Lenin Reloaded
Η πάταξη του «μαύρου χρήματος» χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για αντιδραστικές νομοθετικές αλλαγές
«Νομοθετική πρωτοβουλία» για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των κομμάτων «που λαμβάνει υπ' όψιν όλα τα ευρωπαϊκά δεδομένα που παρακολουθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης», προανήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης.
Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση έκθεσης της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης μέχρι το τέλος του 2012, μεταξύ άλλων και λόγω της «πλήρους ανεπάρκειας (...) στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων».
Οι ρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πάταξη του «μαύρου χρήματος», στόχο έχουν να παρέμβουν στο εσωτερικό και να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν το αστικό σύστημα και μάχονται με όρους μαζικής πολιτικής πάλης για την ανατροπή του.
Τρανταχτή απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης στις αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει. Τι λέει όμως το Συμβούλιο για τα κόμματα και τη χρηματοδότησή τους;Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα είναι ο «Κώδικας καλής πρακτικής για τα πολιτικά κόμματα» που υιοθέτησε το 2007 και το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» (όπως ονομάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη Δημοκρατία μέσω Νομοθεσίας του Συμβουλίου της Ευρώπης) για «έναν κώδικα καλής πρακτικής στο πεδίο των πολιτικών κομμάτων», που υιοθετήθηκε το Δεκέμβρη του 2008.
Το ψήφισμα της «Επιτροπής της Βενετίας» φτάνει στο σημείο να προβλέψει ότι «απαγόρευση ή επιβολή διάλυσης πολιτικών κομμάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση κομμάτων που συνηγορούν υπέρ της χρήσης βίας ή ασκούν βία ως πολιτικό μέσο για να ανατρέψουν τη δημοκρατική συνταγματική τάξη (...) Τα κόμματα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους».
Με άλλα λόγια, ανοίγει το δρόμο για ποινικοποίηση της ιδεολογίας, μέσα από την ταύτιση της ατομικής τυφλής βίας με τη μαζική πολιτική πάλη. Επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν απαγορεύσεις και διώξεις σε κομμουνιστικά κόμματα που καλούν σε οργάνωση της λαϊκής πάλης με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, του σοσιαλισμού. Διώξεις που σε πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ είναι ήδη πραγματικότητα.
Οι αξιώσεις τους είναι τερατώδεις, αφού ζητούν πρόσβαση στα προγραμματικά και ιδεολογικά ντοκουμέντα και συζητήσεις, στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στους λογαριασμούς του κάθε κόμματος. Ακόμα,στον τρόπο εκλογής των οργάνων, στην έγκριση ή απόρριψη αιτήματος οποιουδήποτε να γίνει μέλος ενός κόμματος. Δηλαδή, θέλουν στο πιάτο το σύνολο των εσωοργανωτικών διαδικασιών.
Εκεί πάνω χρησιμοποιούν και τον εκβιασμό της χρηματοδότησης, απειλώντας με πρόστιμα, σταμάτημα της κρατικής επιδότησης και άλλες ποινές έως και με διάλυση για όσα κόμματα δεν συμμορφώνονται. Με σαφήνεια δηλώνεται ότι αποδεκτά γίνονται μόνο τα κόμματα που κινούνται εντός των ορίων της εξουσίας των μονοπωλίων, με «σεβασμό στο συνταγματικό και νομικό πλαίσιο».
Οσο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ζητείται να γίνεται με «λογοδοσία» και αμφισβητείται το δικαίωμα του κάθε κόμματος να ενισχύεται ακόμα και από τις αποζημιώσεις των βουλευτών του, αφού «είναι αμφισβητούμενο κατά πόσον αυτή η μορφή χρηματοδότησης είναι συμβατή με την έννοια ότι οι βουλευτές έχουν ελεύθερη εντολή». Επιπλέον, αξιώνεται να υποχρεώνονται τα κόμματα να δημοσιοποιούν τους οικονομικούς ενισχυτές τους.
Μία προς μία οι διατάξεις αυτές πλήττουν ευθέως το ΚΚΕ που βασίζεται οικονομικά στην ενίσχυση των μελών του και σε ό,τι προσφέρουν απ' το υστέρημά τους τα λαϊκά στρώματα. Εννοείται πως σε ό,τι αφορά το Κόμμα, δεν πρόκειται να υποβάλει τη στρατηγική, την εσωοργανωτική του ζωή, ούτε τη σχέση του με τους εργαζόμενους, για έλεγχο και έγκριση στους μηχανισμούς του αστικού κράτους.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου