στοχασμός-πολιτική
Γράφει ο Δευκαλίων«I believet hat bankingi nstitutionsa rem ore dangerousto our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their cuffency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around the banks will deprive the people of all property until their children wake-uph omelesso n the continentt heir fathers conquered»
Τόμας Τζέφφερσον (1743- 1826)
3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809)
Μετάφραση:
«Πιστεύω ότι τα τραπεζικά συστήματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τους υπάρχοντες στρατούς. Εάν κάποτε ο Αμερικανικός Λαός επιτρέψει στις ιδιωτικές τράπεζες να ελέγξουν την νομισματική πολιτική, πρώτα με τον πληθωρισμό μετά με τον αντί-πληθωρισμό καθώς και με τις τράπεζες αλλά και τις επιχειρήσεις που θα αναπτυχθούν γύρω από αυτές (εννοεί τις τράπεζες), τότε θα χάσουν όλη την περιουσία τους. μέχρι που κάποια ημέρα τα παιδιά τους θα ξυπνήσουν άστεγα στην ήπειρο που απέκτησαν οι πατεράδες τους».
Όπως διαβάζουμε υπήρξαν από πολύ παλιά φωτισμένοι άνθρωποι που προέβλεψαν που θα οδηγούνταν οι κοινωνίες και ο ανθρώπινος πολιτισμός εάν διαταράσσονταν η οικονομική ισορροπία.
Στο προαναφερόμενο κείμενο ο βασικός συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τόμας Τζέφφερσον, ορίζει σαφώς ποιοι δεν πρέπει να ελέγχουν την νομισματική πολιτική ώστε να μην κινδυνέψουν βασικές αρχές για την λειτουργία ενός ανεξάρτητου κράτους.
Ιστορικά αναφέρουμε ότι στην σημερινή συγκυρία η ισορροπία διαταράχθηκε όταν καταργήθηκε το 1998-1999, επί προεδρίας Κλίντον, ο νόμος Glass-Steagall που ίσχυε από το 1933 και είχε ψηφισθεί προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της μεγάλης ύφεσης του 1929 στο τραπεζικό σύστημα. Με τον νόμο Glass-Steagall απαγορεύονταν η ταυτόχρονη λειτουργία (εμπορική και επενδυτική) των τραπεζών. ...
Η σοβούσα από την Άνοιξη 2007 οικονομική κρίση που κακώς θεωρείται και ερμηνεύεται σαν χρηματοπιστωτική αφού είναι πλέον φανερό ότι έχει εξελιχθεί σε συστημική οφείλεται κατά πολύ στην κατάργηση του νόμου Glass-Steagall που επέτρεψε στις εμπορικές τράπεζες να λειτουργούν σαν επενδυτικές χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις για την δημιουργία και χρηματοδότηση σύνθετων επενδυτικών προϊόντων πχ swap.
Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει η ψήφιση του νόμου Dodd-Frank το προηγούμενο Ιούνιο. Με τον νόμο αυτό η κυβέρνηση του Προέδρου Μ.Ομπάμα επιδιώκει να περιορίσει τις ακρότητες που διαπράττουν οι τραπεζίτες της Wall-Street και να ελέγξει την κυκλοφορία σύνθετων επενδυτικών προϊόντων πχ swap. Ταυτόχρονα την ίδια ακριβώς εποχή η Επιτροπή του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ 550 εκατ. δολαρίων στην Goldman Sachs για απάτη εις βάρος επενδυτών.
Γιατί όμως τα λέμε όλα αυτά σήμερα;
Γιατί εχθές ανακοινώθηκε από την Eurostat ότι σε λίγες ημέρες θα επισκεφθεί την χώρα μας κλιμάκιο της Eurostat προκειμένου να ερευνήσει όλες τις άγνωστες πτυχές της απόκρυψης στοιχείων για το Ελληνικό Δημόσιο Χρέος. Κυρίως δε θα εστιασθεί στις περιβόητες συμφωνίες swap που έκανε η κυβέρνηση Κ. Σημίτη το 2000-2001 με την Goldman Sachs.
Σύντροφοι Προσοχή εάν βγει από αυτήν την ιστορία κάποιος σκελετός από το ντουλάπι δεν θα φταίει ο Καραμανλής…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου