Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

«Σήμα κινδύνου» από ΔΝΤ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

HMEΡΗΣΙΑ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΤΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Σήμα κινδύνου» για τις τράπεζες της Ευρωζώνης εξέπεμψε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί να πωλήσουν στοιχεία ενεργητικού ύψους 2,8 τρισ. δολαρίων την προσεχή διετία λόγω των πιέσεων που δέχονται από την κρίση χρέους. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως «απομόχλευση» (de-leveraging), θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των -ήδη λιγοστών- πιστώσεων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κατά 9% έως το τέλος του 2013, πλήττοντας καίρια την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Κατά το χειρότερο σενάριο, βάσει του οποίου η Ευρωζώνη δεν προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την τραπεζική ένωση (άρα και την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του μηχανισμού στήριξης ESM) και τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών της περιφέρειας εκτροχιάζονται, η απομόχλευση στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να είναι της τάξης των 4,5 τρισ. δολαρίων, με την πιστωτική επέκταση στην περιφέρεια να εμφανίζει μείωση-σοκ 18%. 

Ευρωζώνη
Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Διεθνή Χρηματοοικονομική Σταθερότητα, στην οποία ο οργανισμός επικρίνει εμμέσως πλην σαφώς την Ευρωζώνη για ανεπαρκή πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. «Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, η ατζέντα παραμένει ημιτελής σε κρίσιμα σημεία, αφήνοντας την Ευρωζώνη ευάλωτη σε μια πτωτική δίνη φυγής κεφαλαίων, φόβων για τη διάσπασή της και οικονομικού μαρασμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Ο αυστηρός τόνος που υιοθετεί το Ταμείο εντείνει τις υποψίες περί διάστασης απόψεων με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τους επόμενους χειρισμούς αντιμετώπισης της κρίσης, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της εξαμηνιαίας συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο, όπου το κλίμα είναι ήδη βαρύ μετά την είδηση ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κίνας απέσυραν τη συμμετοχή τους, λόγω της πρόσφατης έντασης στις σινο-ιαπωνικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη παραμένει η πρωταρχική απειλή για το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, με τους κινδύνους για την σταθερότητά του να έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Απρίλιο. Η προβλεπόμενη απομόχλευση των τραπεζών αποδίδεται στα μειωμένα κέρδη τους, τις αυξημένες επισφάλειες που καταγράφουν λόγω της επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και τις εντεινόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να αντλήσουν κεφάλαια.

Ακύρωση εκδόσεων ομολόγων
«Παρότι οι μεγαλύτεροι όμιλοι έχουν πρόσβαση στις χρηματαγορές, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν δυσχερείς για τις πιο αδύναμες τράπεζες της περιφέρειας», σημειώνεται μεταξύ άλλων. Ενδεικτικό αυτού του συστήματος «δύο ταχυτήτων» είναι το ότι ενώ η ισπανική BBVA, η ιταλική Intesa Sanpaolo και η γαλλική Societe Generale προχώρησαν σε επιτυχημένες ομολογιακές εκδόσεις, δυο μικρότεροι όμιλοι, η ιταλική Banco Popolare και η αυστριακή Bank Austria (που ανήκει στον όμιλο της Unicredit) «πάγωσαν» την τελευταία στιγμή τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων, -ήταν και οι δυο προγραμματισμένες για τη Δευτέρα- λόγω του ισχνού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Όπως μάλιστα σημειώνει η Wall Street Journal «Η ακύρωση μιας έκδοσης ομολόγων ενώ οι όροι της έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι σπάνιο φαινόμενο, όμως η ακύρωση δυο deals την ίδια ημέρα δεν έχει προηγούμενο...»

Κρ. Λαγκάρντ
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ταμείο να μη συνεισφέρει κεφάλαια στα προγράμματα στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης που θα προσφύγουν στον ESM.

«Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αν δεν έχεις βάλει χρήματα, δεν σου δίνουν σημασία και δεν σε σέβονται», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου