Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Στο κόκκινο τα κόκκινα δάνεια- 40 δις τα "επισφαλή" δάνεια!

Σε ωρολογιακή βόμβα για το τραπεζικό σύστημα μετατρέπονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που από 5,8% το 2008 φαίνεται να βαδίζουν ολοταχώς προς το 20%! έτσι οι σκέψεις για προσαρμογές και "αναδιαρθρώσεις"- κοινώς κούρεμα- δε λείπουν ούτε από εκεί.
Διαβάζουμε σε άρθρο του 'Έθνους" που μιλάει για σχέδιο κουρέματοας κατα 30% σε στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια, έτσι ώστε να γίνουν εξυπηρετίσιμα και βιώσιμα.

Σπάει κάθε ρεκόρ η «στάση πληρωμών»
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον τα «κόκκινα» δάνεια με τους τραπεζίτες να φοβούνται το επόμενο διάστημα «έκρηξη» των μη εξυπηρετούμενων δόσεων για τα στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια.

Μέσα σε τρία χρόνια τα επισφαλή δάνεια τριπλασιάστηκαν (από 5,8% το 2008 στο 15% την περσινή χρονιά), ενώ καταγράφεται επιδείνωση για τους πρώτους μήνες του 2012 όπου και εκτιμάται ότι κοντά στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν «χτυπήσει κόκκινο».

Ηδη, αυτό επισημαίνεται και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επηρεάστηκε δυσμενώς η ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα την αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση».

Ο φόβος πλέον είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια του τραπεζικού μας συστήματος, αφού τα καθυστερούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων προστίθενται στις μειωμένες καταθέσεις και στερούν από τις τράπεζες πολύτιμη ρευστότητα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, περισσότερα από 500.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως και τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους στην τράπεζα, ενώ άλλα 50.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου