Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ο… Ρώσος Ζεράρ Ντεπαρντιέ....-(ή αλλιώς η ξεφτίλα του καπιταλισμού)

www.dw.de

Ένα διάταγμα του Ρώσου προέδρου Πούτιν χορηγεί τη ρωσική υπηκοότητα στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Αν παραδώσει τελικά το γαλλικό διαβατήριο, ο Γάλλος ηθοποιός θα απολαμβάνει τη χαμηλή φορολογία της Ρωσίας.


«Ο Πούτιν μου έστειλε ήδη ένα διαβατήριο» είχε πεi ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ λίγο πριν τις γιορτές και ενώ τα έπινε με μερικούς φίλους του στο γκουρμέ εστιατόριό του σε σικ γειτονιά του Παρισιού. Όλοι θεώρησαν ότι μιλούσε το κρασί και ο θυμός του, μετά την αυστηρή για το άτομό του κριτική του Γάλλου πρωθυπουργού, που τον εξώθησε να δηλώσει ότι θα παρέδιδε το γαλλικό του διαβατήριο.

Τελικά, όμως, ο Πούτιν φάνηκε ότι τον πήρε στα σοβαρά. Έτσι,
σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα για τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας στον Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Ο «Οβελίξ» του γαλλικού σινεμά, ρώσος υπήκοος, κάτι που οι Γάλλοι δυσκολεύονται να πιστέψουν.

Οι Γάλλοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν
Ο Πούτιν «ανοίγει την πόρτα» στον Ζ. Ντεπαρντιέ

Με τη σημερινή απόφαση ο Πούτιν υλοποιεί την πρόσκληση που είχε κάνει στον Ντεπαρντιέ στις 20 Δεκεμβρίου όταν έγιναν γνωστά από τα μίντια τα λεγόμενά του μεταξύ φίλων στο εστιατόριο. Τότε, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι μπορούσε να απευθυνθεί σε τρεις χώρες για ένα νέο διαβατήριο εάν κατέθετε το γαλλικό: στο Βέλγιο, στο Μαυροβούνιο και στη Ρωσία.

Πούτιν και Μεντβιέντεφ αντέδρασαν άμεσα, απευθύνοντάς του πρόσκληση και διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα είχε σε σταθερή βάση την ίδια φορολογία με τους Ρώσους πολίτες, δηλαδή 13%. Χαοτική διαφορά σε σχέση με το 75% που ήθελε να εφαρμόσει ο Φρανσουά Ολάντ, κάτι που, όμως, δεν κατόρθωσε τελικά αφού το συνταγματικό συμβούλιο απέρριψε το μέτρο. Από τη στιγμή που το 75% διαγράφεται από τον φορολογικό ορίζοντα, είναι δύσκολο για τους Γάλλους να πιστέψουν ότι ο Ντεπαρντιέ θα παραδώσει τελικά το γαλλικό του διαβατήριο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο ΕκΤ: Ο Ντεπαρτιέ και οι άλλοι πλούσιοι που κάνοντας χρήση της εξουσίας τους αρνήθκαν να πληρώσουν, ο Πούτιν που έσπευσε να δώσει διαβατήριο με χαμηλή φορολογία στον στάρ και τα λεφτά του, ο νόμος που εξαγγέλθηκε, έγινε θέμα συζήτησης και αφού έδωσε ένα ωραίο λαικό προφίλ στον Ολάντ που "τα έβαλε με τους πλούσιους" μετά απλά απορρίφθηκε...Η εξουσία ανήκει πάντα κάπου, τα έχουμε πει. Δεν είναι μετέωρη. Ούτε κερδίζεται με διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου