Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αξιόπιστοι για μια μέρα

Μπορεί ο κοσμάκης να περνάει εντελώς χαλια, αλλά χαλάλι, αφού αυτό το χάλι είναι που μας χαρίζει αξιοπιστία και όχι το άλλο που είχε πει πέρσι κατά λάθος ο Γιώργος.

Μόνο που απ'ότι φαίνεται σ'αυτό το μάταιο κόσμο όλα κρατάνε λίγο. Ακόμη κι η αξιοπιστία του Σαμαρά και του Στουρνάρα.
Γιατί όπως φυσικά θυμόμαστε προχθές το πρωί πανηγύριζαν και μας έλεγαν ότι το θέμα της δόσης έληξε οριστικά και αμετάκλητα και την παίρνουμε¨ολόκληρη" 'εστω και σε 4 δόσεις, αλλά ας μην κολλάμε σε λεπτομέρειες.
Εμείς βεβαια είδαμε τι έλεγε η απόφαση και το γράψαμε : "Το Eurogroup περιμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει και επίσημα για την εκταμίευση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών και μετά την αξιολόγηση μιας πιθανής πράξης επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα... "
Οι πανηγυρισμοί όμως συνεχίστηκαν, μέχρι που το βράδι ο κ.Στουρνάρας το είπε καθαρά. Οταν στο δελτίο του Μega τον ρώτησαν αν υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής στην εκταμίευση αν δεν πετύχει η επαναγορά απάντησε: Η επιτυχια της επαναγοράς είναι πατριωτικό καθήκον..."
Εντάξει το πατριωτικό καθήκον του είπαν αλλά κίνδυνος περιπλοκής υπάρχει;
"Βεβαίως" απάντησε. "Βεβαίως. Πάντα υπάρχει κίνδυνος περιπλοκής, πάντα"!
Κι έτσι φαίνεται πως την απόλυτη σιγουριά για την εκταμίευση, μέσα σε μια μέρα μόνο, την παρασέρνει ο άνεμος μαζί με το ζενίθ της αξιοπιστίας.
Αφού πήρε φόρα λοιπόν το πράγμα κι άρχισαν να το λένε, αρχίσαμε να μαθαίνουμε κι άλλα.
Οι τράπεζες ας πούμε, που έτσι κι αλλιώς είχαν δείξει με τη συμπεριφορά τους στο ταμπλώ του Χρηματιστηρίου τη διαφωνία τους, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για συμμετοχή στο πρόγραμμα... και μάλιστα σε τόσο χαμηλή τιμή στο 28% της ονομαστικής αξίας. Άρχισε λοιπόν ένα παζάρι από ό,τι διέρρεαν κύκλοι της ΝΔ-είπαν στο δελτίο του REAL- κάποιοι τραπεζίτες που εχουν αγοράσει πιο χαμηλά στο 20 και λίγο παραπάνω(πως μυρίστηκαν τότε κάποιοι και αγόραζαν σε τόσο χαμηλές τιμες, και πόσο μεγάλες ήταν αυτές οι αγορές άραγε;), θα δεχόντουσαν ίσως να πουλήσουν στα 33 με 35.
Ναι άλλα η απόφαση(και η "επιστημονική" μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους "ΜΑΣ" έλεγε ότι η τιμή επαναγοράς δεν θα μπορούσε να είναι πάνω από το 28(κλείσιμο Παρασκευής 23/11). Τώρα όμως...είπαμε ξείπαμε. Οπότε το 28 μπορεί να γίνει και 33 και 35, ή και ποιος ξέρει πόσο.                           

Αυτές οι διαφορές εννοείται ότι μεταφράζονται σε δίς που ρίχνουν τη "βιωσιμότητα" στα βράχια, αλλά εδώ που τα λέμε μερικά ψωροδίς πάνω κάτω αποτελούν λεπτομέρεια. Σημασία έχει το 20άρικο του συνταξιούχου, το μεροκάματο των 400 ευρώ που πρέπει να γίνει ένα με το χωμα, και βέβαια οι μεταρρυθμίσεις. Τι τα θέλουν τώρα τα δικαιώματα και τις χλιδές(δώρα, άδειες...) οι εργαζόμενοι μες στην κρίση; Θα τη σώσουμε ή δε θα τη σώσουμε την πατρίδα;
Κι έπειτα, εδώ που τα λέμε, το να παραμένει κανείς σταθερά και μόνιμα αναξιόπιστος σ'αυτό το ντουνιά που τίποτα δε διαρκεί, είναι κι αυτό μια αξιοπιστία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου