Εντολή για την εφαρμογή της αντιδραστικής απόφασης του ΣτΕ ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές σκοταδισμού, καλλιεργεί το ρατσισμό και νομιμοποιεί την επιχειρηματολογία των φασιστοειδών, σαν αυτά της Χρυσής Αυγής, έδωσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, καθώς ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χ. Αθανασίου να διαμορφώσει και προωθήσει σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις παραδοχές και τις αποφάσεις του ΣτΕ. Να σημειώσουμε ότι οι «Χρυσαυγίτες» με ανακοίνωσή τους πανηγυρίζουν για την εξέλιξη που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση.
Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που εγκρίθηκε με πλειοψηφία 24-13 δίνει τη δυνατότητα για τη θέσπιση ενός αντιμεταναστευτικού νομικού πλαισίου, ενώ επιτρέπει στη συγκυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη και στην ανάκληση της χορήγησης ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που την απέκτησαν μέσω του «νόμου Ραγκούση». Επίσης, η ίδια απόφαση πιθανότατα να οδηγήσει και σε κάποιες ανατροπές σε συνθέσεις δημοτικών - τοπικών συμβουλίων, όπου έχουν εκλεγεί αλλοδαποί, εφόσον τεθεί ζήτημα ακυρότητας της συμμετοχής τους.
Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αβαντάρει απροκάλυπτα το ρατσισμό και μας επαναφέρει σε αναχρονιστικές και αντιδραστικές εποχές που κυριαρχούσαν τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ πως «ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία, τα οποία δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα, αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα με ορισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, κοινότητα με σχετικώς σταθερά ήθη και έθιμα, κοινή γλώσσα με μακρά παράδοση, στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται από γενεά σε γενεά με τη βοήθεια μικρότερων κοινωνικών μονάδων (οικογένεια) και οργανωμένων κρατικών μονάδων (εκπαίδευση)».
Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από: Ανήλικα παιδιά αλλοδαπών υπηκόων που γεννιούνται στην Ελλάδα και οι γονείς τους διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας επί μια πενταετία. Από παιδιά αλλοδαπών που φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία για έξι χρόνια. Επίσης, αντισυνταγματική κρίθηκε και η διάταξη του νόμου 3838/2010 που έδινε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς στις εκλογές των ΟΤΑ πρώτου βαθμού, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα αυτό επιφυλάσσεται μόνο στους Ελληνες πολίτες και δε μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δε γίνει αναθεώρηση του σχετικής διάταξης του Συντάγματος.
Επί της ουσίας, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ εκφράζει τη ρατσιστική αντίληψη ότι δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί κανείς Ελληνας, αν δεν κατάγεται από Ελληνες γονείς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου