Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε νικητής των εκλογών


Έθνος
Οι Φιλελεύθεροι (VVD) θεωρούνται σθεναροί υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, αναδεικνύεται νικητής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη χώρα, συγκεντρώνοντας 41 έδρες, δυο περισσότερες από τους αντίπαλους, Εργατικούς. Για ιστορική νίκη έκανε λόγο ο Ρούτε. Ως ψήφος υπέρ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ερμηνεύεται το αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 96% της καταμέτρησης των ψήφων, οι Φιλελεύθεροι (VVD)εξασφαλίζουν 41 έδρες από τις 150 του κοινοβουλίου, ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί ακολουθούν με 39 έδρες.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Ελευθερίας, του Γκέερτ Βίλντερς, φαίνεται να κερδίζουν από 15 έδρες έκαστο. Το σκόρ είναι το ίδιο με αυτό του 2010 για τους σοσιαλιστές, ενώ για τον Βίλντερς μεταφράζεται σε πτώση, αφού στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε εξασφαλίσει 24 έδρες.

«Πετύχαμε την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία μας» δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μια σημαντική ώθηση για την ατζέντα που έχει εκπονήσει για την Ολλανδία, ενώ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει το έλλειμμα και θα ενισχύσει την οικονομία με επενδύσεις στις υποδομές.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον σχηματισμό συνασπισμού το συντομότερο δυνατό, αν και επισήμως οι συνομιλίες δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

"Τηλεφώνησα στον Μαρκ Ρούτε για να του εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για το γεγονός ότι οι Φιλελεύθεροι είναι και πάλι το πρώτο κόμμα" δήλωσε ο αρχηγός των Εργατικών, Ντίντερικ Σάμσομ, αποδεχόμενος την ήττα του.

Ο Σάμσομ πάντως άφησε να φανεί ότι σκοπεύει να τηρήσει σκληρή στάση κατά την διάρκεια των συνομιλιών για τον σχηματισμό συνασπισμού.

«Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι θα συμβεί αύριο, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Η πορεία μπορεί να αλλάξει. Η πορεία πρέπει να αλλάξει γιατί οι δεξιές πολιτικές των τελευταίων δυο ετών δεν γίνεται να συνεχιστούν»

Οι Φιλελεύθεροι (VVD) θεωρούνται σθεναροί υποστηρικτές της πολιτικής Μέρκελ και τάσσονται υπέρ μίας αυστηρής πολιτικής λιτότητας, ενώ ως προς τις θέσεις τους για την Ελλάδα υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ο Μαρκ Ρούτε είχε απορρίψει το ενδεχόμενο και τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας όμως ότι μπορεί να διατεθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα για την υλοποίηση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εφόσον αυτό, «δεν κοστίσει επιπλέον χρήματα».

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου