Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τι κρύβει ο «έρωτας» της Κίνας με τα ομόλογα ...???

αλεπου του ολύμπου

china
                                                                     Σοφοκλεους10
Όταν κορυφωνόταν, το περασμένο φθινόπωρο, το ελληνικό «δράμα» φήμες για μεγάλο deal της κυβέρνησης με το Πεκίνο, για μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων, είχαν κατακλύσει τις αγορές, για να διαψευσθούν λίγο αργότερα, προκαλώντας εν τω μεταξύ κύματα κερδοσκοπικών επιθέσεων στους ελληνικούς τίτλους. Ένα χρόνο αργότερα, φαίνεται πως ήλθε η ώρα για το μεγάλο deal για τη χρηματοδότηση του «μαύρου προβάτου» της Ευρωζώνης από την ασιατική υπερδύναμη.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, εξαπέλυσε… επίθεση φιλίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη συνολικά, από τον πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του, την Αθήνα. Το μήνυμα του κ. Γουέν ήταν σαφές: η Κίνα δεν θα μειώσει τις θέσεις της σε ευρωπαϊκά ομόλογα, αλλά αντίθετα είναι έτοιμη να αγοράσει ακόμη και τα πιο «τοξικά» ομόλογα της Ευρωζώνης, τα ελληνικά, αμέσως μόλις η Ελλάδα προχωρήσει σε νέες εκδόσεις στη διεθνή αγορά.

«Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χρέους.

Η χρηματοοικονομική αγορά έχει αρχίσει να σταθεροποιείται, το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώνεται, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται και μια προοπτική ανάπτυξης φαίνεται στον ορίζοντα», τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός, δίνοντας στην ελληνική οικονομία μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης, όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

Ουσιαστικά, η Κίνα εμφανίζεται έτοιμη, με τα τεράστια συναλλαγματικά της αποθέματα, να «πάρει την Ελλάδα από το χέρι» και να την οδηγήσει εκ του ασφαλούς στη διεθνή αγορά ομολόγων, όταν η χώρα προχωρήσει στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων της εποχής του μνημονίου, το 2012 το αργότερο, ή το 2011, αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Βέβαια, οι Κινέζοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να αγοράσουν άμεσα ελληνικούς τίτλους από την δευτερογενή αγορά, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τα spread, αλλά η δέσμευσή τους για το μέλλον αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το ευρώ τις επόμενες ημέρες.

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από την ξαφνική «γενναιοδωρία» των Κινέζων προς την Ελλάδα και την Ευρωζώνη; Όπως τονίζουν αναλυτές, δεν πρόκειται για μια καλοστημένη επιχείρηση δημοσίων σχέσεων, αλλά για την έναρξη μιας σημαντικής στροφής της διεθνούς οικονομικής στρατηγικής της Κίνας, που μέσα από αρκετές… καραμπόλες ευνοεί την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων:

n Τραπεζικά στελέχη που παρακολουθούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς υπογραμμίζουν, ότι η επίσκεψη του κ. Γουέν στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με δύο σημαντικές εξελίξεις: όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, ο Νικολά Σαρκοζί έχει εγκαινιάσει από καιρό μυστικές διαπραγματεύσεις για συντονισμό της Ευρωζώνης με την Κίνα στο μέτωπο του «παγκόσμιου πολέμου των νομισμάτων», ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοθετική ρύθμιση «φωτογραφική» για την Κίνα, η οποία επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα χωρών, οι οποίες κρίνεται ότι χειραγωγούν τα εθνικά τους νομίσματα για να διαμορφώνονται τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα οι ισοτιμίες τους με το δολάριο.

n Με άλλα λόγια, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η απελπισμένη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να «κερδίσει πόντους» στην ανάπτυξη, πιέζοντας την Κίνα να ανατιμήσει το εθνικό της νόμισμα, φαίνεται ότι εξωθεί την Κίνα σε αναθεώρηση των διεθνών συμμαχιών της, δίνοντας «πόντους» στην Ευρωζώνη. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν να ανοίγει ένα σημαντικό «παράθυρο ευκαιρίας», για να διαμορφώσουν με τους Κινέζους μια οικονομική σχέση που θα θυμίζει όλο και περισσότερο αυτή μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ: οι κινεζικές εξαγωγές στην Ευρώπη φαίνεται ότι ενθαρρύνονται, ενώ σε αντάλλαγμα οι Κινέζοι προσφέρονται να επενδύσουν όλο και περισσότερα από τα εμπορικά τους πλεονάσματα στο ευρώ. Σε πολιτικό επίπεδο, οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν την Κίνα στην άρνησή της να ενδώσει στις πιέσεις των Αμερικανών για ανατίμηση του γιουάν, που η ηγεσία του Πεκίνου φοβάται ότι θα μπορούσε να σταματήσει την αναπτυξιακή πορεία της ασιατικής υπερδύναμης, όπως συνέβη στη δεκαετία του ’80 με τις συμφωνίες του Πλάζα για πίεση της ισοτιμίας του δολαρίου, που «στρίμωξαν» την Ιαπωνία και την οδήγησαν αργότερα στην ύφεση.

Οι συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Κίνα, στις οποίες κατέληξαν αυτό το Σαββατοκύριακο οι δύο κυβερνήσεις, δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται, ως «δώρα» στην Αθήνα. Η Κίνα θα στηρίξει την Ελλάδα με άμεσες επενδύσεις, αλλά θα έχει πολλαπλάσια οφέλη, ανοίγοντας μια σημαντική πύλη για τα εμπορεύματά της στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, οι χρηματοδοτήσεις της Κίνας στην Ελλάδα, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων, ή μέσω του νέου Ταμείου που θα χρηματοδοτήσει με 5 δις. δολ., για την παροχή δανείων σε Έλληνες εφοπλιστές, κρύβουν μεγάλα οφέλη για την Κίνα, αφού η ναυπηγική βιομηχανία της χώρας αναλαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τις νέες παραγγελίες πλοίων από Έλληνες εφοπλιστές.

Κατ’ αυτή την έννοια, τονίζουν τραπεζικές πηγές, η Ελλάδα δεν βρίσκει στο πρόσωπο του κ. Γουέν έναν… Άη Βασίλη από την Ασία: οι Κινέζοι μπορεί να εμφανίζονται έτοιμοι να ρισκάρουν κεφάλαια στα ελληνικά ομόλογα, σε μια περίοδο που ελάχιστοι διεθνείς επενδυτές τα πλησιάζουν, αλλά από αυτό το άνοιγμά τους στην Ελλάδα δεν πρόκειται να βγουν ζημιωμένοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου