι από που έρχονται τα δανεικά. Τα δανεικά δεν έρχονται από "αποθήκες χρήματος" κάποιων, όπως φαντάζονται οι πολλοί.Ουτε φυσικά είναι "ανύπαρκτα εικονικά" λεφτά, όπως απλοικά λένε κάποιοι άλλοι. Τα δανεικά έρχονται από το μέλλον. Δηλαδή από όλους εμάς.Αντιστοιχούν σε πλούτο που ΘΑ ΠΑΡΑΧΘΕΙ από άλλους στο μέλλον. Εκεί είναι η όλη απάτη αυτού του τρόπου ανάπτυξης που τα φορτώνει όλα σε μας τους ηλίθιους. Γι αυτό αξίζει να γραφτούν απλά, σύντομα και κατανοητά άρθρα. Τα παιδιά μας και το μέλλον φορτώνονται στην πλάτη τους 100άδες δις μιας ΜΗ ΛΥΣΗΣ. Υποχρεώνονται να παράγουν πλούτο και να μην πληρώνονται αλλά να πληρώνουν κι από πάνω.Εκεί πηγαίνουμε.
Σωστά, τώρα πλέον πάνε μέρα με τη μέρα, βλέποντας και κάνοντας και στο τέλος οι πιο αδύναμοι θα εγγράψουν ζημιές και θα απορροφηθούν, όπως άρχισαν να κάνουν τώρα με τις ελλ. τράπεζες και τις 2-3 που επιβάλλει η ΕΚΤ. Όμως οι απαιτήσεις τους θα παραμείνουν, έστω αναδιαρθρωμένες, όπως με τις παλιότερες ελληνικές χρεοκοπίες, για να πάμε στη 2η παράγραφο με τις μελλοντικές προσδοκίες τους και τη δικιά μας απλήρωτη εργασία.
ΑπάντησηΔιαγραφή