Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Απόσυρση και ...νεα μοντέλα "Αριστεράς" - Περήφανη φτώχεια

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΕΑΜ(!) όπως είπε και ο αρχηγός του, θα σώσει την Ελλάδα από τη φτώχεια.
Αλλά όχι όλη την Ελλάδα, αλλά την πολύ φτωχή Ελλάδα... Την πάρα πολύ φτωχή...
Και όχι από όλη τη φτώχεια αλλά μόνο από την ακραία φτώχεια...

Οι υπόλοιποι αργότερα και με μέτρο.

Οπότε σκαλοπάτια και στάδια δεν έχει μόνο η επανάσταση, αλλά και η φτώχεια...

Από τις 570000 φτωχές οικογένειες λοιπόν, που υπάγονται στις ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ίδιος λέει θα "σωθούν" οι 300000. Οι υπόλοιποι μετά. Τώρα δεν έχουμε... 
Πρέπει να ανορθωθεί πρώτα η οικονομία της πατρίδας.

Το άρθρο από την Ελευθεροτυπία λέει αρκετά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τροπολογία για το δωρεάν ρεύμα



Στην απόσυρση της τροπολογίας που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, και προέβλεπε την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προχώρησε χθες η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ισχυρισμός του κόμματος για την απόσυρσή της ήταν ότι δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να συζητηθεί σε βάθος και εκτενώς. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε συγκεκριμένα ότι το υπουργείο Ενέργειας είχε καταθέσει εννέα υπουργικές τροπολογίες και υπέδειξε στο προεδρείο της Βουλής ότι δεν θα έπρεπε να είχε κάνει δεκτές τουλάχιστον τις εκπρόθεσμες. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν απέσυρε μόνο τη συγκεκριμένη προτεινόμενη ρύθμιση, αλλά και ακόμη μία που πρότεινε τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Η κυβέρνηση ωστόσο επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την αναδίπλωση του κόμματος, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εσπευσμένη αυτή απόφαση ήταν οι διαφορές μεταξύ των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και των όσων προβλέπονταν στη ρύθμιση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύθηκε για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας, υπολογίζοντας το κόστος από την παροχή αυτή σε 59 εκατομμύρια ευρώ και τους δικαιούχους σε 300.000.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης επιχείρησε βέβαια να κερδίσει τις εντυπώσεις, σχολιάζοντας: «Το κόστος δεν είναι 59 εκατομμύρια, αλλά 263 εκατομμύρια. Το ποσόν αυτό βγαίνει από έναν πολλαπλασιασμό. Πολλαπλασιάζουμε τους 569.845 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου -δηλαδή τις 570.000 ελληνικές οικογένειες που παίρνουν φθηνότερο ρεύμα από τους υπολοίπους- επί τα τρία τετράμηνα του έτους επί -κατά μέσον όρο- 154 ευρώ που είναι το κάθε τετράμηνο οι 1.200 κιλοβατώρες. Αυτό βγάζει 263 εκατομμύρια ευρώ. Αρα, αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει. Και, βεβαίως, δεν αναρωτιέμαι ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος».

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Βούτσης αντέδρασε άμεσα και μίλησε για παρανόηση, εξηγώντας ότι: «Σε σχέση με το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η δική μας κοστολόγηση δεν έχει να κάνει με το σύνολο των πεντακοσίων εξήντα χιλιάδων νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας. Μ' αυτήν την έννοια βγαίνουν τα 69 εκατομμύρια ευρώ που είναι επιπλέον κόστος του κοινωνικού τιμολογίου. Δηλαδή, κύριε υπουργέ, το "263" που είπατε, συνυπολογίζει το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου. Μ' αυτήν την έννοια δεν θέλουμε να σκιαμαχούμε για αριθμούς, αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές».
Α.Ν.Γ.

1 σχόλιο: