Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ε.Ε.: Απάνθρωπη και κυνική η λυκοσυμμαχία εκβιάζει το λαό με «μέτρα ή πείνα»

Οι θεσμικοί εκπρόσωποι της λυκοσυμμαχίας το μεταφράζουν σε «εξαθλίωση του λαού, για να μείνει η χώρα στο ευρώ»

Η απάντηση του λαού στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ πρέπει να είναι μία: Ταξική πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα, να γκρεμιστούν οι καπιταλιστές και η εξουσία τους

Το ψευτοδίλημμα της συγκυβέρνησης «μέτρα ή πείνα»έρχονται να συνδράμουν οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, σε μια προσπάθεια να τη διευκολύνουν στην αναμέτρηση με το λαό για την ψήφιση και εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων.



Μιλώντας χτες σε συζήτηση που αφορούσε στα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μία αποστροφή της ομιλίας του, δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα προβεί σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Η ελληνική κυβέρνηση, συμπλήρωσε, μας έχει ήδη διαβεβαιώσει για την πρόθεσή της να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ και πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι φανερή η προσπάθεια των θεσμικών εκπροσώπων της λυκοσυμμαχίας να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί τα μέτρα, απειλώντας τον με έξοδο από το ευρώ, όταν αποδεδειγμένα η αστική εξουσία στην Ελλάδα και η συμμετοχή της στην ΕΕ είναι η μήτρα της δυστυχίας που βιώνει σήμερα η λαϊκή οικογένεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πρόοδο στον τομέα της εξυγίανσης των δημοσιονομικών της και ότι «η πρόοδος αυτή θα εξετασθεί από το Γιούρογκρουπ, με βάση τη σχετική έκθεση που θα παρουσιάσει η τρόικα».

Ο ίδιος μίλησε για δυσοίωνες προβλέψεις στο άμεσο μέλλον σε ό,τι αφορά στην ανεργία και συνέδεσε την αντιμετώπισή της με τη λεγόμενη «κοινωνική ολοκλήρωση» της ΕΕ, στο πλαίσιο της βαθύτερης οικονομικής ενοποίησης, που σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης για εργαζόμενους και άνεργους.

Ψάχνουν συμβιβασμό με ΔΝΤ

Από το Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε πως δε θα δώσει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε λύση του ελληνικού χρέους αν οι καπιταλιστικές αγορές του χρήματος, μεταξύ αυτών και το ΔΝΤ, δε θα θεωρούν αυτή τη λύση «βιώσιμη». Απέφυγε όμως να πει οτιδήποτε περισσότερο, παραπέμποντας στην έκθεση της τρόικας.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δώσει την έγκρισή της σε μια λύση που δεν θα θεωρήσουν οι χρηματαγορές ότι ευσταθεί», είπε ο Σόιμπλε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η Γερμανία αναζητά ένα συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Για την κατάσταση στην Ελλάδα, είπε ότι «δεν μπορεί να διορθωθεί άμεσα και χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», αλλά «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρηθεί το ευρώ ως αξιόπιστο νόμισμα».

Δείχνοντας εξάλλου ότι η διαμάχη για τη διαχείριση της κρίσης σχετίζεται και με τον πόλεμο ανάμεσα στο δολάριο και το ευρώ ως παγκόσμιο αποθεματικό, πρόσθεσε ότι «η παγκόσμια οικονομία θα ήταν πολύ λιγότερο σταθερή αν δεν είχαμε το ευρώ ως εφεδρικό παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών με αυξανόμενη σημασία».

Διαφημίζουν τα ομόλογα

Αποκαλυπτικό των παιχνιδιών γύρω από τα ελληνικά ομόλογα είναι χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής οικονομικής εφημερίδας «Wall Street Journal».Οπως γράφει, από τότε που η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), πολλοί επενδυτές και κυρίως hedge funds από τις ΗΠΑ τοποθετούνται στο ελληνικό χρέος με αγορές ομολόγων σε πολύ χαμηλή τιμή, που σήμερα καταγράφουν κέρδη.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα ότι μόλις το 20% του ελληνικού χρέους είναι σε ιδιωτικά χέρια, καθώς το υπόλοιπο κατέχεται από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης.

ΠΗΓΗ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου