Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ...



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Ο ΔΕΜΕΝΟΣ ΓΑΪΔΑΡΟΣ: «Το μοιραίο αποφεύχθηκε και η χώρα μπορεί να πει κανείς ότι έστω μετά πολλών βασάνων, λαθών, κόπων και άπειρων θυσιών ξαναμπήκε σε δρόμο σταθερότητας (...) Το 2013 δεν μπορεί παρά να αποτελέσει έτος βάσης μιας νέας πορείας (...) Χρέος της κυβέρνησης είναι να επιμείνει στον στόχο της σταθερότητας» (στο ΒΗΜΑ).

Η ΥΠΟΤΑΓΗ: «Θα είναι καλύτερο το 2013 από το 2012; (...) Πάρτε για παράδειγμα έναν άνεργο. Για ποιον λόγο να είναι αισιόδοξος; (...) Η ανεργία αν δεν ανέβει σίγουρα δεν πρόκειται να μειωθεί (...) Γιατί λοιπόν να είμαστε αισιόδοξοι για το 2013; Ισως ο πιο σημαντικός λόγος να είναι η ωριμότητα που έχει δείξει μέχρι σήμερα η ελληνική κοινωνία» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ: «Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε αυτόν τον τόπο χωρίς πραγματική συναίνεση και συνεργασία της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών του δυνάμεων. Είναι τόσο μεγάλες και θεμελιώδεις οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν παντού, στη δικαιοσύνη, το κράτος, την υγεία, την παιδεία, που καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΦΟΡΟΙ: «Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν οι εισπράξεις (...) Στην έκθεσή της η τρόικα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζει ότι το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν μπορούν να εισπραχθούν» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΥΦΕΣΗ: «Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει τον κύριο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία το 2013, εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt (...) Για το έτος 2013, ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν αποκλείει νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: «Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους απασχόλησης στην Κίνα έχει περιοριστεί δραστικά. Το 2000, η μέση ωριαία αμοιβή του βιομηχανικού εργάτη στην Κίνα ανήρχετο στα 0,52 δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο, έως το 2015, η εν λόγω αμοιβή θα έχει φτάσει στα 6 δολ., ιδιαίτερα δε στις βιομηχανίες που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό. Αν και η μέση, ωριαία αμοιβή των βιομηχανικών εργατών στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 19 δολάρια, η Boston Consulting Group υποστηρίζει ότι παράγοντες που δεν σχετίζονται με τους μισθούς ευνοούν σαφώς την παραγωγή εντός αμερικανικού εδάφους. Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι οι Αμερικανοί εργάτες είναι πιο παραγωγικοί, ότι η αυτοματοποίηση έχει μειώσει το ποσοστό κόστους των μισθών ως μέρος του συνολικού κόστους παραγωγής καθώς και το ότι το φθηνό φυσικό αέριο συντείνει επίσης στη μείωση του κόστους παραγωγής. Τέλος, η αύξηση του κόστους πετρελαίου έχει αυξήσει το κόστος των ναύλων, επηρεάζοντας το κόστος των εισαγομένων προϊόντων» (από άρθρο σε «The Washington Post» / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου