Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Εξόντωση της φτωχής αγροτιάς η ΚΑΠ 2014-2020 της ΕΕ

902.gr



Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για το 2014-2020 κατήγγειλε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής του KKΕ,Γιώργος Tούσσας, επισημαίνοντας:

«Η "νέα μεταρρύθμιση" της ΚΑΠ για το 2014-2020, που υπερψηφίστηκε σήμερα από τη μεγάλη συμμαχία των κομμάτων του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι / ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Οικολόγοι Πράσινοι-ΔΡΑΣΗ-ΛΑ.Ο.Σ) δίνει τη χαριστική βολή στη φτωχομεσαία αγροτιά.

Φέρνει σε ακόμα πιο τραγική θέση τον φτωχό αγρότη της οικογενειακής εκμετάλλευσης και του μικρού κλήρου. Οι επιδοτήσεις μειώνονται με το νέο σύστημα τουλάχιστον κατά 35%, μειώνοντας δραστικά το εισόδημά τους. Θα μείνουν οι μεγαλοαγρότες, οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, που με χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα απορροφούν περισσότερο τις επιδοτήσεις, θα συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή. Η πλήρης υπαγωγή της ΚΑΠ στους στόχους της αντιλαϊκής "Στρατηγικής Ευρώπη 2020" της ΕΕ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εφοδίων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων. Η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων για αγροτικές δαπάνες επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Θα επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο της φτωχής αγροτιάς στην ύπαιθρο και γενικότερα του εργαζόμενου λαού. Οι απελευθερώσεις των αγορών θα δημιουργήσουν νέους κινδύνους για μεγάλες διακυμάνσεις τιμών παραγωγού που θα επιδεινώσουν τη θέση των μικρών παραγωγών, αλλά και των εργαζόμενων καταναλωτών, που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη ακρίβεια, εξασφαλίζοντας υπερκέρδη στα μονοπώλια.

Η ΕΕ προωθεί τη στροφή της γεωργίας σε πιο κερδοφόρες για το κεφάλαιο δραστηριότητες, την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην "πράσινη οικονομία", τη χρησιμοποίηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, καθώς και παραγωγή πρώτων υλών, για την παραγωγή ενέργειας, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Ο αποδεκατισμός του αγροτικού πληθυσμού, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η φθίνουσα συνεισφορά του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, αποτελούν αδιάψευστες αποδείξεις για την ορθότητα των θέσεων και των προβλέψεων του ΚΚΕ.

Η απάντηση σ' αυτή τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα και του μετώπου πάλης, στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ. Στη Λαϊκή Συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία, που θα απαλλάξει τη φτωχή αγροτιά από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που με τον παραγωγικό συνεταιρισμό πλάι στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας και με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου