Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ - ΠΟΛΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΟΥ ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ..




22/11/1942 Ο Γερμανός στρατάρχης φον Πάουλους παγιδεύεται στο Στάλινγκραντ, καθώς ο Χίτλερ του έχει απαγορεύσει την αναδίπλωση. Η μάχη του Στάλινγκραντ έχει εξελιχθεί σε οδυνηρό, για τους ναζί, αγώνα γοήτρου.
Από τα μέσα Σεπτέμβρη του 1942, οι Γερμανοί είχαν συμπιέσει τους Σοβιετικούς σε μια ζώνη μήκους 14 χιλιομέτρων και πλάτους 5 χιλιομέτρων. Οι σοβιετικοί επέλεξαν να αμυνθούν μέσα στην πόλη και τους επόμενους τρεις μήνες το κατεστραμμένο Στάλινγκραντ έγινε θέατρο σκληρών συγκρούσεων, πρωτοφανούς αγριότητας, αλλά και ανείπωτου ηρωισμού. Δρόμοι, οικοδομικά τετράγωνα, ακόμη και μεμονωμένα κτίρια διεκδικούνταν πόντο με πόντο από τον Κόκκινο Στρατό με το μεγαλύτερο πείσμα και αντοχή, που είχε επιδείξει ποτέ στρατός, πράγμα που του κόστιζε δεκάδες νεκρούς.



Θραύση έκαναν οι ελεύθεροι σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που υπό την κάλυψη των ερειπίων, προκαλούσαν ανυπολόγιστη φθορά στους γερμανούς στρατιώτες. Πρωταθλητής στον μακάβριο κατάλογο, ο στρατιώτης Ιβάν Σιντορένκο του 1122ου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων, ο οποίος σκότωσε πάνω από 500 γερμανούς στρατιώτες., ο Βασίλι Ζάιτσεφ από την ίδια μονάδα με 242 γερμανούς, αλλά και οι γυναίκες ελεύθεροι σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού.
Τελικά, στις 2/2/1943, ο στρατάρχης Φον Πάουλους αναγκάστηκε να παραδοθεί, όταν οι Σοβιετικοί πολιόρκησαν το αρχηγείο του και κάθε αντίσταση ήταν μάταιη. Ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που παραδόθηκε στην ιστορία του γερμανικού στρατού. Μαζί του παραδόθηκαν 22 στρατηγοί και 91.000 στρατιώτες της 6ης Στρατιάς. Τελικά απ' αυτούς μόνο 5.000 επέζησαν από τις κακουχίες της αιχμαλωσίας και επέστρεψαν στη Γερμανία αρκετά χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συνολικές απώλειες των Γερμανών και συμμάχων τους ανήλθαν σε 800.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι Σοβιετικοί είχαν ασυγκρίτως μεγαλύτερες απώλειες: 478.741 νεκρούς και 650.000 τραυματίες, στρατιώτες και πολίτες. H Μάχη του Στάλινγκραντ αποτέλεσε σημείο καμπής στην πολεμική αναμέτρηση μεταξύ Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης. Εξολόθρευσε πολύτιμες στρατιωτικές δυνάμεις του Χίτλερ και ταπείνωσε τη γερμανική πολεμική μηχανή.
Στάλινγκραντ! Μια λέξη μοναχά, αστραφτερή και αχτιδοβόλα, που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σε κάθε τίμιο άνθρωπο, πατριώτη και δημοκράτη. Ενα όνομα - σύμβολο, δοξασμένο και διαχρονικό, συνώνυμο της Αντίστασης, για όλους τους λαούς της Γης, που αρνούνται να υποκύψουν στη βία και να παραδώσουν τα ιερά και τα όσια της πατρίδας τους στα σκυλιά του φασισμού, του παρανοϊκού Αδόλφου και της «αρίας» φυλής του, παλιότερα, αλλά και του σύγχρονου νεοφασισμού, στις μέρες μας, της φρικαλέας και αποκρουστικής Ευρωενωσιακής και Αμερικανο-ΝΑΤΟικής ληστοσυμμορίας. Μια πόλη, ολοκαύτωμα, που κάτω από τα ερείπιά της έθαψε για πάντα τα όνειρα και τις ελπίδες του επίδοξου κοσμοκράτορα, ο οποίος σκόπευε, λέει, να δημιουργήσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία, που θα «βασίλευε» για, τουλάχιστον, χίλια χρόνια...

(από το fb της Inessa Armand)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου