Μια από τις συγκεντρώσεις των απεργών
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--
Αποτροπιασμό και κατάπληξη προκαλεί σε μεγάλο μέρος της νοτιοαφρικανικής κοινωνίας η απόφαση της εισαγγελίας να φορτώσει προχτές κατηγορίες για τους φόνους των 34 απεργών εργατών του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα στους 270 συλληφθέντες συναδέλφους τους.
Ακόμη και επιφανείς νομικοί εμπειρογνώμονες, που υπηρετούν επί χρόνια το αστικό δικαστικό σύστημα της Ν. Αφρικής, χαρακτηρίζουν «αναίσχυντη» την απόφαση του εισαγγελέα να χρησιμοποιήσει ως δεκανίκι εναντίον των απεργών του ορυχείου το νόμο περί Ταραχωδών Συναθροίσεων του 1956 που χρησιμοποιούσε τότε το ρατσιστικό καθεστώς απαρτχάιντ, για να τιμωρήσει συλλογικά τους εργάτες που τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ή να διαδηλώσουν απέναντι στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς των Αφρικάνερς.
«Ενδεχομένως, η εισαγγελία προσπαθεί αδέξια να στιγματίσει τους μεταλλωρύχους στα μάτια της κοινής γνώμης. Ισως προσπαθεί να τους εκφοβίσει για να τους σπάσει το ηθικό... Ακόμη και εάν οι μεταλλωρύχοι προκάλεσαν τους αστυνομικούς, αυτό το γεγονός από μόνο του δεν αρκεί να τους κάνει υπόλογους για τους φόνους!» σημείωσε σε εκτενές άρθρο του ο Νοτιοαφρικανός συνταγματολόγος Πιερ Ντε Βος, κατηγορώντας ευθέως την εισαγγελία πως λειτούργησε «κακόπιστα και υστερόβουλα» κατά των συλληφθέντων απεργών, σε μια προσπάθεια να προωθήσει κάποιου είδους πολιτική ατζέντα... Ο συνταγματολόγος κατέληξε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της εισαγγελίας «κατάφωρη παραβίαση» του ποινικού δικαστικού συστήματος.
Η εξέλιξη προκάλεσε χτες, μεταξύ άλλων, και την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Συνδικάτων (COSATU). Ο εκπρόσωπός του Πάτρικ Κρέιβεν σημείωσε πως η απόφαση εκθέτει την αποτυχία της ενάγουσας αρχής και της εισαγγελίας να βρει στοιχεία και να απαγγείλει κατηγορίες στους πραγματικά υπεύθυνους.
«Η Εθνική Εισαγγελική Αρχή θα έπρεπε να περιμένει τα ευρήματα της δικαστικής επιτροπής ερευνών που έχει αναλάβει την αποκάλυψη της αλήθειας... προτού αρπάξει το όπλο και αρχίσει να εκτοξεύει τέτοιες κατηγορίες», πρόσθεσε με νόημα ο εκπρόσωπος του COSATU, τονίζοντας πως η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος των συλληφθέντων απεργών δείχνει «περιφρόνηση» της ανεξάρτητης αρχής διερεύνησης του φονικού στο ορυχείο Μαρικάνα που διέταξε ο πρόεδρος της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα.
Προσωρινή αναστολή των συνομιλιών
Στο μεταξύ, «πάγωσαν» χτες στο δημαρχείο του Ράστενμπεργκ οι συνομιλίες μεταξύ της διοίκησης της εταιρεας Λόνιμιν που έχει το ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα και απεργών συνδικαλιστών με τη μεσολάβηση του υπουργού Εργασίας και του Νοτιοαφρικανικού Συμβουλίου Εκκλησιών. Αποφασίστηκε η συνέχισή τους την ερχόμενη Δευτέρα καθώς έως τώρα οι διήμερες διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν σε κανενός είδους συμφωνία που θα επέτρεπε την εκτόνωση της έντασης, θα ικανοποιούσε μέρος των εργατικών διεκδικήσεων και θα έδινε τέλος στην απεργία που εξακολουθεί να συνεχίζεται από τις 10 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Μεταλλωρύχων (NUM) Σεντζένι Ζοκουάνα, συμφωνήθηκε μία αντιπροσωπεία απεργών και συνδικαλιστών να ενημερώσει τους εργάτες του ορυχείου για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες το απόγευμα της Δευτέρας. Ο Ζοκουάνα είπε πως βασικός στόχος των συνομιλιών είναι να υπογράψουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές ένα είδους «συμφωνίας ειρήνης» έτσι ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εργάτες στον τόπο δουλειάς. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σκοπός των διαπραγματεύσεων δεν είναι η επίλυση των μισθολογικών αυξήσεων που απαιτούν οι απεργοί. Συνεπώς δεν είναι άμεσα κατανοητό τι ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, αφού επί του παρόντος ο μόνος που κερδίζει είναι η πολυεθνική εταιρεία Λονμίν που επιδιώκει διακαώς το σπάσιμο της απεργίας και την επανέναρξη της παραγωγής δίχως να βγάλει ούτε δολάριο από την τσέπη προς όφελος των εργατών που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να εξορύξουν την πλατίνα..
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου