902.gr
Οι μπολσεβίκοι τράβηξαν μπροστά τσακίζοντας την αστική εξουσία
Θα μπορούσε στη Ρωσία, σε μια ανερχόμενη δύναμη του παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού συστήματος, να δημιουργηθεί επαναστατική κατάσταση; Να αναδειχτεί αυτή και πάλι, όπως στα 1917, ως ο «αδύνατος κρίκος» της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας;
Σ’ αυτό το ερώτημα απαντάει επί της ουσίας καταφατικά ο Γιούρι Λουζκόφ, ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας και εκ των ιδρυτών του σημερινού κυβερνητικού κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ροσμπάλτ», προς το παρόν δεν υπάρχουν συνθήκες για επανάσταση στη Ρωσία και «ευτυχώς», όπως δηλώνει ο ζάμπλουτος Λουζκόφ, γιατί κατά αυτόν η επανάσταση είναι «καταστροφή» για όλη την κοινωνία.
Ωστόσο, όπως λέει παρακάτω: «Οι επαναστάσεις γίνονται όταν υπάρχουν δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας είναι όταν η οικονομία δεν εξασφαλίζει μια κανονική ζωή στους ανθρώπους της χώρας και ο δεύτερος όταν η πλειοψηφία του λαού βλέπει την απόλυτη αδυναμία των αρχών να διασφαλίσουν την ανάπτυξη του κράτους». Αν και ο ίδιος εκτιμά πως «σήμερα στη Ρωσία δεν υπάρχουν αυτοί οι δύο παράγοντες», την ίδια ώρα δεν αποκλείει κάτι σχετικό να συμβεί στο μέλλον. Όπως υποστηρίζει, η οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όπως κατά βάση είναι η σημερινή ρωσική καπιταλιστική οικονομία, προς το παρόν παρέχει την κοινωνική «συνιστώσα», αλλά εκτιμά πως σύντομα η ρωσική οικονομία θα έχει ισχυρούς ανταγωνιστές, που είναι ήδη ορατοί στον ορίζοντα.
Μεταξύ των πιθανών ανταγωνιστών της Ρωσίας στον τομέα της εκμετάλλευσης των πρώτων υλών και των φυσικών πόρων, ο Λουζκόφ βλέπει τις ΗΠΑ, που τις χαρακτηρίζει ως μια «μεγάλη παραγωγό» φυσικού αερίου από σχιστόλιθο. «Στην πραγματικότητα - όπως σημειώνει - πρόκειται για επανάσταση στον τομέα των υδρογονανθράκων και της ενέργειας» και προσθέτει πως «σε μια σοβαρή μελέτη αναφέρεται πως στο μέλλον οι ΗΠΑ θα εξάγουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμή 250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Και καθώς η ρωσική οικονομία βρίσκεται σε πλήρη στασιμότητα, εννοώ στην παραγωγή, τότε στην περίπτωση που θα συμβεί κάτι τέτοιο, το κράτος μας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στην κοινωνία».
Η ολιγαρχία του πλούτου και στη Ρωσία ανατριχιάζει και μόνο στη σκέψη των κοινωνικών επαναστάσεων που αντικειμενικά θα συμβούν μέσα στον 21ο αιώνα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου