Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Σκάνδαλο στην Ισπανία- Πρωθυπουργοί, κατασκευαστές και άλλοι φίλοι...

Nέο "τυχαίο", "εντυπωσιακό" και"ανεξήγητο" σκάνδαλο σε άλλη μια μεγάλη καπιταλιστική χώρα. Ο Ραχόι, ο Αθνάρ και άλλοι ηγέτες, λέει η Εl Pais, έπαιρναν χρήματα από μυστικά Ταμεία όπου κατέθεταν τον οβολό τους μεγάλοι Ισπανοί επιχειρηματίες, κατά κύριο λόγο κατασκευαστές άκουσα σε κάποιο δελτίο., υπέρ του "πατριωτικού έργου" που εκτελούσαν αυτοί και άλλοι εκπρόσωποι του αστικού πολιτικού συστήματος. Με λίγα λόγια και για να μη μπερδευόμαστε, οι επιχειρηματίες έβαζαν χρήματα στους λογαριασμούς, ζητούσαν φυσικά κάτι τις για ανταπόδοση, και οι εθνάρχες, σωτήρες, πατριώτες κλπ. εκτελούσαν.
Μάλλον ξέρετε τι ρόλο έπαιξαν οι κατασκευαστές στην Ισπανική κρίση. Ρήμαξαν δάνεια που πήραν από τις τράπεζες χτίζοντας όλη την Ισπανία και μετά όταν οι Τράπεζες γονάτισαν ο λογαριασμός πήγε στο λαό(κάτι θυμίζει). Ετσι οι  πρωθυπουργοί έζησαν καλά, οι τραπεζίτες καλύτερα, οι κατασκευαστές τέλεια κι ο λαός χάλια.
Καμία έκπληξη φυσικά δεν υπαρχει αφού έτσι δουλεύει όλο αυτό. Τόχε πει άλλωστε ανοιχτά ο Μπους πριν χρόνια μόλις είχε εκλεγεί. "We got the job" είχε πει, όχι "θα σώσουμε την πατρίδα"!
Τα ποσά που αναφέρονται βέβαια είναι αστεία, αφού ο ίδιος ο Ταμίας που έκανε τη δουλειά, βρέθηκε με καταθεσεις 20 εκατομμυρίων ευρώ που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει! Φαντάσου τι θα βρούν αν ψάξουν σε άλλες τσέπες! 
Λέτε να συμβαίνει και σε άλλες χώρες του Νότου αυτό; Μπά, αποκλείεται... Ο καπιταλισμός είναι τίμιο και καθαρό σύστημα.

Το άρθρο από το Έθνος

"ΙΣΠΑΝΙΑ
Τα κρυφά ταμεία άναψαν «φωτιές» στον Ραχόι



Τσουνάμι αποκαλύψεων για τα κρυφά του ταμεία απειλεί να «βυθίσει» στα δημοσκοπικά τάρταρα το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας El Pais ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι αλλά και πολλά άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος -μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ- λάμβαναν τακτικά ρευστό από τα μυστικά ταμεία του κόμματος.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, το 2008 για τα κοστούμια του Μαριάνο Ραχόι δαπανήθηκαν 11.020 ευρώ

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός λάμβανε 25.200 ευρώ κάθε χρόνο από το 1997 με πληρωμές που γίνονταν κάθε τρεις ή έξι μήνες και μάλιστα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα τις φωτογραφίες λογαριασμών που προέρχονται, όπως ισχυρίζεται, από τα λογιστικά βιβλία των πρώην ταμιών του κόμματος, Λουίς Μπαρθένας και Αλβάρο Λαπουέρτα.

Οι δύο άνδρες ήταν ταμίες του κόμματος από το 1990 ως το 2009, διάστημα (με εξαίρεση τις χρονιές 1993, 94, 95 και 96) κατά το οποίο διατηρούσαν «τεφτέρια» με χρηματικές καταθέσεις (δωρεές από επιχειρηματίες) αλλά και εκροές (περιοδικές πληρωμές προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος και άλλα λειτουργικά έξοδα).

Μεταξύ των... λειτουργικών εξόδων περιλαμβάνονται και ποσά που ξοδεύονταν για την αγορά σικάτων κοστουμιών, αξίας έως και 20 χιλιάδων ευρώ. Για παράδειγμα, το 2007, δαπανήθηκαν μόνο για τις γραβάτες του προέδρου 667 ευρώ, ενώ το 2008 για τα «κοστούμια του MR» δαπανήθηκαν 11.020 ευρώ.

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, χαρακτήρισε «ψεύτικα» τα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η «El Pais»

Οι εγγραφές δεν έχουν καμία σχέση με τα κεφάλαια που έλαβε το κόμμα από το κράτος στο πλαίσιο της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων. Αφορούν μόνο ιδιωτικές δωρεές γνωστών επιχειρηματιών και επιχειρήσεων, κυρίως από τον χώρο των κατασκευών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αν και οι δωρεές και οι πληρωμές απεικονίζουν το κρυφό λογιστικό σύστημα του PP, τα ποσά δεν είναι απαραίτητα παράνομα.

Eρωτήματα
Εγείρονται πάντως πολλά ερωτήματα για τον πρωθυπουργό, ο οποίος μόλις πριν από δύο ημέρες δήλωνε στη Βουλή ότι θα «πατάξει τη διαφθορά όπου κι αν βρίσκεται», καθώς οι περισσότερες δωρεές από τις κατασκευαστικές εταιρείες εμφανίζονται την περίοδο της ισπανικής κατασκευαστικής «φούσκας» και οι οποίες κέρδιζαν διαγωνισμούς και συμβόλαια του δημοσίου.

Το κόμμα ανέλαβε να υπερασπιστεί η γενική γραμματέας του, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, που χαρακτήρισε «ψεύτικα» τα ντοκουμέντα που δημοσίευσε η εφημερίδα. Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ραχόι δήλωσε πως τα έγγραφα αντανακλούν «νόμιμα κομματικά έξοδα και λογαριασμούς». Φαίνεται πάντως πως στην Ισπανία έχει πέσει «επιδημία» διαφθοράς: περισσότεροι από 300 πολιτικοί -νυν και πρώην- από διάφορα πολιτικά κόμματα ερευνώνται από τη δικαιοσύνη για διαφθορά.

ΛΟΥΙΣ ΜΠΑΡΘΕΝΑΣ
Ο «μαύρος ταμίας» του κόμματος


Ο «μαύρος ταμίας» του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρθένας, είχε διοριστεί σε αυτό το πόστο από τον Ραχόι του 2008. Εναν χρόνο αργότερα, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση εξαιτίας της ανάμειξής του σε άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, αν κι ο ίδιος αρνήθηκε τότε κάθε ανάμειξη. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, εντοπίστηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στην Ελβετία πάνω από 20 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν είχε δηλώσει στην εφορία. Ανοίγοντας τον λογαριασμό, ο Μπαρθένας ισχυρίστηκε πως τα χρήματα προέρχονται από τη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο μεγάλης εταιρείας φρούτων στην Αργεντινή.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου