Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι να λένε;

Εικόνα τραγωδίας έξω από το ΥΠΟΙΚ στο Σύνταγμα, να βλέπεις την αγωνία των καθαριστριών που ξαφνικά είδαν να χάνεται ακόμη κι αυτή η περιστασιακή δουλειά τους.
Μιλάμε για εργαζόμενες που είναι με σύμβαση για 4ωρη απασχόληση με αποδοχές 480 ευρώ το μήνα. Τόσο προνομιούχες...Μιλάμε για ανθρώπους  που προσπαθούν με νύχια και δόντια να τα βγάλουν πέρα και που στο τέλος της μέρας αυτό που καταφέρνουν είναι απλά να "πάνε κάτι στο σπίτι" που φυσικά δε φτάνει ούτε για τις πιο βασικές ανάγκες.
Κι όμως. Φαίνεται πως γιά τη φοβερή κρίση, που δεν ήρθε από το πουθενά σαν ξαφνική μπόρα όπως θέλουν κάποιοι να κάνουν τον κόσμο να νομίσει, φταίνε αυτής της κατηγορίας οι φτωχοί εργαζόμενοι.
Αυτοί πρέπει να πληρώσουν!

Κάθομαι και σκέφτομαι τι να λένε οι διάφοροι "φιλήσυχοι" βλέποντας τη  φοβερή εικόνα .
Τι να λένε οι διάφοροι "ειδικοί" που τα βάζουν δήθεν με όλους και όλα, που κατηγορούν ακόμη και τις τράπεζες αν χρειαστεί, που ζητάνε "να μπει μια τάξη" στον τόπο.
Τι να λένε άραγε όλοι αυτοί που βρίσκουν κάθε στιγμή τις πιο καλές δικαιολογίες για να μην κάνουν το βήμα και να βρεθούν στο πλάι αυτών που παλεύουν;
Πως φταίνε οι φτωχές καθαρίστριες; Πως δε χρειάζονται; Πως είναι καλύτερα να πεταχτούν στο δρόμο και να αναλάβουν οι εταιρείες καθαρισμών γιατί αυτό είναι το σωστό; Πως αν απολυθούν εργαζόμενοι των 480 ευρώ θα σωθούμε;
Ως πότε άραγε θα κλείνουν τα μάτια και τ'αυτιά στην αλήθεια;
Ως πότε θα κάνουν πως δε βλέπουν όλο αυτό τον άπειρο πλούτο που παράγεται ακόμη και τώρα από τα χέρια και τη δουλειά αυτών των φτωχών και ταπεινών, να καταλήγει σε λογαριασμούς offshore και λίστες Λαγκάρντ, τη στιγμή που απλοί άνθρωποι, οι διπλανοί μας χάνουν τη δουλειά τους, την αξιοπρέπεια ή και τη ζωή τους ακόμα στο βωμό της σωτηρίας του καπιταλισμού;

Σίγουρα όχι για πολύ. Σίγουρα άλλωστε κάποια στιγμή θα έρθει και η δική τους σειρά όσα ευχέλαια και όσες προσευχές κι αν κάνουν.
Η ιστορία είναι όλο και πιο ενοχλητική τελευταία. Χτυπάει κάθε μέρα με κάθε τρόπο τις πόρτες όλων μας. Και δε θα σταματήσει να χτυπάει μέχρι ν'αρχίσουν να ανοίγουν όλο και πιο πολλές χαραμάδες αγώνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου