Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Σπίτια στα "καλάθια"


"Άρση του παγώματος των πληστηριασμών ζητάει η τρόικα" ακούμε και διαβάζουμε παντού.
Οι πληροφορίες όλων λένε ότι αυτό είναι το θέμα της σημερινής διαπραγμάτευσης.
Με λίγα λόγια θα "συζητήσουν" για το πως θα πάρουν το σπίτι του κάθε εργαζόμενου που τον έπεισαν να πάρει δάνειο και ν'αγοράσει σπίτι, του είπαν πως η οικονομία μας είναι σε εξαιρετική κατάσταση κι ότι φυσικά η δουλειά του δεν κινδυνεύει, τον διαβεβαίωσαν πως είναι "ασφαλής" και τώρα πέφτουν πάνω του λυσσασμένα και του παίρνουν τα πάντα. Από τη δουλειά, το μισθό και τα δικαιώματά του, μέχρι τις όποιες κοινωνικές παροχές ήταν ακόμη ζωντανές(υγεία, μόρφωση κλπ) που τώρα πρέπει να πληρώνει μονος του και τελικά και τις μικροκαταθέσεις(όπου υπάρχουν) για να πληρωθούν χαράτσια και χρέη που μόνο έκτακτα δεν ήταν.

Το γεγονός ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των κόκκινων δανείων όπως λέγονται, ξεπερνάει το ύψος των ιδίων κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, και άρα η χρεοκοπία κρέμεται διαρκώς πάνω από το κεφάλι τους παρά τα άπειρα δις που ήδη έχουν κατασπαράξει από την τσέπη μας, σημαίνει ότι τα πράγματα είναι πολύ σκούρα κι ότι δεν είναι μόνο η τρόικα που ζητάει την "απελευθέρωση" των πληστηριασμών. Επίσης  η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει πως έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση τη σωτηρία των τραπεζών και των μεγαλοκαπιταλιστών μετόχων τους. 
Αυτό άλλωστε σημαίνει η "δημοκρατία" τους που μόνο δημοκρατία δεν είναι, αφού καμιά σχεση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού. Ο λαός πρέπει να ψάξει αλλού, και να παλέψει για μια άλλη δική του δημοκρατία.

Φυσικά η κυβέρνηση "θα δώσει μάχη" και θα ...πετύχει (σε πρώτη φάση) να παίρνουν όπως λένε τα σπίτια μόνο αυτών "που έχουν και δεν πληρώνουν"(αυτό θα πουν χωρίς αμφιβολία). Όμως αυτοί δεν έχουν λόγο ν'ανησυχούν γιατί αφού έχουν θα πληρώσουν και θα τα σώσουν. Η πόρτα όμως θ'ανοίξει και η λάβα θα κυλήσει πάνω σε όλους, όπως κάθε φορά άλλωστε.
Τράπεζες, κερδοσκοπικά funds, εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων και άλλα κοράκια σίγουρα ακονίζουν τα νύχια τους κι ετοιμάζουν τα "καλάθια" με τα νέα προϊόντα τους. 

Και το ζήτημα όπως πάντα είναι αν τα υποψήφια θύματα οργανωθούν σε συνδικάτα, συλλόγους, λαικές επιτροπές κλπ. κι αποφασίσουν να παλέψουν για το βιός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου