Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Πανευρωπαική μερα ενάντια στη λιτότητα- Στους δρόμους μεν...αλλά



Πανευρωπαική μέρα αντίστασης σήμερα 14 Νοέμβρη με εκατοντάδες συλλαλητήρια πορείς και κινητοποιήσεις όλων των ειδών σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης.
Το ακούσαμε από όλα τα ΜΜΕ και μας έκανε εντύπωση η προβολή. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ξαφνικά έστω για μια μέρα το Mega, o ΣΚΑΙ, η ΝΕΤ και όλοι οι άλλοι ...συναγωνιστές των καπιταλιστών ενάντια στους λαούς, και ανάλογα φαντάζομαι και τα ΜΜΕ των άλλων ευρωπαικών χωρών, στάθηκαν στα πεζοδρόμια στο πλάι του λαού. '
Κοιτώντας τις λεπτομέρειες είδαμε ότι τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν για παράδειγμα και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες, το γερμανικό ΠΑΣΟΚ δηλαδή κι ακόμη χειρότερα, ναι, το κόμμα του κ.Σούλτζ που ήρθε κι εδώ στην Ελλάδα και μας είπε πως πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας...
Ο λόγος βέβαια που τόσο εύκολα τα αντιδραστικά ΜΜΕ και μεγάλα αστικά κόμματα "στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους" ήταν ο ίδιος που τους έκανε να σταθούν στο πλάι των πλατειών. Το πολιτικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων ήταν πιο ανώδυνο ακόμη κι από αυτό της ξεπουλημένης ΓΣΕΕ που φυσικά συμμετείχε στην πανευρωπαική μέρα.
Ειναι νομίζω φανερό, ειδικά για μας εδώ στην Ελλάδα μετά από 25 Γεν.Απεργίες, ότι το κεντρικό σύνθημα της ΣΕΣ(Συνομοσπονδία Ευρωπαικών Συνδικάτων) που ακούσαμε πως ήταν το "Υπάρχουν φταίχτες, υπάρχουν και θύματα"...δε λέει απολύτως τίποτα, και δε ζητάει απολύτως τίποτα. Δεν είναι δυνατόν μετά από 3 χρόνια εξόντωσης των λαών να μένουμε σε μια light συνθηματολογία του στυλ "φτάνει πιά". Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να ξεπερασουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων τους και να ετοιμαστούν για αγώνα σκληρό,  ενάντια στο φταίχτη που δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό που σαπίζει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Οποιος παρακολούθησε στα δελτία τα ρεπορτάζ από τις ευρωπαικές πόλεις, θα διαπίστωσε ότι πουθενά δεν υπήρχε κάποιο σύνθημα ή αίτημα που να μιλάει για ευθύνη του καπιταλισμού, πόσο μάλλον για ανατροπή.
Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη, πράγμα που καθυστερεί απίστευτα τις εξελίξεις.

Φυσικά κανείς δε στρέφεται εναντίον των 100άδων χιλιάδων που κατέβηκαν να διαδηλώσουν σήμερα σε τόσες πόλεις. Αυτά είναι τα όπλα που τους λένε πως διαθέτουν κι αυτά χρησιμοποιούν. Είναι κρίμα όμως που τόσες και τόσες κινητοποιήσεις εξακολουθούν να μένουν άσφαιρες. Είναι κρίμα που τα μεγάλα ευρωπαικά συνδικάτα που βρίσκονται στο δρόμο του συμβιβασμού, καταφέρνουν να κρύβουν από τους εργαζόμενους τον ανοιχτό ορίζοντα και την πραγματική τους δύναμη.

Το ρεπορτάζ που ακολουθεί είναι από το ΙΣΚΡΑ που προτίμησε να υποδεχτεί με ενθουσιασμό την κινητοποίηση χωρίς άλλα σχόλια και διευκρινήσεις. Διαβαζοντας τέτοια ρεπορτάζ νομίζεις πως όλα θα τελειώσουν αίσια μέσα σε λιγες μέρες. Μέχρι που πέφτεις σε τοίχο..

H δήλωση της ΓΓ της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ  ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους» τα λέει όλα, αν θέλει κανείς βέβαια να ακούσει. Θα κάνω κι εγώ την προσευχή μου πριν πέσω για ύπνο..."Σας παρακαλούμε ακούστε μας..."



ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ-ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!



ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ VIDEO!

ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ-ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ!


διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα φρικτής λιτότητας! 24ωρες απεργίες πραγματοποιήθηκαν σε Ισπανία και Πορτογαλία. Συνολικά 130 πορείεςπραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Γαλλίας.

Μεγαλειώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Μαδρίτη, στην Ρώμη, στην Γένοβα, στην Μπολόνια. Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας είχαμε και σε 40 και πλέον πόλεις τηςΠορτογαλίας.
Την Τετάρτη 14 Νοέμβρη οι Ευρωπαϊκοί λαοί βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να
Στη σημερινή ημέρα πανευρωπαϊκής δράσης συμμετέχουν συνολικά 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με διάφορες μορφές κινητοποιήσεων.

«Όσοι σπέρνουν λιτότητα θα θερίσουν ύφεση» τονίζει, σε δήλωσή της, η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Μπερναντέτ Σεγκόλ και προσθέτει ότι «οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ακούσουν την οργή των ανθρώπων που βγαίνουν στους δρόμους».

Με μαζικές κινητοποιήσεις και συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συμμετείχαν οι έλληνες εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι ,μικρομεσαίοι αγρότες, άνεργοι, νέοι και νέες στην μεγάλη πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της λιτότητας εφιάλτη!
Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν μαζικά,ενωτικά και ειρηνικά στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατείαΚλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

14 ΝΟΕΜΒΡΗ: ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Μεγάλη υπήρξε η προσέλευση στην συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία που ακολούθησε προς την πλατεία Συντάγματος.
Η ηγεσία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων , υποβάθμισε τη σημασία της πανευρωπαϊκής γενικής απεργίας, και κήρυξε μια τυπική στάση εργασίας, για τα μάτια του κόσμου....Παρ΄ όλα αυτά και χωρίς ιδιαίτερη ενημέρωση και κινητοποίηση έγινε μια αξιοπρεπέστατη συγκέντρωση και πορεία προς τη βουλή.




Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα.




Η πορεία διαμαρτυρίας στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.

Με συνθήματα όπως "Καμία θυσία στο όνομα της κρίσης" εργαζόμενοι των ΠΟΕ- ΟΤΑ, συνταξιούχοι και πλήθος πολιτών κατευθύνονται από κεντρικές αρτηρίες της πόλης προς το υπουργείο.

Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΟΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Πάτρα: Στάση εργασίας από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι – Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο – «Καταδικάζουν σε εξαθλίωση την κοινωνία» τόνιζαν, μεταξύ άλλων, οι συγκεντρωμένοι.

Πάτρα: Κατάληψη στο Γραφείο Προσωπικού του Δήμου

Χαλκίδα: Οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Δήμου μπλόκαραν την αποκομιδή των απορριμάτων.

Πορεία στην Πρέβεζα.Υπό κατάληψη τελούν τα εξής κτίρια : Η περιφερειακή ενότητα, οι υπηρεσίες του δήμου, το Κ.Ε.Π. αλλά και η πρώην λαϊκή αγορά (πνευματικό κέντρο).. Από νωρίς το πρωί ο κόσμος έχει μπλοκάρει τα εν λόγω σημεία αντιδρώντας έτσι στις απολύσεις και στα δυσβάσταχτα μέτρα τα οποία σπρώχνουν μεγάλο κομμάτι του λαού στην εξαθλίωση και την ανέχεια.Επίσης πορεία διαμαρτυρίας έλαβε χώρα εχθές στην πόλη από τις/τους εργαζόμενες/μένους ΠΟΕ-ΟΤΑ

Θεσσαλονίκη: Πορεία των εργαζομένων στους Δήμους από το Δημαρχείο στο άγαλμα Βενιζέλου

Υπό κατάληψη δημαρχεία και στα Χανιά

Κατάληψη στο Δημαρχείο Ξάνθης

Κέρκυρα: Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (14/11/2012), μέρα πανευρωαϊκής δράσης, στην ΚέρκυραΠανκερκυραϊκή Απεργία. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο και κατά τις 12 μετακινήθηκε έξω από το Παλαιό Δημαρχείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ.

Υπό κατάληψη η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Διαμαρτυρία των εργαζομένων στο Μετρό στην Αθήνα

Πυροσβέστες διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Υπό κατάληψη το δημαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου

Κατάληψη Δικαστικού Μεγάρου Πύργου

Κατάληψη στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων

Ιωάννινα: Στάση εργασίας και πορεία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπαλλήλων στους ΟΤΑ σε πολλά προάστια της Αθήνας. Μεγάλη συγκέντρωση στο Χαλάνδρι.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠ’ΑΚΡΟΥ Σ’ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΜΑΖΙΚΟΤΑΤΕΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ!

Αναλυτικότερα, στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις ενώ σήμερα το βράδυ διαδηλωτές αναμένεται να περικυκλώσουν το κοινοβούλιο στη Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα σημειώθηκαν φαινόμενα ακραίας καταστολής και αστυνομικής βίας με την αστυνομία να κάνει χρήση πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες 62 άνθρωποι έχουν συνελήφθηκαν, ενώ 38 τραυματίστηκαν.

Στην Ισπανία, μάλιστα, η γενική απεγία, η δεύτερη μέσα στη χρονιά, ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα. Στηδιάρκεια της νύχτας ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, UGT και CCOO, βγήκαν στους δρόμους τους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών καισταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης Μερκαμπάρνα και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν.






Η αστυνομική βία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο στην ειρηνική πορεία διαδηλωτών στην πόληΒαλένθια!

Σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορα ισπανικά site, σε δεκάδες πόλεις ο κόσμος ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις από τις 00:00 το βράδυ, ενώ δράσεις πραγματοποιήθηκαν καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Στις 01:20 τα ξημερώματα απεργιακές επιτροπές επιχείρησαν να αποκλείσουν το σταθμό λεωφορείων στο Οβιέδο, όπου ύστερα από μικροσυμπλοκές υπήρξε ένας τραυματίας.

Στις 03:00 τα ξημερώματα στη Σαλαμάνκα, μια ομάδα απο 100 άτομα (από το συνδικάτο της CNT) έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, στο κομμάτι όπου είναι συγκεντρωμένη η νυχτερινή διασκέδαση με σκοπό να τα κλείσουν. Μπλόκαραν τον κεντρικό δρόμο Gran Via όπου, λίγο αργότερα έφτασε άλλο ένα μπλοκ από μέλη του Κ.Κ. Η αστυνομία αποχώρησε και όλοι μαζί συνέχισαν να κλείνουν νυχτερινά μαγαζιά.


Επιπλέον, το βράδυ της Τρίτης (13/11) προς ξημερώματα Τετάρτης (14/11) η απεργιακή επιτροπήτης πόλης της Granada προσπάθησε να μπλοκάρει την είσοδο της εταιρείας Dhul.

Επίσης τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/11) απεργιακή επιτροπή της πόλης Malaga μπλόκαρε την είσοδο της εταιρειας Limasa, παρά τις λυσσώδεις επιθέσεις με χημικά των δυνάμεων καταστολής.


Οι διαδηλώσεις στην Ισπανία συνεχίζονται και το βράδυ της Τετάρτης 14 Νοεμβρίου.(εικόνα από την πόλη Βαλένθια στις 20:15 ώρα Ελλάδος).



Εικόνα από την πόλη Οβιέδο, την Τετάρτη 14/11, περίπου στις 20:30!



{Ακολουθεί εικόνα από την Βαρκελώνη (Τετάρτη 14/11 περίπου στις 22:00)}




ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!


Στην Πορτογαλία διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 40 και πλέον πόλεις. Οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στη Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (14/11), οι Πορτογάλοι βγήκαν μαζικά στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής ακραίας λιτότητας, κρατώντας πανό με συνθήματα κατά του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Συνθήματα σε μεγάλες επιγραφές όπως «Ζήτω η γενική απεργία», «Τέλος στην καταστροφή» ,«Τρόικα, Πάσους: ΕΞΩ», ήταν ανηρτημένα στο κέντρο της Λισαβόνας.

«Η σημερινή απεργία κατέγραψε μία μεγαλύτερη από ποτέ συμμετοχή στον δημόσιο και τον ιδιωτικότομέα» δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Ολιβέιρα, στέλεχος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών και Επικοινωνιών. «Η συμμετοχή είναι 100% στο μετρό της Λισαβόνας» προσέθεσε.






Στην Ιταλία σημειώθηκαν επίσης φαινόμενα αστυνομικής βίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Σε βίντεο της La Repubblica, μάλιστα, αστυνομικός φαίνεται να χτυπάει με μένος στο πρόσωπο διαδηλωτή που είναι πεσμένος στο δρόμο.



Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διαδηλωτές στις πόλεις Πάδοβα και Μπρέσια, στον ιταλικό βορρά, ενώ στο Τορίνο, μέλη του Cgil κατάφεραν να ανέβουν στον ουρανοξύστη όπου σύντομα πρόκειται να στεγαστούν τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας San Paolo Intesa.



Στο Μιλάνο η μεγαλειώδης πορεία προσπάθησε να πλησιάσει στα τοπικά γραφεία τουΕυρωκοινοβουλίου, αλλά αστυνομικοί δημιούργησαν ανθρώπινο τείχος ενώ παράλληλα προχώρησαν και σε ένα πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό των διαδηλωτών.






Στη Βενετία, ομάδα διαδηλωτών εισήλθε σε τραπεζικό κατάστημα και ξεδίπλωσε πανό που έγραφε «Fate i soldi con i nostri debiti» («βγάζετε λεφτά από τα χρέη μας»). Στην κωμόπολη Μέστρε, εργάτες και φοιτητές πέταξαν αυγά και μπογιές στις εισόδους γραφείων και υποκαταστημάτων τραπεζών. Μαζικότατες και οι διαδηλώσεις στην Κατάνια (βλέπε φωτογραφία).




Στη Ρώμη, φοιτητές των πανεπιστημίων της ιταλικής πρωτεύουσας πλαισίωσαν την διαδήλωση των εργαζομένων, με συνθήματα συμπαράστασης και προς τον «δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό». «Η λιτότητα στραγγαλίζει την απασχόληση κι αυξάνει την φτώχεια των εργαζομένων. Μέσα σε ένα χρόνο διακυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι στέρησε την ελπίδα και την εμπιστοσύνη από τους νέους μας», δήλωσε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας του συνδικάτου Cgil.


Σημειώνεται πως στις διαδηλώσεις πέρα από το Cgil έλαβαν μέρος και τα αυτόνομα συνδικάτα Cobas, ενώ αντίθετα τα δυο άλλα ιταλικά μεγάλα συνδικάτα, Cisl και Uil, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας.

Με τον τίτλο «Ο αγώνας γίνεται ευρωπαϊκός» η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto στο κύριο άρθρο της για την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στη λιτότητα χρησιμοποιεί την φωτογραφία με τις σημαίες του ευρωπαϊκού νότου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ!

Στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συλλαλητήρια στη διάρκεια της ημέρας και τα συνδικάτα κάλεσαν σε απεργία στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία πραγματοποιούνται σε ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των χωρών του νότου, που πλήττονται βάναυσα από τα μέτρα λιτότητας.


Στο Βέλγιο, στην απεργία συμμετείχαν και οι σιδηρόδρομοι από τα ξημερώματα της Τετάρτης (14/11). Στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές έξω από τις πρεσβείες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.Οι βέλγοι εργαζόμενοι βροντοφώναξαν πως δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω συρρίκνωση των μισθών τους και πως τίθενται αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων τους στον ευρωπαϊκό νότο. Το σύνθημα "Tous ensemble" (Όλοι μαζί) δονούσε για αρκετές ώρες το κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας. Στις πορείες συμμετείχαν και Ευρωβουλευτές και μέλη της GUE-NGL.Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής που συμμετείχε με πολλούς Ευρωβουλευτές της GUE-NGL στη διαδήλωση προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και σε άλλες χώρες οι εργαζόμενοι στέλνουν ένα αποφασιστικό μήνυμα τόσο στους εκπροσώπους των οργάνων της Ε.Ε. όσο και στις κυβερνήσεις ότι δεν θα ανεχθούν άλλο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας. Η σημερινή μέρα είναι ξεχωριστή καθώς για πρώτη φορά ο αγώνας των εργαζόμενων στην Ευρώπη αποκτά συντονισμένη δράση και κοινή προοπτική. Ο συντονισμός και η κοινή δράση χρειάζεται να συνεχιστεί μέχρι την οριστική ακύρωση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Η αντίσταση κλιμακώνεται 
παντού."



Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους εργαζομένους του ευρωπαϊκού νότου, τα γερμανικά συνδικάτα, που δεν συμμετέχουν επίσημα στις κινητοποιήσεις, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες συμπαράστασης στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη (από το ελληνικό προξενείο προς την ΕΚΤ) στο Μόναχο, στη Στουτγκάρδη και στη Βρέμη.

(Εικόνα από το Βερολίνο)




Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας διοργάνωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου τρία συνδικάτα εργαζομένων της Σερβίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στις κινητοποιήσεις των ευρωπαϊκών συνδικάτων στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής ημέρας δράσης.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας των γερμανικών συνδικάτων (DGB) Μίχαελ Ζόμερ απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες του Νότου . «Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία εφαρμόζεται μία πολιτική λιτότητας στην πλάτη των πολιτών... Καταστρέφουμε αυτές τις χώρες με την περιστολή των δαπανών... Για τον λόγο αυτόν εκδηλώνεται αυτή η αντίσταση, αυτή η εξέγερση», δήλωσε ο κ. Ζόμερ.

Στην Αυστρία, η συνομοσπονδία έχει εκδώσει καρτ-ποστάλ με τίτλο «Είμαστε όλοι Έλληνες», οι οποίες θα διανεμηθούν στους πολίτες, ενώ έχει αναρτήσει και στο διαδίκτυο διακήρυξη συμπαράστασης για τους Έλληνες, Ισπανούς και Ιταλούς εργαζόμενους.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης από τα συνδικάτα στη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου