ανατολικά της Εδεμ
Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου 1929, άρχισε η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση, που συγκλόνισε τον κόσμο. Ήταν η «Μαύρη Πέμπτη» για το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.Τη μέρα αυτή 13 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια, αριθμός ρεκόρ για τα χρηματιστηριακά χρονικά. Πανικός άρχισε να καταλαμβάνει τους επενδυτές και τους χρηματιστές. Οι μεγάλοι «παίχτες» της Γουόλ Στριτ άρχισαν να αγοράζουν μαζικά τα καλά χαρτιά (blue chips), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την πτώση. Η τακτική αυτή που είχε αποδώσει στην προηγούμενη χρηματιστηριακή κρίση του 1907, όχι όμως και τώρα.
Μέσα στο σαββατοκύριακο που ακολούθησε ο δείχτης χάνει 12% της αξίας του και 16,4 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια. Την επόμενη Τρίτη 29 του Οκτώβρη, «μαύρη Τρίτη», η Γουόλ Στρητ καταρρέει και μαζί μ’ αυτήν το αμερικάνικο όνειρο, που αποδεικνύεται φούσκα με αέρα κοπανιστό.
Το χρηματιστηριακό κραχ χειροτέρευσε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και συνέβαλε στη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση της δεκαετίας του '30, που έπληξε Ευρώπη και Αμερική, με πτωχεύσεις εταιρειών, μαζική ανεργία και μεγάλη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση.
Το «Κραχ» στις ΗΠΑ άφησε πίσω του:
-12.000.000 άνεργους.
-12.000 ανθρώπους που έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα.
-20.000 επιχειρήσεις που κήρυξαν πτώχευση.
-1.616 τράπεζες που πτώχευσαν.
-1 στους 20 γεωργούς ξεσπιτωμένους.
- και 23.000 ανθρώπους που επλήγησαν από την ανθρώπινη αυτή θεομηνία και αυτοκτόνησαν μέσα σ' ένα χρόνο.
Τα επόμενα χρόνια ο καπιταλισμός εφηύρε διάφορα τρικ για να ξεπεράσει και να αποφύγει παρόμοιες καταστάσεις (διακοπή των συνεδριάσεων σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών της χρηματιστηριακής αγοράς, εκμετάλλευση της πολεμικής μηχανής κά).
Και μέχρι σήμερα καταφέρνει μια χαρά να επιβιώνει και να εκμεταλλεύεται τις κρίσεις προς το συμφέρον του, συσσωρεύοντας αμύθητα κέρδη, αλέθοντας ανθρώπινες ζωές και πουλώντας αέρα κοπανιστό.
Δείτε τις παρακάτω φωτογραφίες από την εποχή αυτή. Μήπως κάτι σας θυμίζουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου