Από την πλευρά του, ο Μπαρόζο είπε ότι το δεύτερο μνημόνιο της Ελλάδας δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά παράλληλα ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, βίαιων δηλαδή ανατροπών σε κάθε πτυχή της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. «Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις και αναμένουμε το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων», πρόσθεσε ο Μπαρόζο. Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναφέρει τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα δηλώνοντας: «Οι χώρες του προγράμματος δεν έχουν άλλη επιλογή - εκτός από την άτακτη χρεοκοπία, που πιστεύω πως δεν συνιστά επιλογή - παρά να εφαρμόσουν θαρραλέα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αποτελεί τον καλύτερο δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι η Ευρώπη τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί και επανέλαβε πως αυτό «είναι και ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να βοηθηθεί στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης».
Σε σχηματισμό «κυβέρνησης σύνεσης» κάλεσε τα ελληνικά κόμματα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκ. Βεστερβέλε, και είπε ότι η Γερμανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα με «μεγάλη ανησυχία». «Καλούμε τους αρμοδίους στην Ελλάδα να μεριμνήσουν γρήγορα για συνθήκες σταθερότητας, να μεριμνήσουν γρήγορα ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί και μια κυβέρνηση της σύνεσης», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε χτες ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία δεν είναι αυτοσκοπός» και ζήτησε να ολοκληρωθεί το δημοσιονομικό σύμφωνο με «μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης». Δείχνοντας ότι ένας νέος ενδοϊμπεριαλιστικός συμβιβασμός ετοιμάζεται στην ΕΕ, είπε ακόμα ότι «αν συνοδεύαμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με μια βιώσιμη στρατηγική ανάπτυξης και απασχόλησης, είμαι σίγουρος ότι θα βρίσκαμε περισσότερη υποστήριξη στο ελληνικό Κοινοβούλιο» για τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια.
Συνομιλητή από την πλευρά της Ελλάδας θα απαιτήσει η τρόικα πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης και, αν δεν τον βρει, δε θα υπάρξουν χρήματα, εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, Ρούπερτ Πόλεντς.
Πέραν του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χτες ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα εργάζονται αυτή τη βδομάδα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση προς αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνικές εκλογές, ανέφερε ότι έχει σημασία η σταθερότητα στην Ευρώπη.
Ενισχύουν το ψευτοδίλημμα
Μέσα σ' αυτό το κλίμα, τα διεθνή ΜΜΕ επαναφέρουν τα ψευτοδιλήμματα για παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. «Σύντομα η Ελλάδα ενδέχεται να χρεοκοπήσει», γράφει η «Washington Post». «Αν τελειώσουν τα ευρώ στη χώρα, θα αναγκαστεί να αρχίσει να τυπώνει δραχμές». Η «Le Figaro» εκτιμά ότι «πλησιάζουμε με μεγάλα βήματα στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», ενώ ο Κένεθ Ρογκόφ, καθηγητής Οικονομικών στο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, λέει ότι «δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιβιώσει η Ελλάδα μακροχρόνια εντός του ευρώ».Γύρω στον Αύγουστο τοποθετούν οι «New York Times» την ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Οι εκλογές επανέφεραν «το εν υπνώσει αλλά ποτέ "νεκρό" ερώτημα αν η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μόνη της ή αν η πιθανότητα μιας νέας πολιτικής παράλυσης θα αναγκάσει την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών του χρέους της ή να βγει τελείως από την Ευρωζώνη». Η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και όχι αυτό καθεαυτό το αποτέλεσμα των εκλογών «σπρώχνει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ», γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent».
Με την ανάλυση αυτή συμφωνεί η επίσης βρετανική «Guardian»: «Το αποτέλεσμα των εκλογών δυσχεραίνει τις προβλέψεις για το αν ή πότε θα σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η παράλυση αναμφίβολα θα οδηγήσει σε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα εγείρει ερωτηματικά για το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο κοινό νόμισμα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου