Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρασιατική καταστροφή - Οι εκλογές του 1920

Άκούγοντας και διαβάζοντας διάφορα αφιερώματα στα 90 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής πέφτει κανείς με ευκολία σε ένα πολυειπωμένο ψέμα. Το τι έγινε στις εκλογές του 1920.
Εκείνες οι εκλογές υποτίθεται πως έκριναν τη συνέχεια του πολέμου. Τότε λοιπόν ο Βενιζέλος παρά το διπλασιασμό της Ελλάδας που είχε συμβεί στις μέρες του, σε σχέση με εκείνην που είχε παραλάβει στην αρχή της δεκαετίας, έχασε τις εκλογές.
Ανατρέχοντας στις πηγές που δίνουν το αποτέλεσμα συναντάει κανείς την γνωστή πληροφορία ότι οι Βενιζελικοί έχασαν την πλειοψηφία των εδρών ενω είχαν υπερισχύσει κατα 7000 ψήφους των αντιπάλων τους της Ενωμένης Αντιπολίτευσης. Εκεί αρχίζει το ταξίδι  μιας συνηθισμένης  διαστρέβλωσης. Λένε λοιπόν πολλοί σε διάφορα μπλογκ, σαιτ, φόρουμ κλπ. οτι το ΣΕΚΕ(το μετέπειτα ΚΚΕ) κατέβηκε στις εκλογές μαζί με την ενωμένη αντιπολίτευση εναντίον των Φιλελευθέρων του Βενιζέλου και έτσι έχασε ο Βενιζέλος τις εκλογές και ήρθε η ήττα και η Καταστροφή!
Καμία σχέση με την αλήθεια βέβαια αφού το ΣΕΚΕ κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές καταγγέλοντας και τα 2 άλλα κόμματα ως φιλοπόλεμα. Δεν ήταν βεβαια δυνατόν να κατέβουν οι κομμουνιστές στις εκλογές μαζί με τους βασιλικούς και τους άλλους εθνικιστές. Το ΣΕΚΕ έλεγε τότε σωστά ότι όποιο απο τα 2 κόμματα κι αν νικούσε ο πόλεμος θα συνεχιζόταν. Φυσικά δικαιώθηκε αφου η Ενωμένη Αντιπολίτευση, με κορμό τους φιλοβασιλικούς, που κατέβηκε με σημαία της το σταμάτημα του πολέμου, κέρδισε τις εκλογές και συνέχισε τον πόλεμο όπως ακριβώς έλεγαν οι κομμουνιστές.
Το ΣΕΚΕ  που κατέβαινε τότε για πρώτη φορά σε εκλογές τα πήγε ιδιαίτερα καλά συγκεντρώνοντας κατα άλλους 50000 ψήφους και κατ' άλλους(του ίδιου του ΣΕΚΕ) 100000 ψήφους και ποσοστό περίπου 13%(ψηφισαν συνολικά περίπου 700000 ενω ακυρώθηκαν οι ψήφοι των στρατιωτών). Μάλλον το 100000 είναι λίγο μεγάλο αλλά η εκτίμηση είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνει με ακρίβεια λόγω του τρομερά μπερδεμένου εκλογικού συστήματος των σφαιριδίων(το γνωστό "μαύρισμα") Συμφωνα με τον εκλογικό νόμο σε κάθε εκλογικό κέντρο υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι και οι υποψήφιοι και κάθε ψηφοφόρος μπορούσε να ψηφίσει υπέρ ή κατά ενός ή ακόμη και όλων(40, 50 κλπ) των υποψηφίων.
Οι πιο σοβαροί ιστορικοί πιστεύουν πως και αυτό που λέγεται, ότι οι Βενιζελικοί πήραν 7000 ψήφους παραπάνω, είναι αυθαίρετο ως συμπέρασμα.
Κάνει βέβαια εντύπωση ότι σχεδόν πουθενα(με πρωτο και καλύτερο το wikipedia) δεν αναφέρεται στα αποτελέσματα  η σημαντικότατη παρουσία του ΣΕΚΕ σε εκείνες τις εκλογές.
Αυτό πρέπει να ψαξει κανείς λίγο παραπάνω για να το βρεί.

1 σχόλιο:

  1. Το ΣΕΚΕ είχε συνδιασμούς στους τότε νομούς 1) Δραμας 2) Θεσ/νικης 3) Λαρισης 4) Αττικης και Βοιωτίας .
    Η μη αναφορα του ΣΕΚΕ στις εκλογες του1920 οφείλεται στο γεγονός ότι ο Α. Παπαναστασίου για να υπολογίσει τα αποτελεσματα των εκλογων του 1920 λαμβάνει υπ όψιν μόνο τα σφαιρίδια των υποψηφίων των Φιλελευθέρων και του συνδιασμού των Ηνωμέων κομμάτων ( Γουναρης κλπ ) .
    Τα σφαιρίδια που πήρε το ΣΕΚΕ στον τότε Νομό Θεσ/νικης είναι 13.500 περίπου σε 38.000 ψηφίσαντες.

    ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή