Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

ΧΙΛΗ: Στον αγώνα για δημόσια Παιδεία.Τεράστια συγκέντρωση 150.000 πολιτών στο Σαντιάγκο !


Πλημμυρίδα για δημόσια Παιδεία στους δρόμους του Σαντιάγο και άλλων πόλεων της Χιλής.



Περισσότεροι από 150.000 μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, με κύριο αίτημα την κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος και τη θέσπιση ενός συστήματος πραγματικά δωρεάν και ποιοτικής δημόσιας Παιδείας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», ενώ εκτός του Σαντιάγο συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Χιλής.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της νέας πανεθνικής κινητοποίησης που είχαν ανακοινώσει τα Συντονιστικά των Μαθητών, τα συνδικάτα των καθηγητών και των δασκάλων, που μάλιστα έχουν κηρύξει και απεργιακή κινητοποίηση, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων για το Δικαίωμα στην Παιδεία (Corpade) και δεκάδες λαϊκές οργανώσεις, ενώ και οι φοιτητές αποφάσισαν με γενικές τους συνελεύσεις να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Συνάμα, εκτός του αιτήματος για Δημόσια Παιδεία, οι λαϊκές οργανώσεις έθεσαν και το ζήτημα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη σύσταση Συντακτικής Συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ.
Εξάλλου, και το σύστημα Παιδείας αποτελεί απόρροια δύο μεταρρυθμίσεων, η πρώτη αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος Πινοτσέτ το 1973 και η δεύτερη που ολοκλήρωσε τους όρους ιδιωτικοποίησης της Παιδείας το 1990. Μεταρρυθμίσεις που σήμαναν την αποποίηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, όπου τα ιδιωτικά σχολεία και Πανεπιστήμια κυριαρχούν απέναντι στα ισχνά και υποβαθμισμένα δημόσια. Ο αγώνας για μία δωρεάν και ποιοτική Παιδεία έχει ξεκινήσει από πέρσι το Μάη, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το σπουδαστικό κίνημα έχει απορρίψει το «τέχνασμα» του Προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα για επιβολή επιπρόσθετων φόρων σε επιχειρήσεις για να χρηματοδοτηθεί η Παιδεία ετησίως με επιπλέον κονδύλια ύψους από 700 εκατ. δολάρια ως 1 δισ. δολάρια. Χρηματοδότηση που κατά κύριο λόγο θα στηρίξει την παροχή «περισσότερων υποτροφιών»...


Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου