Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Ιμπεριαλισμός: “Έσπειρε ανέμους, θερίζει θύελλες” στη Μέση Ανατολή

(απόσπασμα από άρθρο στις Ανιχνεύσεις που είδαμε στο Praxis)

του Νικόλαου Μόττα*

Η οργή του μουσουλμανικού κόσμου  δεν είναι ούτε ουρανοκατέβατη, ούτε βασίζεται εξ ολοκλήρου σε έναν γενικό και αόριστο ισλαμικό φονταμενταλισμό. Οι ίδιοι που, πριν απο ένα χρόνο, σχεδίασαν και έθεσαν σε εφαρμογή το εμφύλιο αιματοκύλισμα της – πλούσιας σε πετρελαϊκές πηγές – Λιβύης σήμερα επιχειρούν να εμφανιστούν ως “αθώα θύματα” ενός θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Η περίπτωση του πρέσβη των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Στίβενς, ο οποίος δολοφονήθηκε έπειτα από επίθεση ενόπλων στη Βεγγάζη είναι χαρακτηριστική. Προφανώς, κανείς δε δικαιούται να επικροτεί το θάνατο ενός ανθρώπου με τέτοιο βάναυσο, αποκρουστικό τρόπο. Ο Στίβενς όμως δεν ήταν ένα “αθώο θύμα”, ούτε αμέτοχος σε ότι διαδραματίζεται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Τουναντίον. Συμμετείχε ενεργά και οργάνωσε τη μεθοδευμένη ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος Καντάφι που οδήγησε τη χώρα σε πολύμηνο φρικτό εμφύλιο πόλεμο. Το Μάρτιο του 2011, ο πρόεδρος Ομπάμα διόρισε τον πρέσβη Στίβενς ως αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στο “Λιβυκό Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο” στέλνοντας τον στη Βεγγάζη ώστε να συντονίσει τη διπλωματική και κυρίως οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση των αντι-κανταφικών “ανταρτών”. Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες για συμμετοχή πολεμιστών της Αλ-Κάϊντα στον ένοπλο αγώνα κατά του Καντάφι (όπως και σήμερα άλλωστε, ενάντια στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία) πλήθαιναν μέρα με τη μέρα.


Η αποστολή του Στίβενς είχε τότε επιτυχή κατάληξη – με την συνδρομή των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ και με την ισοπέδωση ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων (η θεωρούμενη ως προπύργιο του Κανταφισμού κωμόπολη Ταουάργκα, 10.000 κατοίκων, αφανίστηκε) ο στρατός της λιβυκής κυβέρνησης αποδεκατίστηκε. Για το αιματοκύλισμα στη Λιβύη, ο ιμπεριαλιστικός μηχανισμός της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ δε δίστασε να χρησιμοποιήσει τις πλέον αδίστακτες σκληροπυρηνικές ομάδες ένοπλων ισλαμιστών, όπως η “Λιβυκή Ισλαμική Πολεμική Οργάνωση” (LIFG) η οποία παρεπιπτόντως πριν από λίγα χρόνια κατείχε περίοπτη θέση στις λίστες τρομοκρατικών οργανώσεων του State Department και του βρετανικού ΥΠΕΞ.


Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: ποιός ευθύνεται πραγματικά για το θάνατο του πρέσβη Στίβενς αλλά και άλλων ανθρώπων κατά τις πρόσφατες ταραχές; Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα. Το σίγουρο είναι ότι στο ιμπεριαλιστικό “σκάκι” που παίζεται στη Μέση Ανατολή πολλά πιόνια (με μικρότερη η μεγαλύτερη συμμετοχή στο έγκλημα) θυσιάζονται στις λεωφόρους του πετρελαίου, τις χαραγμένες με το αίμα αθώων. Όπως είναι επίσης σίγουρο ότι αυτοί που περιφρονούν με τόσο εξόφθαλμο και ξεδιάντροπο τρόπο το δικαίωμα ολόκληρων λαών στην ανεξαρτησία και την αυτοκυριαρχία, θα ζήσουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Ο Ιμπεριαλισμός και τα συμφέροντα του (αυτά των μονοπωλίων και των πολυεθνικών του βρώμικου χρήματος) θα θερίσουν τις θύελλες που σπέρνουν επί τόσες δεκαετίες στη γωνιά αυτή του πλανήτη.

*Ο Νικόλαος Μόττας είναι υποψήφιος διδάκτωρ (PhD) Πολιτικής Ιστορίας και Εξωτερικής Πολιτικής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Γενάρη του 1984, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Westminster του Λονδίνου και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διπλωματικές Σπουδές (Διπλωματική Ακαδημία Λονδίνου) και στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις (Πανεπιστήμιο Τελ Αβιβ). Υπήρξε επί τριετία τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» αρθρογραφώντας γιά διεθνή γεγονότα, ενώ κείμενα του περί ελληνικής, ευρωπαϊκης και διεθνούς πολιτικής έχουν δημοσιευθεί και σε αγγλόφωνες πηγές. Είναι ίδρυτής και διαχειριστής του ελληνικού αρχείου Τσε Γκεβάρα, www.guevaristas.net.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου