Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Αριστερά ...των αγορών

Στο χρηματιστηριακό οικονομικό site Banking news διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο.
Όπως φαίνεται οι άνθρωποι των αγορών δεν ανησυχούν και πολύ από την επέλαση της ..."αριστεράς"

Πλησιάζει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης παρά την στήριξη Merkel – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς αλλά όχι χάος






Η στήριξη της Merkel της Γερμανίδας καγκελαρίου στον Αντώνη Σαμαρά τον έλληνα πρωθυπουργό και το σενάριο πρόωρης αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν αλλάζει τον ρου της ιστορίας.
Η κυβέρνηση οδεύει προς το πολιτικό της τέλος.
Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει να διασωθεί πολιτικά, προωθώντας την λύση της πρόωρης απομάκρυνσης του ΔΝΤ αλλά όχι και των μνημονίων.
Το ΔΝΤ στήριξε την Ελλάδα σε καίρια ζητήματα και η αποχώρηση της από την Τρόικα π.χ. μέσω της μεταβίβασης των δανείων του ΔΝΤ στην ΕΕ ή αλλαγής των όρων δανεισμού δεν θα αλλάξει το πλαίσιο λιτότητας και το πλαίσιο των μνημονίων στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα.
Ο Σαμαράς θα προσπαθήσει μετά τα stress tests να παίξει το χαρτί της εξόδου από τα μνημόνια και να διευθετήσει το χρέος ωστόσο δεν φαίνονται ικανά να αλλάξουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Η ΝΔ πέφτει και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται αυτή η πολιτική τάση δεν θα αλλάξει.
Η κυβέρνηση οδεύει προς το πολιτικό της τέλος, για 5 βασικούς λόγους
1)Γιατί ΝΔ έχει απολέσει τον χαρακτήρα της κεντροδεξιάς καθώς η δεξιά έχει εγκαταλείψει την ΝΔ.
2)Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι επιζήμια καθώς πυκνώνουν οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αναφέρουν ότι πρέπει να τελειώσει η συνεργασία με την δεξιά δηλαδή την ΝΔ που…δεν είναι δεξιά.
Το ΠΑΣΟΚ αναζητά τρόπους για ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία.
Το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει την ΝΔ, όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
3)Ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι μετά τα stress tests θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος όταν όλοι γνωρίζουν ότι η Τρόικα και η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένοι να πραγματοποιήσουν ουσιαστική διαπραγμάτευση με μια κυβέρνηση που φεύγει.
Την ουσιαστική διαπραγμάτευση θα την πραγματοποιήσει η νέα κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
4)Τραπεζίτες και επιχειρηματίες ήδη ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρούν ότι αργά ή γρήγορα πλησιάζει το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Όλες οι τράπεζες πλην της Εθνικής έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι περισσότεροι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας έχουν στραφεί….προς τον ΣΥΡΙΖΑ ανεπίσημα.
Η ΝΔ και γενικότερα η κυβέρνηση όσο φθείρονται πολιτικά τόσο τα συμφέροντα που την στήριξαν θα απομακρύνονται, προσεγγίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.
5)Ο πανικός που σπέρνει η ΝΔ είτε ο Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός, είτε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ο Αδ. Γεωργιάδης για επερχόμενο bank run αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πλήττουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης στους συστημικούς και θεσμικούς κύκλους.
Η ΝΔ έχει δείξει μέχρι τώρα ότι είναι ένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, δηλώσεις περί bank run, δείχνουν πανικό, ανευθυνότητα και κυρίως ηλιθιότητα.
Μόνο οι επικίνδυνα ανεύθυνοι παίζουν με τον ψυχολογία της μάζας αγνοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ήδη πρώτο κόμμα όπερ σημαίνει ότι κανείς επενδυτής δεν θα φέρει τις καταθέσεις του στην Ελλάδα έως ότου γίνουν εκλογές….γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.
Η ανευθυνότητα με τις καταθέσεις πλήττει και την κυβέρνηση καθώς προκαλείται ζημία στις καταθέσεις από τώρα, ποιος σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα κεφάλαια του στην Ελλάδα όταν αιωρούνται ανησυχίες για bank run.
Συν τοις άλλοις η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει πως χάθηκαν τα 75 δισεκ. καταθέσεων αντί να κινδυνολογεί για bank run λόγω ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια χώρα που έχασε 75 δισεκ. καταθέσεις σε σύνολο 162 δισεκ. είναι ανεπίτρεπτο οι πολιτικοί να είναι επιπόλαιοι και ανεύθυνοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς αλλά δεν θα προκληθεί πανικός και χάος

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μέχρι ότου λάβει πρωτοβουλίες και δείξει το κυβερνητικό του έργο θα προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στο χρηματιστήριο, στην αγορά ομολόγων και γενικώς στους διεθνείς επενδυτές.
Ωστόσο θα αποφευχθεί το χάος και ο πανικός.
Το γεγονός ότι έχει εκπονήσει σχέδιο αποτροπής bank run στις καταθέσεις είναι θετική εξέλιξη που δείχνει ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να κυριαρχούν όχι οι επικίνδυνοι αριστεριστές αλλά σοβαρές τάσεις που αν τελικώς εδραιωθούν σύντομα θα επαναφέρουν την ηρεμία στις αγορές.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι διεθνείς επενδυτές δεν έχουν αποτιμήσει τον πολιτικό κίνδυνο.
Μάλιστα πολλοί αγνοούσαν τις επερχόμενες αλλαγές, όπως διαπιστώθηκε στα πρόσφατα road shows.
Όσο θα αποτιμάται ο πολιτικός κίνδυνος, τόσο οι ξένοι επενδυτές θα αναζητούν καθαρές απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για πολλά ζητήματα και με την πάροδο των μηνών, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμοστεί γρήγορα στις απαιτήσεις των αγορών, θα καταφέρει να μετριάσει τις επιπτώσεις από μια αλλαγή κυβέρνησης με αριστερό πρόγραμμα.
Ωστόσο τριγμοί θα προκληθούν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία και ειδικά στο χρηματιστήριο το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί στις 1000, 900 ή και 800 μονάδες.
Όλα αυτά όμως μπορούν να απορροφηθούν.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει τριγμούς, πτώση στο χρηματιστήριο, άνοδο των spreads στα ομόλογα ίσως και κάποιας μικρής κλίμακας εκροής στις καταθέσεις αλλά δεν θα προκληθεί χάος.
Οι πολιτικοί εκβιασμοί και τα επικίνδυνα διλήμματα δεν πιάνουν όπως στο παρελθόν.
Οι ρόλοι άλλαξαν.
Η συστημική ΝΔ χρησιμοποιεί φθηνά επιχειρήματα πεζοδρομίου για να πλήξει τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως συστημικό κόμμα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οδηγείται προς το πολιτικό της τέλος και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται στην εξουσία συμπεριφέρεται ποιο συστημικά.

www.bankingnews.gr



Πέτρος Λεωτσάκος

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου