Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Το «θαύμα» της καπιταλιστικής κρίσης και η αναντιστοιχία παραγωγικών σχέσεων – παραγωγικών δυνάμεων

Αριστερά και πολιτική

ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Θαυμάστε τις επιτυχίες της πολιτικής των κυβερνήσεων, της Τρόικας, του ΔΝΤ για την απαξίωση της ελληνικής οικονομίας με όχημα την κρίση.

Οι επιτυχίες είναι θεαματικές! Το θέμα είναι για ποιους; Σημειώστε τις να τις έχετε σε κάθε ζήτηση.

Τα στοιχεία δεν είναι δικά μας, είναι από την τελευταία έκθεση του ΙΝΕ/ΓΕΣΕΕ











Γιατί γίνονται και τις συνέπειες έχουν οι καπιταλιστικές κρίσεις;


Όσοι αφελείς πιστεύουν ότι οι κρίσεις είναι απλώς διόρθωση των στρεβλώσεων της οικονομίας, ας προσέξουν με προσοχή τους πίνακες να δουν τα «θαύματα» της κρίσης!

Οι μόνοι δείκτες που εκτινάχτηκαν προς τα πάνω είναι η δείκτες κερδών από τη μείωση των μισθών ενώ όλοι οι άλλοι δείκτες μαζί και ο μέσος μισθός εκτινάχθηκαν προς τα κάτω. Σημαντικό είναι ότι τα κέρδη των εταιρειών αυξάνουν στην κρίση αντιστρόφως ανάλογα των επενδύσεων που καταβαραθρώθηκαν μαζί με το ΑΕΠ. Πλέον προκλητικό στοιχείο είναι η μεγάλη πτώση των συντελεστών φορολόγησης των εταιρειών.

Αυτή η απαξίωση της ελληνικής οικονομίας είναι από τη μια καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων και από την άλλη διαδικασία αναγέννησης και αναπαραγωγής του κεφαλαίου με διαρκώς και πιο βάρβαρους όρους για την εργατική τάξη και το λαό.

Αν κάποιος θέλει να κάνει μια διατριβή για την αναντιστοιχία παραγωγικών σχέσεων – παραγωγικών δυνάμεων στο τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού, εδώ στην Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία για να δείξει ότι οι παραγωγικές σχέσεις είναι αδύνατο να λειτουργήσουν αποδοτικά τις παραγωγικές δυνάμεις
(εργατική δύναμη, μέσα παραγωγής, πλουτοπαραγωγικές πηγές, αποθεματοποιημένο κεφάλαιο) και επειδή δεν ανατρέπονται καταστρέφουν το… «περίσσευμα» των παραγωγικών δυνάμεων είτε με κρίσεις, είτε με πολέμους είτε και τα δύο, είτε με σκληρά αντεργατικά μέτρα, είτε με φασισμό κεκαλυμμένο ή φανερό.

Μιλάμε για ευθεία καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων επειδή δεν χωράνε στις παραγωγικές σχέσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου