Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Παραίτηση της κυβέρνησης εν μέσω διαδηλώσεων


Ριζοσπαστης

ΣΟΦΙΑ.--

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ ανακοίνωσε χτες την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του έχοντας βαλτώσει στα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας και δραματικής φτωχοποίησης του βουλγαρικού λαού που ο ίδιος, με τη στήριξη της αστικής τάξης και τις ευλογίες της ΕΕ, επέβαλε.

Αφορμή για την παραίτησή του στάθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε δεκάδες πόλεις της χώρας για περίπου δύο βδομάδες εξαιτίας της αγανάκτησης που προκαλούν υπέρογκοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και η απελπιστική φτώχεια. Ο ίδιος εντούτοις χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις προχτεσινοβραδινές αιματηρές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στη Σόφια κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 πολίτες και συνελήφθησαν άλλοι 25. Ισχυρίστηκε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει «σε μία κυβέρνηση επί των ημερών της οποίας οι πολίτες υφίστανται ξυλοδαρμό από την αστυνομία και οι απειλές για διαδηλώσεις αντικαθιστούν την πολιτική συζήτηση».

Νωρίτερα αποδέχτηκε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Συμεών Ντιάνοφ. Την Τρίτη, ο Μπόρισοφ δήλωσε ότι θα ανακληθεί η άδεια της τσέχικης εταιρείας διανομής ρεύματος CEZ και ότι «ήδη επιβλήθηκαν» πρόστιμα και σε αυτήν και στις άλλες δύο (την επίσης τσέχικη «Energo-Pro» και την αυστριακή EVN) που όλες τους ελέγχουν πλήρως το σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βουλγαρία.

Η παραίτηση Μπόρισοφ χαρακτηρίστηκε αναμενόμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη δε φαίνεται να κατευνάζει την οργή του βουλγαρικού λαού που ασφυκτιά από τις πολιτικές φτωχοποίησης. Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα Σόφια και άλλες πόλεις είπαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τουλάχιστον ως την Κυριακή διεκδικώντας όχι μόνο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα (που επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων ήταν αγαθό και όχι εμπόρευμα και προϊόν κερδοσκοπίας των μονοπωλίων) αλλά γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Οι εξελίξεις θεωρείται βέβαιο πως θα επιταχύνουν τη διεξαγωγή εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Ιούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου