Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, η υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» -- ΚΚΕ: Δεν εξυγιαίνεται η σαπίλα του συστήματος

902.gr




Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ενδεχομένως και στις 7 Γενάρη, τα «νεώτερα» σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ». Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επί των δύο αιτημάτων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κυρίως για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τα αδικήματα για τα οποία θα αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες είναι της νόθευσης εγγράφου (αφορούν την αφαίρεση ονομάτων συγγενών του από τη λίστα) και της παράβασης καθήκοντος, με ταυτόχρονη βλάβη σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα, οι εμπλεκόμενοι επιδίδονται σε αλληλοκατηγορίες για την αλλοίωση της λίστας. Με δηλώσεις τους προς το περιβάλλον τους, που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, ο μεν Γ. Παπακωνσταντίνου φωτογραφίζει τον Ευ. Βενιζέλο και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη, ο δε Ευ. Βενιζέλος κατηγορεί επίσης τον Ι. Διώτη, τον πρώην υπουργό Οικονομικών ,ενώ «βλέπει» σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για διάλυση του ΠΑΣΟΚ και αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα της επικαιρότητας, με στόχο αφενός να καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για την επιχείρηση «κάθαρσης» του αστικού πολιτικού συστήματος, αφετέρου να αποπροσανατολίσει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα από τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν εξαιτίας της πολιτικής που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους για να μειώσει τις ζημιές των μονοπωλίων.

Η τακτική των εταίρων της συγκυβέρνησης στόχο έχει επίσης, να μείνουν στο περιθώριο τα πραγματικά αίτια που γεννούν και αναπαράγουν αυτές τις σκανδαλώδεις υποθέσεις, δηλαδή οι ευρωενωσιακές συμφωνίες (Συνθήκη του Μάαστριχτ, στρατηγική της Λισαβόνας) και οι φιλομονοπωλιακοί νόμοι, που εξασφαλίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να διακινούν νόμιμα και λιγότερο νόμιμα τα χρήματα που αποκτούν από το ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να καταθέσει τις επόμενες μέρες δική του πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή, ζητώντας τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών όχι μόνο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και για τον Ευ. Βενιζέλο.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει την υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ» σε πεδίο αντιπαράθεσης με τους κυβερνητικούς εταίρους και να καταγραφεί σαν δύναμη - καταλύτης στην κάθαρση δήθεν του αστικού πολιτικού συστήματος. Παρουσιάζει τη διαφθορά σαν αιτία της κρίσης και των δεινών που βιώνει ο λαός, με στόχο να αφήσει έξω από τους διαξιφισμούς την ουσία της υπόθεσης.

Σχόλιο του Γρ. Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Όπως η διερεύνηση των ποινικών ευθυνών σε σχέση με τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν πρέπει να περιοριστεί στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως θέλει η συγκυβέρνηση, έτσι και η προσοχή του λαού δεν πρέπει να μείνει μόνο στην απόδοση ευθυνών, αλλά και στο πώς θα αντιμετωπίσει τα μέτρα που τον τσακίζουν και μετατρέπουν τον πλούτο που παράγει σε καταθέσεις στις τράπεζες του εξωτερικού, σε ακίνητα στο Λονδίνο, σε offshore, με φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, με τραπεζικά απόρρητα, με ελευθερία κίνησης κεφαλαίων.

Η σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος δεν κρύβεται. Από τα σπλάχνα του γεννιούνται αυτά τα φαινόμενα. Γι' αυτό και δεν μπορεί να εξυγιανθεί, όπως ισχυρίζονται τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Ο λαός πρέπει, μαζί με τη διερεύνηση των σκανδάλων και την απόδοση κάθε είδους ευθυνών, να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει ανατρέποντας το εκμεταλλευτικό και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου