Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απολύσεις και νέες περικοπές ζητά η τρόικα...

Εθνος
2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα έθεσε χθες ανοιχτά η τρόικα αιφνιδιάζοντας το οικονομικό επιτελείο. Οι Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς στο πρώτο ραντεβού τους με τον Γιάννη Στουρνάρα αμφισβήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πληθώρα παρεμβάσεων του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, κυρίως αυτές που αφορούν στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου και τόνισαν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί μείωση προσωπικού και μισθολογικής δαπάνης χωρίς την απομάκρυνση υπαλλήλων.


Μάλιστα εξέφρασαν την άποψη ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων όχι μόνο είναι χρονοβόρα, αλλά και δεν θα έχει ασφαλή αποτελέσματα.

Τα στελέχη της τρόικας έκαναν αναφορά και στις περιπτώσεις κλεισίματος δημόσιων οργανισμών, επισημαίνοντας πως όταν αυτές υλοποιούνται δεν πρέπει να υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο η απόλυση των εργαζομένων.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι κυβερνητικές προτάσεις που έμειναν... μετεξεταστέες ξεπερνούν κατά τι τα 2,5 δισ. ευρώ. Υπάρχει μάλιστα ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο πως για να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται, δεν αποκλείεται να ζητηθούν μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις από αυτές που περιλαμβάνονται στο βασικό «σενάριο» του πακέτου.

Μπορεί το κλίμα να ήταν καλό κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι που παραδέχθηκαν και οι δύο πλευρές, όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητα σειράς μέτρων, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί προτεραιότητα να προκύψει πλήρης συμφωνία με την τρόικα πριν από το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, γι΄ αυτό και ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει πως «το πακέτο πρέπει να κλειδώσει το συντομότερο δυνατόν»

Αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου υπογράμμισε πως «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει περίπτωση να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έκανε άμεσα αποδεκτά μέτρα άνω των 5,5 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις για παρεμβάσεις περί 3,5 δισ. ευρώ και «έκοψε» περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Πριν από το Eurogroup
Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, αλλά στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν πως αποτελεί προτεραιότητα κομβικής σημασίας να προκύψει πλήρης συμφωνία με την τρόικα πριν από το άτυπο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής στη Λευκωσία, γι΄ αυτό και ο Γιάννης Στουρνάρας τονίζει πως «το πακέτο πρέπει να κλειδώσει το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά της τρόικας ο κ. Τόμσεν δεν θέλησε να μιλήσει για το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, αναφέροντας πάντως πως «ήταν μια καλή συνάντηση», ενώ ο κ. Μαζούχ προσέθεσε ότι «δουλεύουμε μέρα - νύχτα», δείγμα ότι τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και η τρόικα επιζητούν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις άμεσα.

Μάλιστα η αρχική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου ήταν να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού την ερχόμενη Παρασκευή και σε αυτό να περιλάβει τα μέτρα του πακέτου που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι και μεθαύριο Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εφικτό.

Η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε στις 4 το απόγευμα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προσήλθε σε αυτή με φακέλους στους οποίους υπήρχαν μέτρα μεταξύ 17 και 18 δισ. ευρώ, προκειμένου, εάν προέκυπταν ενστάσεις και αντιρρήσεις από την τρόικα, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.

Παράγοντας του υπουργείου ανέφερε ότι ουσιαστικά η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ
Τα μέτρα που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη»


Η «νέου τύπου» εφεδρεία μέσω αξιολόγησης των υπαλλήλων, η μείωση δαπανών από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οι εξοικονομήσεις σε ΟΤΑ, Αμυνα και Υγεία είναι οι παρεμβάσεις που περιέχονται στο πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ και δεν... έπεισαν την τρόικα.

Πιο αναλυτικά, το προσδοκώμενο όφελος από την εφεδρεία προσδιορίζεται μόλις στα 167 εκατ. ευρώ, με την τρόικα, που έχει επιμείνει στο παρελθόν αρκετές φορές για απευθείας απολύσεις στο Δημόσιο, να διατηρεί αμφιβολίες για την επιτυχή υλοποίηση του μέτρου και τη συμβολή του στην επίτευξη του στόχου για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το τέλος του 2015.

Εξάλλου, ο στόχος για εξοικονόμηση 750 εκατ. ευρώ από την κατά 25% μείωση στις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου κρίνεται εξαιρετικά φιλόδοξος και οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν αναλυτική κοστολόγηση για το πώς θα προκύψει το συγκεκριμένο ποσό μέσα στην επόμενη διετία. Μία ακόμη «γκρίζα ζώνη» σχετίζεται με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 800 εκατ. ευρώ. Στην τρόικα, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι στιγμής επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα αυτόν, πιστεύουν πως δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί τόσο μεγάλη εξοικονόμηση.

Οσον αφορά τον τομέα της Αμυνας, «αγκάθι» αποτελεί η μετάθεση της πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων, η οποία έχει προσδιοριστεί πως θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος 437 εκατ. ευρώ. Η τρόικα αντιτείνει πως η μετάθεση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση εξοικονόμηση δαπανών.

Στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το πακέτο περιλαμβάνει πληθώρα διαρθρωτικών παρεμβάσεων από την επιτυχή υλοποίηση των οποίων θα προκύψει περιστολή δαπανών. Για παράδειγμα προβλέπεται πως αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας θα αποφέρει 115 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές κρίνονται επισφαλείς από την τρόικα.

Πού βγάζουν «κίτρινη κάρτα» (τα ποσά σε εκατ. ευρώ)
Μείωση 25% των λειτουργικών δαπανών στον δημόσιο τομέα 750
Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης 800
Μετάθεση πληρωμής εξοπλιστικών προγραμμάτων 437
Μείωση λειτουργικών εξόδων υπ. Αμυνας 35
Εφαρμογή της εφεδρείας 167
Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας 115
Συγχώνευση - κατάργηση ΝΠΙΔ - ΝΠΔΔ 18
Ισοσκελισμός των εσόδων από ανταποδοτικές υπηρεσίες στους δήμους 150
Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις ανοιχτών δημόσιων χώρων 35

Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου