Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

H αλήθεια για την "πανσπουδαστική" #8


Με τις μέρες του Πολυτεχνείου να πλησιάζουν, τις μνήμες να αναζωπυρώνονται και την μεγάλη πορεία μνήμης και αγώνα της 17/11 να βρίσκεται στα σκαριά, τα μέλη του Κόκκινου Φάκελου επιχειρούμε να ανοίξουμε το θέμα του φύλλου 8 της Πανσπουδαστικής, που ταλαιπώρησε και θα ταλαιπωρήσει (φανταζόμαστε και φέτος) πολλές φοιτητικές και συνδικαλιστικές συνελεύσεις. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μια φορά συμμετέχει σε κάποια συνέλευση στην οποία, τούτες τις μέρες, διάφοροι πραίτορες και προεστοί, διαφόρων παρατάξεων (από το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΝΑΡ) επιχειρούν να καταγγείλουν τις δυνάμεις της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ για το περίφημο φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής.Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, η φημολογία, οι διαδόσεις και η παραπληροφόρηση, έχουν δώσει την θέση τους στην ιστορική αλήθεια σε σημείου που αυτή είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί εάν κανείς δεν έχει την διάθεση να ψάξει βαθιά και να την αποκαλύψει. Πέραν της εσκεμμένης διαστρέβλωσης (που συνήθως προέρχεται από θρασίμια που τόλμησαν να αφαιρέσουν ψηφιακά τα συνθήματα στις πύλες του Πολυτεχνείου από τις αφίσες τους), θεωρούμε ότι και στον χώρο των σημερινών παρατάξεων υπάρχει κόσμος που δεν έχει για αντικειμενικούς λόγους ξεκάθαρο το τι υπήρξε και τι έλεγε το φύλλο 8. Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε αναγκαία την ανάδειξη αυτού του θέματος.

1) Τι είναι και τι ήταν η"Πανσπουδαστική"
Ξεκινώντας να μιλάμε για το φύλλο 8 δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε πρωταρχικά στο τι είδους όργανο υπήρξε η "Πανσπουδαστική". Το έντυπο "Πανσπουδαστική" υπήρξε όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ και όχι της ΚΝΕ. Η Αντι-ΕΦΕΕ ήταν ένα ανοιχτό φοιτητικό και σπουδαστικό συντονιστικό όργανο που δημιουργήθηκε στον αντίποδα της ξεπουλημένης ΕΦΕΕ της Δικτατορίας στην οποία είχαν πεντακάθαρα διεισδύσει και δυνάμεις της Ασφάλειας. Στην Αντι-ΕΦΕΕ δεν μετείχαν μόνο οι δυνάμεις της ΚΝΕ.Υπήρξε πλατύ συντονιστικό όργανο του οποίου οι συσχετισμοί δεν είναι γνωστοί ένεκα του καθεστώτος παρανομίας ή ήμι-παρανομίας υπό το οποίο λειτουργούσε. Η Πανσπουδαστική λοιπόν ως όργανο της Αντι-ΕΦΕΕ δεν υπήρξε οργανικά συνδεδεμένη με την ΚΝΕ και ούτε γνωρίζουμε σήμερα ποια μέλη της συντακτικής της επιτροπής ήταν μέλη και της ΚΝΕ. Η λαθροχειρία ξεκινά από την ταύτιση δύο ανομοίων πραγμάτων και από το γεγονός ότι η μετέπειτα φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστήμια τιτλοφορήθηκε Πανσπουδαστική (ή Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας). Έτσι αποσιωπάται το γεγονός ότι τα δύο αντικείμενα δεν ταυτίζονταν προς χάριν του ότι έφεραν το ίδιο όνομα.

2) Το φύλλο 8
Στην συνέχεια μπαίνει και το ζήτημα του τι ακριβώς αναφέρει το φύλλο 8 της Πανσπουδαστικής. Συνήθως στο διαδίκτυο και τα αμφιθέατρα κυκλοφορεί ένα απόσπασμα του φύλλου 8, άλλες φορές πλαστό άλλες όχι, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό αντικείμενο αναφοράς. Η πρώτη σελίδα του φύλλου παρουσιάζει εικόνες από την κηδεία του Κομνηνού και σε δύο δίστηλα αναφέρει ονόματα νεκρών του φοιτητικού κινήματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναφορά σε προβοκάτορες δεν βρίσκεται στην πρώτη αλλά στην τρίτη και τέταρτη σελίδα του φύλλου. Η δεύτερη σελίδα περιέχει μια συνέντευξη από άγνωστο συνδικαλιστή και ένα άρθρο για τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρεί η Χούντα στα Πανεπιστήμια. Στην τρίτη σελίδα εντοπίζουμε άρθρο- καταγγελία της Επιτροπής Αγώνα Φυσικομαθηματικού που καταλήγει ως εξής "Ο δρόμος για τη νίκη περνά από την ενότητα όλων ανεξαίρετα των αντιδικτατορικών οργανώσεων και δυνάμεων σε κάθε χώρο. Ελάτε να συζητήσουμε και να χαράξουμε κοινό πρόγραμμα. Φυλαχτείτε από τους χαφιέδες που ποντάρουν πάνω στις πολιτικοιδεολογικές μας διαφορές" Το άρθρο λοιπόν της σελίδας 3 καθιστά ξεκάθαρο ότι η Πανσπουδαστική στόχευε σε ένα αρραγές ενιαίο αντιδικτατορικό μέτωπο που χώραγε κάθε οργάνωση και ιδεολογική διαφορετικότητα, γεγονός εκ διαμέτρου αντίθετο με τα όσα σήμερα καταγγέλλονται ότι τάχα μου, η Αντι-ΕΦΕΕ ήθελε να ελέγχει όλους τους φοιτητικούς χώρους και ότι όσους από αυτούς δεν έλεγχε τους χαρακτήριζε ως προβοκατόρικους. Και έτσι φθάνουμε στη σελίδα 4. H σελίδα 4 είναι ολόκληρη αφιερωμένη στην Ανακοίνωση- Απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου. O αναγνώστης που δεν εθελοτυφλεί θα εντοπίσει στην αρχή της ανακοίνωσης την παρακάτω προσθήκη της συντακτικής ομάδας της Πανσπουδαστικής.


" Η συντακτική επιτροπή της Π πήρε την παρακάτω ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα πολυτεχνείου που κυκλοφόρησε την Πρωτοχρονιά και που αποτελεί απάντηση στη διαβόητη ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Νοέμβρη. Η "Π" παρόλο που σε ορισμένα σημεία της ανακοίνωσης έχει τις κάποιες επιφυλάξεις και συμπληρώσεις της, δε μπορεί παρά να δεχτεί με ενθουσιασμό το ντοκουμέντο αυτό που αποδείχνει την κρυστάλλινη ωριμότητα του κινήματός μας."
Τώρα, από που προκύπτει πως ένα κείμενο που υπογράφει η «συντονιστική επιτροπή αγώνα του πολυτεχνείου», και αναδημοσιεύεται «με επιφύλαξη», από ένα έντυπο της Αντι-ΕΦΕΕ, αποτελεί και «ντοκουμέντο» των επίσημων θέσεων της ΚΝΕ δεν έχουμε μπορέσει ακόμα να το καταλάβουμε. Επιπροσθέτως, ο λογικός αναγνώστης του παραπάνω θα συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει και μεγάλη οργανική σχέση ανάμεσα στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου και την συντακτική ομάδα της Πανσπουδαστικής.

3) Η ανακοίνωση της ΕΣΑ και οι επικριτές του φύλλου 8Αφού ξεκαθαρίσαμε λοιπόν το τι είναι τι στην υπόθεση του φύλλου 8, ας περάσουμε και σε μια μικρή διαπίστωση. Η ανακοίνωση της ΕΣΑ για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου κάνει λόγω περί: "αναρχικών στοιχείων τα οποία εισχώρησαν στον πανεπιστημιακό χώρο με σκοπό την διασάλευσιν της δημοσίας τάξεως (...)" . Η καταγγελία λοιπόν της ανακοίνωσης της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου ως συκοφαντικής δεν επιβεβαιώνει τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΑ; 
Εμείς δεν θα εμπαίσουμε στο ίδιο σφάλμα. Δεν πρόκειται να πούμε βέβαια ότι ο αριστερός εξωκοινοβουλευτικός χώρος συνεργάζονταν ή εναγκαλίζεται με τις λογικές της Ασφάλειας. Θα πούμε μόνο αυτό που από την παραπάνω ανάλυση έγινε έκδηλο: Προκειμένου ο αριστερός οπορτουνισμός να λασπολογήσει θα προβεί μαθηματικά και σίγουρα σε ορισμένες διαστρεβλώσεις που δυστυχώς εμπεριέχουν (όπως εδώ) σοβαρό πολιτικό σφάλμα. Με άλλα λόγια, όταν επιχειρείς μια τέτοια πολιτική πιρουέτα κινδυνεύεις να βρεθείς άθελά σου και στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και μια μικρή και φιλική παραίνεση: Το να διαχωρίζεσαι πολιτικά από το ΚΚΕ εάν αυτό επιθυμείς είναι θεμιτό. Όμως αυτό που πρέπει κάποτε να γίνει αντιληπτό είναι ότι υπάρχει σίγουρα πεδίο συμφωνίας σε κάποια 2-3 στοιχειώδη πράγματα. Όταν στον αγώνα του να διαχωριστείς στρεβλώνεις ακόμα και αυτά τα 2-3 πράγματα, σημαίνει ότι πρέπει κάποτε να ξεπεράσεις το κόμπλεξ αυτής ακριβώς της ιδεολογικής καταβολής.
Πηγή: Κόκκινος φάκελος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου