Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - Δολοφονικές επιθέσεις από την αντίδραση

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εφτά νεκροί και εξήντα ένας τραυματίες μέλη και οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος του Ν. Μαδούρο από ενόπλους



ΚΑΡΑΚΑΣ.--
Τεταμένη είναι η κατάσταση στη Βενεζουέλα από το βράδυ της Δευτέρας, με την αντιδραστική αντιπολίτευση του Ενρίκε Καπρίλες να αμφισβητεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που ανέδειξαν οριακά πρώτο τον υποψήφιο του κυβερνώντος Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου (συμμετέχει και το ΚΚ Βενεζουέλας), Νικολάς Μαδούρο. Ετσι κλιμακώνει το σχέδιο ανατροπής χρησιμοποιώντας συμμορίες που εν ψυχρώ δολοφονούν. Η Γενική Εισαγγελέας Λουίσα Ορτέγκα, ανακοίνωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 7 νεκροί και 61 τραυματίες. Το πρώτο φονικό επεισόδιο συνέβη στο προάστιο Μπαρούτα, νοτιοδυτικά του Καράκας όπου ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες με σκεπασμένα τα πρόσωπα, άνοιξαν πυρ τις πρωινές ώρες της Δευτέρας εναντίον οπαδών του Μαδούρο και δολοφόνησαν τον Χοσέ Λουίς Πόνσε, 45 ετών, ξυλουργό και συνδικαλιστή και τραυμάτισαν σοβαρά την Ροσίλια Ρέγιες 44 ετών. Δύο νεκροί από ανάλογα περιστατικά υπάρχουν και στην επαρχία Μιράντα, την επαρχία στην οποία κυβερνήτης είναι ο Ενρίκε Καπρίλες και οι άλλοι νεκροί είναι κυρίως στις επαρχίες Τάτσιρα και Σούλια, προπύργια της αντιπολίτευσης.

Ο συμμορίες επιτίθενται σε γραφεία της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE) ανά τη χώρα, σε γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, σε κατοικίες μελών και στελεχών του και της κυβέρνησης, μέσων μαζικής ενημέρωσης που στηρίζουν τη «Μπολιβαριανή διαδικασία».

Σε αρκετές περιπτώσεις διεξάγονται μάχες σώμα με σώμα όπως στην επαρχία Μόναγας, όπου οπαδοί της αντιπολίτευσης τη νύχτα της Δευτέρας κατέλαβαν τα τοπικά γραφεία της CNE, προπηλακίζοντας τους εργαζόμενους και προκαλώντας καταστροφές, ενώ η απώθηση των «οργισμένων οπαδών» έγινε μετά από πολύωρες συγκρούσεις από χιλιάδες μέλη λαϊκών οργανώσεων και μελών της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Βενεζουέλαςκαι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας. Χτες, οι επιθέσεις συμμοριών συνεχίστηκαν στο Καράκας, και υπήρξαν επιθέσεις στα κεντρικά γραφεία του ειδησεογραφικού δικτύου «Τελεσούρ».

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα συντονισμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης και εκτροπής, που εκτυλίσσεται μέρες τώρα, πολύ πριν τις εκλογές της Κυριακής. Βασικός στόχος η πρόκληση χάους και απονομιμοποίησης της κυβέρνησης και του Μαδούρο. Δεν έχει καμία σημασία ότι η CNE έκανε επαλήθευση των 54% των καταμετρημένων ψήφων, και ανακοίνωσε οριστικά ότι Νικολάς Μαδούρο είναι ο νικητής των εκλογών, ενώ ας σημειωθεί ότι μετά την επανακαταμέτρηση, η διαφορά υπέρ του Μαδούρο αυξήθηκε έστω και λίγο (50,78% έναντι 48,95% με ψήφους 7.575.506 έναντι 7.302.641). Δεν έχει καμία σημασία που το Κέντρο Κάρτερ αλλά και ο Αλβαρο Κολόμ, πρώην πρόεδρος της Γουατεμάλας ως επικεφαλής της Διαμερικανικής Επιτροπής Παρατηρητών των Εκλογών, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Ο Καπρίλες, που δεν είχε υπογράψει και το σύμφωνο για τη διεξαγωγή των εκλογών άρα και του σεβασμού του αποτελέσματος, είχε εξαρχής στόχο την αμφισβήτηση του αποτελέσματος, ωστόσο ως τώρα δεν έχει υποβάλει ένσταση με βάση το νόμο όπως θα μπορούσε (και έχει περιθώριο με βάση το νόμο να κάνει σε διάστημα 20 ημερών ώστε να καταμετρηθεί το σύνολο των ψήφων, ενώ τώρα έχει επανακαταμετρηθεί το 54%). Ο Καπρίλες και η αντίδραση με τα ΜΜΕ που ελέγχουν καλούν σε υποτίθεται πρόκληση ταραχών και βλέπουν τη διαφορά του 1,83% ως χρυσή ευκαιρία για να προχωρήσουν αποφασιστικά τα σχέδια ανατροπής. Στην προσπάθεια αυτή είναι φανερό ότι έχει στο πλευρό της τις ΗΠΑ, που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα. Στην ίδια κατεύθυνση και η ανακοίνωση του ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, που στήριξε το αίτημα για επανακαταμέτρηση. Αντίθετα, Ρωσία και Κίνα χαιρέτισαν τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο, ενώ ανακοινώσεις απόλυτης στήριξης στο νέο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το Mercosur και Unasur και η ΑLBA.

Πάντως, χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Ελίας Χάουα, παρουσίασε στους εκπροσώπους διπλωματικών αντιπροσωπειών, τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη φονική δράση της αντιπολίτευσης, ενώ το Κοινοβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει διαδικασία έρευνας εναντίον του Καπρίλες, ως υπεύθυνου για το κύμα βίας και τις δολοφονίες. Χτες, επίσης, όπως ανακοίνωσε ο εκλεγμένος Πρόεδρος Ν. Μαδούρο, η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να προκαλέσει γενική απεργία απέτυχε παταγωδώς και ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί διαδήλωση που οργανώνει η αντιπολίτευση για σήμερα στο Καράκας. Την ίδια στιγμή, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε διάταγμα που απαγορεύει την οπλοφορία και οπλοκατοχή τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, ενώ και οι αστυνομικοί θα κάνουν υπηρεσία παίρνοντας εντολές μόνο από το στρατό, που αναλαμβάνει εξολοκλήρου τα ζητήματα ασφάλειας. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι εάν κριθεί απαραίτητο θα παραταθεί η ισχύς του διατάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου