Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Λαικές επιτροπές:Εμπρακτη ταξική αλληλεγγύη με πλούσιο περιεχόμενο

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ


Εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών μιλούν στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και μεταφέρουν την πείρα τους από τις εκδηλώσεις των προηγούμενων ημερ
ών

Από την εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Νέας Ιωνίας στο 4ο Δημοτικό

Οι εκδηλώσεις ταξικής αλληλεγγύης για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της που πραγματοποιήθηκαν από Λαϊκές Επιτροπές σε μια σειρά γειτονιές έγιναν με την αισιοδοξία ότι οι αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα φέρουν καλύτερες ημέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Οι εκδηλώσεις έδωσαν μια μικρή ανάσα σε ανέργους και λαϊκές οικογένειες, έγιναν έκφραση της έμπρακτης ταξικής αλληλεγγύης με σκοπό το περιεχόμενό τους να συμβάλει στη διεκδίκηση και στη διαπαιδαγώγηση του λαού, μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει.



Σήμερα στο «Ρ» μιλούν εκπρόσωποι των Λαϊκών Επιτροπών και μεταφέρουν την πείρα τους από τις εκδηλώσεις που είχαν μεγάλη απήχηση.
ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Η Μαρίνα Σαραντέα - Τσίγκα, μέλος Λαϊκής Επιτροπής, λέει:

«Πραγματοποιήσαμε τρεις εκδηλώσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Από την αρχή η πρωτοβουλία μας είχε θετική ανταπόκριση. Με μεράκι και φαντασία οργανώσαμε το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αξιοποιώντας τη διάθεση για προσφορά των μελών του συλλόγου εκπαιδευτικών "Γ. Σεφέρης", δασκάλων και νηπιαγωγών, αλλά και μελών της Λαϊκής Επιτροπής. Οργανώσαμε την προβολή των εκδηλώσεων με ανακοινώσεις στον Τύπο και αφισέτα σε κεντρικά σημεία και καταστήματα της περιοχής. Κυρίως όμως με μαζικές εξορμήσεις της Λαϊκής Επιτροπής σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Συζητήσαμε με τους γονείς αλλά και τους συλλόγους των διδασκόντων για το περιεχόμενο και το χαρακτήρα των εκδηλώσεων αλλά και για τα προβλήματα των παιδιών και των οικογενειών τους, για τα προβλήματα στα σχολεία και για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Λαϊκή επιτροπή για τη διεκδίκηση λύσεων, όπως π.χ. τον εμβολιασμό όλων των παιδιών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από το νοσοκομείο «Αγία Ολγα».



... και από τη γιορτή για παιδιά που έκανε η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας

ΚΟΥΚΟΣ
Από την πρώτη εκδήλωση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή παιδιών που ήρθαν με τους γονείς τους, αλλά και μεγαλύτερων που ήρθαν μόνα τους. Τα ίδια τα παιδιά προπαγάνδισαν τις επόμενες εκδηλώσεις μεταφέροντας τη θετική εμπειρία τους. Επίσης, μέσα από κάθε εκδήλωση βρίσκαμε και άλλους ανθρώπους με διάθεση να βοηθήσουν, πλουτίζαμε τις ιδέες μας για το περιεχόμενο. Γνωρίσαμε νέους ανθρώπους, συζητήσαμε με τους νέους γονείς για τα προβλήματά τους και για την ανάγκη συλλογικής διεκδίκησης. Βάλαμε βάσεις για συνεργασία και κοινή δράση με συλλόγους γονέων. Η επιτυχία των εκδηλώσεων που καθρεφτιζόταν στα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που συμμετείχαν με χαρά ξεδιπλώνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, τροφοδότησαν και μας τους μεγάλους με κέφι και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημιουργική απασχόληση και τον πολιτισμό. Για να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και του αγώνα».


ΜΕΝΙΔΙ

Ο Νίκος Τάκας, μέλος Λαϊκής Επιτροπής, περιγράφει την εμπειρία από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν:

«Ηταν η πρώτη εκδήλωση για παιδιά ανέργων που κάναμε με μαζική συμμετοχή λαϊκών οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους λίγες στιγμές ψυχαγωγίας. Η εκδήλωση αγκαλιάστηκε από πολλούς γονείς που ήρθαν στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων με τα παιδιά τους και για παραπάνω από τρεις ώρες διασκέδασαν, έπαιξαν, παρακολούθησαν παράσταση Καραγκιόζη, συμμετείχαν σε κατασκευές χειροτεχνίας. Η πρωτοβουλία αυτή έβαλε σε "κίνηση" τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής τα οποία τις με εξορμήσεις στις γειτονιές της περιοχής ήρθαν σε επαφή με κατοίκους, συζήτησαν μαζί τους αναδεικνύοντας την ανάγκη η μία οικογένεια να στηρίξει την άλλη.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία -κι από το υστέρημα άλλων λαϊκών οικογενειών- συγκεντρώθηκαν τρόφιμα, παιχνίδια, παραμύθια, βιβλία, τα οποία δόθηκαν στις οικογένειες που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Πολλές οικογένειες ακόμα προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης τα οποία η Λαϊκή Επιτροπή έχει συγκεντρώσει σε αποθήκη τροφίμων και αναμένεται να τα διανείμει σε όσους αδυνατούν να καλύψουν τις επισιτιστικές τους ανάγκες. Αφορμή γι' αυτή την εκδήλωση και για άλλες που θα ακολουθήσουν, είναι να απαλυνθούν, όσο είναι δυνατό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της. Να δώσουν ώθηση ώστε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και να παλέψει καθώς έρχονται δυσκολότερες ημέρες.

Απευθυνόμαστε στη λαϊκή οικογένεια καθώς έτσι όπως είναι η οικονομική κατάσταση ολοένα περισσότεροι γονείς και τα παιδιά τους θα κλείνονται στα σπίτια τους με όποιες επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ψυχολογία των γονιών και των παιδιών που αντιλαμβάνονται τα πάντα. Πρέπει οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, ο λαός, να βγάλει συμπεράσματα για αυτά που συμβαίνουν, για την πολιτική που ασκείται και ποιος έχει την κύρια ευθύνη».
ΑΙΓΑΛΕΩ

Η Ρούλα Ξιφαρά, εκ μέρους Συλλόγου Γυναικών και Λαϊκής Επιτροπής, αναφέρει:

«Η Επιτροπή Ανέργων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Αιγάλεω αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε εκδήλωση για τα παιδιά απέναντι στις οικογένειες, στα νέα ζευγάρια, που έχουν μικρά παιδιά και αδυνατούν ακόμα και για τα στοιχειώδη. Με σκοπό να δοθεί διέξοδος αυτές τις γιορτινές μέρες στα παιδιά μακριά από τα προϊόντα της υποκουλτούρας και τις "φιλανθρωπίες" διάφορων πολυεθνικών και εκπροσώπων της πλουτοκρατίας. Θεωρούμε πως οι λαϊκές οικογένειες και κατ' επέκταση τα παιδιά μας δεν πρέπει να συνηθίζουμε πως είναι φυσιολογικό να ζούμε με τα ψίχουλα που πετάνε ανά διαστήματα αυτοί που μας κλέβουν τα πάντα.

Η πρωτοβουλία "πάτησε" πάνω στην εμπειρία των πρωτοβουλιών άλλων Συλλόγων Γυναικών, Λαϊκών Επιτροπών κτλ. Ηταν μια ευκαιρία να "ανεβάσουμε" το ηθικό των άνεργων, των φτωχών λαϊκών οικογενειών. Ηταν μια προσφορά από άνεργους σε άνεργους, από εργαζόμενους σε εργαζόμενους, με σκοπό να βγει καθένας από το σπίτι του, να έρθει μαζί μας, να παλέψει γι' αυτά που του ανήκουν. Συγκροτήσαμε ομάδα εκπαιδευτικών που ανέλαβε το πρόγραμμα της γιορτής, κι άλλη ομάδα την προπαγάνδιση. Δώσαμε βάρος στην ενημέρωση και κινητοποίηση μελών από το Σύλλογο κι άλλους φορείς (Ενωση Γονέων, Συνδικάτο οικοδομών, Συνταξιούχοι).

Αυτή η πρωτοβουλία ανανέωσε τις δυνάμεις μας. Εργαζόμενες, άνεργες κοπέλες που δεν ήταν μέλη ούτε του Συλλόγου, ούτε της Επιτροπής Ανέργων βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Την ημέρα της γιορτής είχαμε αρκετή συμμετοχή. Κυριάρχησε ο ενθουσιασμός τόσο από παιδιά και γονείς, όσο και από όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Μοιράστηκε υλικό από το σύλλογο και την επιτροπή ανέργων που ενημέρωνε για το ποιοι είμαστε. Αρκετοί νέοι γονείς εξέφρασαν την επιθυμία να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογο και την Επιτροπή Ανέργων για να προσφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση».
Εκδηλώσεις σε άλλες περιοχές

Εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων έκανε η Επιτροπή Ειρήνης και η Επιτροπή Αγώνα Νέας Σμύρνης, με δημιουργικά παιχνίδια, τραγούδι, χειροτεχνία, ζωγραφική, παράσταση Καραγκιόζη, γεμίζοντας με χαρά και ενθουσιασμό τους μικρούς μπόμπιρες.

Πάνω από 100 άτομα συμμετείχαν στο λαϊκό γλέντι για τους ανέργους που πραγματοποίησε, στους Αγίους Αναργύρους, η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Αγίων Αναργύρων - Καματερού. Οι μεζέδες, τα φαγητά και το κρασί που συγκεντρώθηκαν ήταν προσφορά μελών της Επιτροπής και επαγγελματοβιοτεχνών από την περιοχή.

Με ενθουσιασμό τα παιδιά της Σάμου αγκάλιασαν τη γιορτή με τίτλο: «Ελάτε να ζωγραφίσουμε τα όνειρά μας», την οποία πραγματοποίησαν η Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, η Λαϊκή Επιτροπή πόλης Σάμου, το Εργατικό Κέντρο Σάμου και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών (ΟΓΕ).

Εκδήλωση για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Βοτανικού στα Γιάννενα. Η Επιτροπή, συγκέντρωσε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για οικογένειες οι οποίες μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Γλέντι με μεζέδες, καλό κρασί και μουσική για τους ανέργους, γλυκά και παιχνίδια για τα παιδιά τους πραγματοποίησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Γαλατσίου, στο στέκι της Επιτροπής. Το γλέντι κράτησε μέχρι αργά το βράδυ, ενώ μοιράστηκαν δώρα στα παιδάκια, τα οποία αγοράστηκαν με χρήματα από το υστέρημα φίλων και κατοίκων της περιοχής.

Στην εκδήλωση της Λαϊκής Επιτροπής Λαυρεωτικής τα παιδιά διασκέδασαν με την παιδική θεατρική παράσταση «Η άσπρη Κότα» και «μαγεύτηκαν» από τον ταχυδακτυλουργό «Πρωτέα».

Μια τρυφερή, ζεστή γιορτή για τα παιδιά των ανέργων και των λαϊκών οικογενειών που πλήττονται από την κρίση, διανθισμένη με πολλά μηνύματα για ταξική αλληλεγγύη και συλλογική δράση, επεφύλαξε η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Απάρτης». Η γιορτή εμπεριείχε ανάγνωση παραμυθιών, τραπεζάκια ζωγραφικής και μικρών κατασκευών, ομαδικά παιχνίδια και θεατρική παράσταση μιας ομάδας μικρών παιδιών με θέμα την οικονομική κρίση.

Πλήθος οικογενειών ανέργων κατέκλυσαν το κλειστό γυμναστήριο του Κερατσινίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ταξικά συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων της περιφέρειας του Πειραιά. Στα πλαίσια της εκδήλωσης μοιράστηκαν στις οικογένειες 636 κιλά λάδι, 190 κιλά συμπυκνωμένο γάλα, 156 κιλά αλεύρι, 207 κιλά ζυμαρικών, 100 κιλά ρύζι, 54 κιλά ζάχαρη, 106 κιλά κρασί, 204 κιλά όσπρια, 100 κιλά πορτοκάλια, 20 καφάσια λαχανικά και ποσότητες γλυκών. Τα παιδιά, ανάμεσα στα άλλα, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Τα μαγικά μαξιλάρια» του Ε. Τριβιζά από τη θεατρική ομάδα της ΚΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου