Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ουκρανία: Σε εφαρμογή οι κυρώσεις ΗΠΑ - ΕΕ κατά της Ρωσίας, παρότι η εκεχειρία τηρείται

902.gr

Μετά την ΕΕ και οι ΗΠΑ προχώρησαν από την Παρασκευή στην εφαρμογή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, παρά το γεγονός ότι η εκεχειρία που είχαν ζητήσει -ως πρώτο μέρος μιας ειρηνευτικής διαδικασίας- τηρείται σε γενικές γραμμές.

Οι νέες κυρώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της Μόσχας, η οποία τους κατηγόρησε ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να υπονομεύσουν την ειρηνευτική διαδικασία.

Στο στόχαστρο Ενέργεια και άμυνα

Την απόφαση για εφαρμογή των κυρώσεων έλαβε την Πέμπτη η ΕΕ και μερικές ώρες αργότερα ανάλογη απόφαση ανακοίνωσε και ο Αμερικανός πρόεδρος. Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου.

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι κυρώσεις αφορούν επίσης τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρείες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: Τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.

Οι κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: Τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft. «Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου.

«Η οικονομική και η διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια της», πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός.

Βλ. Πούτιν: Οι κυρώσεις της Δύσης πλήττουν πρωτίστως την ουκρανική ειρηνευτική διαδικασία


O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι χώρες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας στοχεύουν στο να διαταράξουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ επισήμανε ότι η Μόσχα εξετάζει την επιβολή αντιποίνων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία, περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός. «Όταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική επίλυση, γίνονται ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας», σημείωσε. «Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα - ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν». Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα «εξετάζει» την επιβολή αντιποίνων, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας. Χθες ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Αντρέι Μπελούσοφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης.

«Η κυβέρνηση το εξετάζει αυτό, προετοιμάζει προτάσεις» δήλωσε ο Πούτιν. «Εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τέτοιου είδους μέτρα ανταποκρίνονται στα συμφέροντα της οικονομίας μας, θα τα υιοθετήσουμε. Όμως δεν θα το κάνουμε στο πλαίσιο μιας επίδειξης δύναμης και ζημιώνοντας εμάς τους ίδιους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους αναγνώρισε ότι το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα έχει «σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις, όμως ελάχιστες».

Από την άλλη, αυτό το μέτρο «τονώνει την ανάπτυξη της δικής μας γεωργίας». Πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χρησιμοποιείται με στόχο «να αναβιώσει το ΝΑΤΟ ως ένα από τα στοιχεία-κλειδί της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Διπλωματικές διεργασίες


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε έτοιμος να οργανώσει, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, «μία νέα σύνοδο με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας», Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, με στόχο την εμπέδωση της κατάπαυσης του πυρός, η συμφωνία για την οποία υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό μέγαρο. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν νωρίτερα ο Ολάντ με τον Ποροσένκο.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζιπίνγκ επανέλαβε την έκκλησή του να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση στην Ουκρανία μέσω ενός διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι πρόεδροι Σι και Πούτιν συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου