Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Μπουκοτάζ όσο διαρκεί ο αγώνας των εργαζόμενων στα ΙΚΕΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Όσο διαρκεί ο αγώνας των εργαζόμενων στα ΙΚΕΑ,
να τους συμπαρασταθούμε,
να μην ψωνίσουμε, κάνοντας μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους.


Το όραμα της ΙΚΕΑ είναι να δημιουργούμε μια καλύτερη καθημερινή ζωή στο σπίτι για τους πολλούς του κόσμου. Παράλληλα, φροντίζουμε συνεχώς για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Έτσι, συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου . Αυτή η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση δεν τελειώνει ποτέ. Αν και γνωρίζουμε ότι κι εμείς είμαστε μερικές φορές μέρος του προβλήματος, εργαζόμαστε σκληρά για να γίνουμε μέρος της λύσης.
(Διαφημιστικό κείμενο του ΙΚΕΑ)


Αυτά και πολλά άλλα όμορφα λόγια, και φανταχτερές φωτογραφίες αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται την αλυσίδα καταστημάτων ΙΚΕΑ, που ανήκει στον όμιλο FOYRLHS.
Ο όμιλος FOURLIS αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς ομίλους διαρκών καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Δραστηριοποιείται σε 4 βασικούς κλάδους. Λιανική οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ, Λιανική αθλητικών ειδών, INTERSPORT, Λιανική ειδών ένδυσης και αξεσουάρ NEWLOOK και χονδρική ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.




Τα καταστήματα αυτά επισκέπτονται μεταξύ άλλων χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι για να κάνουν τις αγορές τους. Πολύ πιθανόν να μη γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι στο όμιλο αυτό είναι αντιμέτωποι με μια σκληρή εργοδοσία, που επιδιώκει αξιοποιώντας την κρίση και τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και των κυβερνήσεων να καταργήσει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.
Αυτές τις ημέρες απειλεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχθούν για άλλη μια φορά μείωση των αποδοχών τους. Τους ζητά να υπογράψουν και να αποδεχτούν με το πιστόλι στον κρόταφο,απειλώντας τους ότι θα πεταχτούν στον καιάδα της ανεργίας μείωση 11% στους ήδη πενιχρούς μισθούς. Όσο κοστίζουν δυο εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς την ημέρα, ένα κιλά ψωμί, και ίσως το ενοίκιο του μήνα. Οι εργαζόμενοι διέπραξαν αυτές τις ημέρες μέγα έγκλημα. Τόλμησαν στο κατάστημα του Αιγάλεω στο Κηφισό να απεργήσουν. Αντέδρασαν σε κάτι το αυτονόητο, να μην δεχτούν να μειωθεί και άλλο ο μισθός τους. Στο πλάι τους βρίσκονται αρκετά σωματεία, σύλλογοι, απλοί εργαζόμενοι, συνδικαλιστές αλλά και ανυποψίαστοι πελάτες που επισκέπτονται το ΙΚΕΑ για να ψωνίσουν και όταν αντικρίζουν τους απεργούς κοντοστέκονται να δουν τι συμβαίνει. Πολλοί δεν περνούν την πόρτα του καταστήματος και συντάσσονται με τους εργαζόμενους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Η άρνηση των πελατών να μην περάσουν στο κατάστημα και να μην ψωνίσουν είναι κάτι που πονάει την εργοδοσία γιατί της μειώνει τις εισπράξεις, την κερδοφορία και της χαλάει το πρεστίζ. Αυτοί έχουν μάθει να μιλάνε για κέρδη και ζημιές, οι άνθρωποι της εργασίας μιλάνε για ανθρώπινες ζωές και πρέπει να τους συμπαρασταθούμε. Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Όσο διαρκεί ο αγώνας των εργαζόμενων στα ΙΚΕΑ, να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους, να μην ψωνίσουμε κάνοντας μποϊκοτάζ στα προϊόντα τους. Αυτό χρειάζεται να κάνουμε – μποϊκοτάζ σε κάθε μεγάλη ιδιωτική εταιρεία που εκβιάζει, απολύει εργαζόμενους.
Είναι μια πράξη αλληλεγγύης σε εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στα γκέτο των μεγάλων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου