Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Εκλογές Μνημονίου... χωρίς Μνημόνιο!

Εθνος

γράφει ο Γ.Δελαστίκ

Εκλογές Μνημονίου... χωρίς Μνημόνιο!
Παράσταση... Θεάτρου του Παραλόγου θύμισε αυτός ο προεκλογικός αγώνας στην Πορτογαλία εν όψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν εκεί μεθαύριο. Οι εκλογές προκλήθηκαν, όπως είναι γνωστό, μόλις ενάμιση χρόνο μετά τις προηγούμενες εξαιτίας των αλλεπάλληλων πακέτων λιτότητας που έφερνε στο κοινοβούλιο η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζοζέ Σόκρατες κάτω από την αφόρητη πίεση της ΕΕ, καθώς οι Γερμανοί ήθελαν με το ζόρι να υπαγάγουν την Πορτογαλία σε καθεστώς Μνημονίου ανάλογο με αυτό της Ελλάδας. Τρεις φορές ψήφιζε η Δεξιά τα μέτρα άγριας λιτότητας του Σόκρατες, την τέταρτη αγανάκτησε, τα καταψήφισε και τον ανέτρεψε.
Μόλις, όμως, ο Σόκρατες έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός, παραβιάζοντας ουσιαστικά το Σύνταγμα της χώρας, έβαλε την Πορτογαλία σε καθεστώς Μνημονίου, πράγμα που αρνιόταν πεισματικά να κάνει όσο ήταν κανονικός πρωθυπουργός. Η Δεξιά που τον είχε ανατρέψει εξαιτίας των μέτρων λιτότητας... συμφώνησε με το Μνημόνιο (!) που είναι πολύ χειρότερο, με την υστερόβουλη σκέψη ότι θα κερδίσει τις εκλογές μεθαύριο και θα κυβερνήσεις φυσικά πάνω στη βάση του Μνημονίου κατηγορώντας, όμως, τους σοσιαλιστές που το συνομολόγησαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ ως υπεύθυνους. Το εξωφρενικό σε αυτήν τη συνηθισμένη ιστορία πολιτικού καιροσκοπισμού είναι ότι ενώ οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία προκλήθηκαν εξαιτίας του Μνημονίου, τα πορτογαλικά κόμματα εξουσίας σε όλη την προεκλογική εκστρατεία μιλούσαν για τα πάντα εκτός από το... Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Σόκρατες και με το οποίο συμφώνησε η Δεξιά! Σφυρίζουν αδιάφορα για το θέμα που θα επιδράσει καταλυτικά στη ζωή όλων των Πορτογάλων, βυθίζοντάς τους στη φτώχεια, την ύφεση και την ανεργία.
Αγανάκτησε με την υποκριτική στάση των κομμάτων ο 87χρονος πλέον ιστορικός ηγέτης των σοσιαλιστών Μάριο Σοάρες. "Θέμα ταμπού για τα κόμματα υπήρξαν οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε μετά τις εκλογές", έγραψε σοκαρισμένος αυτήν την εβδομάδα.
Το ζήτημα αυτό το επισημαίνει έκπληκτος ο διεθνής Τύπος. "Πολλοί παραπονούνται ότι οι πολιτικοί γυρίζουν την πλάτη τους στη λιτότητα και στους φόβους για το μέλλον", έγραφαν π.χ. στο χθεσινό τους φύλλο οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου